Recenze: Čarodějky na cestách - Terry Pratchett

Tyhle tři čarodějnice by neměly vytáhnout paty z domova, ale přesto se vydaly na cesty...

Anotace:
Celé poslání se jevilo velmi jednoduché. Koneckonců, co těžkého je na tom, postarat se, aby si obyčejné služebné děvče nevzalo prince, zvláště když ho nechce? Jenže poněkud netýkavá a samolibá kmotřička sudička tak jednou rozhodla a na sňatku trvá. Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková chtějí ubohému děvčeti pomoci, a vydávají se proto na cestu do dalekého města Genovy.
Háček je v tom, že kromě svých kouzel, založených především na hlavologii, s sebou mají pouze tajemné vúdú paní Gogolové, jednookého kocoura Silvera a magickou hůlku, která dokáže jediné - vykouzlit dýně.
.......

Zeměplocha je placatá, jak už název sám naznačuje a každý kdo tvrdí něco jiného lže. Spočívá na zádech čtyř velkých slonů, kteří kráčí po krunýři vesmírné želvy - Velké A´Tuin. Okraj Zeměplochy je zahalen závojem vodopádů a raději se neptejte, co se stane s tím, kdo přepadne přes Okraj... I to se v některých příbězích dozvíte.
Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech hrdinských eposů. Zároveň jde o obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je možné.
„No bodejť,“ přikývla s pochopením Stařenka Oggová. „Kdybych já viděla, že se mi něco takového pokouší prohlodat stěnou do baráku, utloukla bych to pohrabáčem.“
(str. 353)
Kmotřičky (sudičky) si lze představit různě, dokonce se dá polemizovat nad jejich počtem (Mají být tři? Nebo stačí jedna?), ale určitě si je nikdo nepředstavuje jako Bábi Zlopočasnou, Stařenku Oggovou a Magrátu Česnekovou. Ta dokonce dostala pravou kmotřičkovskou hůlky a rozhodně s ní dokáže hotové divy. Nechce někdo dýni?

Mohou se pohádky užívat v praxi? Existují staré příběhy bažící po lidských obětech? Ne? Jste si jisti? No tak, jste přece na Zeměploše a tady je možné naprosto všechno! Už zde v minulosti ožily filmy tak proč ne pohádky?
„A bude žít šťastně až navěky?“ zeptal se.
NAVĚKY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ. ALE ROZHODNĚ VELMI DLOUHO.
(str. 626)
Vlk toužící sežrat babičku i s Červenou Karkulkou, tři prasátka stavící si domky trpaslíci v lese, žabák prahnoucí po políbení a Popelka, tak trochu jinak... Znáte tyto pohádky a myslíte si, že skončily šťastně?
Co když vlk sežral všechna prasátka, trpaslíci chtějí boty čarodějnice, vlk nesežere babičku, protože ho druhá omráčí a Popelka vůbec o prince nestojí, ale kmotřička ji nutí?


Další dobrodružství třech čarodějnic, které je ještě bláznivější než ta minulá. Přiznám se, že tahle linii Úžasné Zeměplochy mi příliš nesedí a všechna počínání čarodějnic mi přijdou naprosto uhozená. Nuda ovšem určitě nehrozí a často se budete moci potrhat smíchy.
„Stařenko,“ začala pomalu, když došla do kuchyně, „venku jsou nějací trpaslíci a chtěli by tvoje boty.“...
... „To se mi zdá neobyčejně podezřelé,“ zabručela Bábi...
... „Třeba z nich chtějí pít,“ navrhla Stařenka.
„Jak to myslíš, ,pít z nich´?“ nechápala Magráta.
„No, víš, to oni tak někde v cizozemsku dělávají,“ vysvětlovala jí Stařenka. „Pijí bublinkové víno z dámských bot.“
Všechny sklopily oči ke Stařenčiným botám.
Dokonce ani Stařenka si nedokázala představit, proč by z nich někdo měl chtít pít, ani jak by to s ním potom dopadlo.
(str. 484 - 485)
Čarodějnice jsou velmi neotřelé a originální, hlavně Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková jsou tři naprosto rozdílné osoby, které se často mezi sebou dohadují. Nikdo jim však nesmí odporovat, jinak si ponese následky.
„Já nikdy za nic neplatím,“ prohlásila Bábi. „Mě lidi nikdy platit nenechají. Nemůžu přece za to, že mi lidi pořád něco dávají, co?... Být čarodějkou,“ prohlásila na závěr s neochvějnou jistotou, „to znamená, že člověk nemusí za nic platit.“
(str. 387 - 388)
Čarodějky na cestách je fantasy, které si připravilo parodie na klasické pohádky, čímž zajistilo dobrou zábavu pro čtenáře. Co se týče děje, tak toho tady zase tolik není, a proto je to ideální odpočinková četba.


Název: Čarodějky na cestách (orig. Witches Abroad, 1991)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 12
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 328
Vydal: Talpress, 2011 (1. vydání v souboru)

Komentáře

  1. Mne sa Čarodějky na cestách veľmi páčia, tie tri a ich dobrodružstvá mám veľmi rada. Užívam si cestopisné časti, milujem všetky narážky na rozprávky a Prattchetova fantázia ma dostáva do kolien. Už len tá kúzelná palička, ktorá robí iba dyne! A všetky filozofické úvahy o trpasličom chlebe... A to, ako sa čarodejnice konfrontovali s upírmi v tej malej dedinke :-D No nič, idem si to prelistovať :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Čarodějky na cestách patří mezi moje nejoblíbenejší. :D už tak se u zeměplochy bavím, ale u tihoto dílu jsem brečela smíchy :D miluju čarodějky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.