Recenze: Sekáč - Terry Pratchett

Zeměplocha v ohrožení... Smrť zmizel a mágové jsou bezradní...

V Neviditelné univerzitě mají zase potíže. Starý mág Rumpál Žička zemřel, na tom by nebylo nic divného, jenže on se zase vrátil a jelikož nemá kam jít, tak zůstává jako nemrtvý na univerzitě. Mágové jsou v šoku, protože tohle se ještě nikdy nestalo. Mág má prožít dlouhý život, a když umře, tak spořádaně odejít na věčnost a ne strašit na univerzitě. Nemrtvého mága se snaží zbavit (pardon, pomoci mu) všemi způsoby.
Čekají je krušné chvilky protože Smrť zmizel neznámo kam a nikdo neumírá. Ve světě se nehromadí pouze nemrtvý, čekající na smrt, ale také životní energie, která dokáže oživit neživé věci, například nábytek. A tak se Zeměplocha opět zbláznila...
.......

Jedenáctý díl Úžasné Zeměplochy vážně pobaví, na akci se nemusí dlouho čekat, protože hned na začátku je jasné, že nastaly další problémy. O vtipné situace není nouze, protože všichni jsou naprosto zmatení. Mágové neví, co dělat, nemrtvý chtějí umřít, ale nemohou a Smrť dostal vyhazov. Tohle prostě nemůže skončit jinak, než pořádnou fantasmagorií, u které se řehtáte a nemůžete přestat.
Albert mlčky zíral na předmět ve Smrťově ruce. „Ale to přece... vždyť... ten písek, pane! On se sype.“
PŘESNĚ TAK.
„Ale to znamená... Tedy myslel jsem...?“
TO ZNAMENÁ, ALBERTE, ŽE JEDNOHO DNE SE TEN PÍSEK DOSYPE.
...“...Ale koukněte, vy přece nemůžete umřít, protože jste Smrť musel byste navštívit sám sebe...“
UŽ JE TO TAK, JEDNODUŠE UMŘU. NENÍ ODVOLÁNÍ.
(str. 20)
„Tak mi to připadá, že vám to vůbec nevadí! Vy chcete vážně umřít!“
ANO. BUDE TO VELIKÉ DOBRODRUŽSTVÍ.
(str. 21)
Úžasná Zeměplocha je placatá, vlastně má podobu koláče, jenž leží na zádech čtyř velkých slonů - Berilian, Tubul, T´Phon Velký a Jerakeen, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin. Okraj Zeměplochy je zahalen závojem vodopádů a raději se neptejte, co se stane s tím, kdo přepadne přes Okraj...
Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech hrdinských eposů. Zároveň jde o obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné.

Víte o tom, že na Zeměploše existují kromě mágů, čarodějnic, démonů, snad už vymřelí draci, také upíři a vlkodlaci? Já jsem to tedy netušila, no a nyní už to vím. Nemrtví bojují už dlouho za svá práva, ale teď mají najednou mnohem více práce, protože nikdo neumírá a nemrtvými se stávají všichni, kdo měli umřít, ovšem neumřeli...
„Nikdy by mě ani nenapadlo,“ prohlásil, „že být mrtvý s sebou přinese tolik problémů.“
(str. 58)

Moje nejoblíbenější postava série je bezesporu Smrť. Konečně si ho můžete náležitě vychutnat, protože dostane velký prostor, aby ukázal, co v něm je. Vlastně je to milý chlapík, který dělá svou práci svědomitě, přesto je ovšem vyhozen. A co má chudák najednou dělat? Vždyť umí zacházet pouze s kosou... No, a tak se může uplatnit během žní, kdy je každá ruka (i ta kostnatá) dobrá.
Vilém Klika je vynikající sekáč trávy i obilí a s kosou to umí jako nikdo. Zničehonic se objevil na venkově, zabydlel se výborně, rád a s chutí pracuje na poli. Mohl by si tam žít spokojeně, jenže jeho čas se krátí a on to moc dobře ví.
„Řeknu vám, že na vás je něco podivného, Vilíku Kliko, a já pořád nemůžu přijít na to, co,“ zavrtěla hlavou.
Dva metry deset vysoký kostlivec ji netrpělivě pozoroval. Cítil, že k tomu nemá co dodat.
(str. 102)
Postav je tu více než dost, přesto se nepletou. Spousta z nich už v sérii byla a patří do stálého obsazení. Mohlo by se zdát, že už nemají čím překvapit, ale to je chyba. Nečekané na sebe nenechá dlouho čekat. Dokonce i Smrť si najde přítele a mágové se neohroženě vrhají do nebezpečí...

Další skvělá zábava a nejlepší kniha série, u které se smějete od začátku do konce. Čeká vás Smrť Vilém Klika a mágové bojující s oživlým nábytkem a nemrtvými. Vážně k popukání. Kniha se čte rychle a každou další otočenou stránku si, jak se patří, užijete.

Sekáč je další bláznivý díl z Úžasné Zeměplochy, zatím je to nejlepší kniha a určitě se vydatně nasmějete. Vynikající oddychovka.


Název: Sekáč (orig. Reaper Man, 1991)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 11
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 324
Vydal: Talpress, 2011 (1. vydání v souboru)

Komentáře

  1. Příznávám se bez mučení, že jsem ještě žádného Pratchetta nepřečetla :-) Tož jdu si nějakého sehnat do čtečky :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.