Recenze: Čaroprávnost - Terry Pratchett

Třetí zeměplošské dobrodružství nás zasvětí do tajů magie a hlavního pravidla, že mágem se žena stát nemůže...

Osmý syn osmého syna se má stát mágem a dostat magickou hůl. Proto také přijde mág Podomní Kšaft za kovářem, jenž je osmý syn a právě se mu má narodit osmý potomek. Mág předá magickou hůl novorozeněti, ale až příliš pozdě si uvědomí, že se stala osudová chyba. To dítě je totiž děvče. A tak dívku Eskarinu pomáhá vychovávat čarodějnice Bábi Zlopočasná, která na ni dává pozor a sleduje. Už se zdálo, že magie děvče minula, ale pak Esk přenese své vědomí do orla a promění bratra v prase. Přišel tedy čas, aby se obě vydali do Neviditelné univerzity, ať se mágové o devítiletou Esk postarají a naučí ji používat magii, která z ní doslova prýští. Cesta z vísky Kyselá prdel do města Ankh-Morporku je daleká a přinese nejedno dobrodružství.

Skutečně se stane z Eskariny mág? Změní mágové dávné tradice? A jaké nebezpečí hrozí Neviditelné univerzitě? Nechtěl tomu Osud, aby Esk do ní dorazila a pomohla k její záchraně?
.......

Série Úžasná Zeměplocha se jistě nemusí dlouho představovat, stejně jako jejího autora Terry Pratchetta, kterému patří velký dík za to, že se mu podařilo vytvořit obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné. Od zaběhnutých fantasy světů se liší hlavně v tom, že zde je o zábavu postaráno a každý se pobaví osudy svých oblíbených hrdinů. Z Úžasné Zeměplochy se prostě stal fenomén, který jedni zbožňují a druzí nesnášejí.

Po dobrodružstvích prvního zeměplošského turisty Dvoukvítka a jeho průvodce mága Mrakoplaše se ve třetím příběhu podíváme na osudy dívky Eskariny, které byla v kolébce předána magie a tím se jí zkomplikoval celý život.

Esk nikdy o nic nestála, bohužel se jí nikdo neptal a všechno kolem ní je na ruby. Ti nudní mágové ukrytí ve své univerzitě musí konečně začít něco dělat a hlavně popřemýšlet nad svými zvyklostmi a tradicemi. Nepřišel čas na velkou změnu?
„Co se děje?“ zvyšoval zmatený kovář hlas. „Kde je Gulta? A co tady dělá to prase?“
„Tohle prase,“ oznámila mu Bábi přímo, „je tvůj syn.“
(str. 75)
Děj je sice jednoduchý, ale vtipný a zábavný, na nudu tak není čas. Užijete si hravý příběh plný bláznivých událostí. Žena mágem? Jak se dá opravit staré létající koště, na které se už nevyrábí součástky? K čemu je kouzelný hůl, která si dělá, co chce?

Knihu jsem si vážně užila a jednotlivé postavy si oblíbila. Není jich tu mnoho a většinou de jen o epizodní role, které ukážou, dají něco do příběhu a zase si jsou po svých. Jen několik jich bylo hlavnějších.

Celý příběh se tak točí kolem devítileté Esk a čarodějnice Bábi Zlopočasné, za polovinou tu je ještě budoucí mág Šimon a mág Ostrúhel. Tahle čtveřice si pro děj úplně vystačí a hodně se s nimi nasmějete. Dokonce dojde i na magický souboj o Neviditelnou univerzitu, který bude rozhodně stát za to.

Jen je škoda, že má oblíbená postava série Smrť se tu mihla jen na začátku. A proč ho tolik zbožňuji? Protože nezáleží, jak dlouho se v příběhu objeví, vždycky se s ním nasmějete. Jeho styl je osobitý a originální.

Už se těším na další díly, Úžasná Zeměplocha je něco jako droga. Pomalu vás přiměje být na ní závislý a užívat si jí plnými doušky.

Čaroprávnost je zábavné fantasy z kouzelnického světa kde nechybí humor akce a zajímavé dialogy.

Hodnocení: 4/5
Název: Čaroprávnost (orig. Equal Rites, 1987)
Autor: Terry Pratchett
Překlad: Jan Kantůrek
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 3
Vazba: Tvrdá s přeblem
Počet stran: 237
Vydal: Talpress, 2009 (1. vydání v souboru)
Vydání: soubor Čaroprávost a Mort

Recenze - Barva kouzel

Úžasná Zeměplocha reading challenge

Komentáře