Recenze: Lehké fantastično - Terry Pratchett

Přidejte se i na podruhé k putování po Úžasné Zeměploše plné bláznivých dobrodružství, které stojí za to.
„Máme mága a nebudeme váhat ho použít!“
(str. 406)

Na konci minulého dílu jsme se rozloučili s prvním zeměplošským turistou Dvoukvítkem a jeho průvodcem nedostudovaným mágem Mrakoplašem zrovna v okamžiku, když padali přes Okraj Zeměplochy do hlubin vesmíru... Naštěstí jsme v magickém světě, kde je možné naprosto všechno, a tak nezahynuli. Jejich dobrodružné putování pokračuje dál a nudit se rozhodně nebudou - objeví Perníkovou chaloupku, proletí se na koštěti i na létajícím kameni, setkají se s druidy i se Smrťem a jeho dcerou Ysabell, zachrání dívku Beryl a potkají legendárního (trochu přestárlého) barbara Cohena a čekají je ještě mnoho dalších zábav, přesně podle Dvoukvítkova gusta. Mrakoplaše to ovšem nepotěší, protože ho pronásledují mágové, kteří chtějí Osmé zaklínadlo, které se mu před lety uhnízdilo v hlavě. Nyní ovšem má nadejít konec světa, Zeměploše totiž hrozí srážka s obrovskou červenou hvězdou a zachránit jí může jedině Mrakoplaš. Ten o tom ale ještě neví.

Skutečně má být Zeměplocha zničena? Nebo má velká želva A´Tuin jiné plány? Jak dopadne dobrodružství Dvoukvítka a Mrakoplaše? A co Osmé zaklínadlo z Oktáva?
..........

Druhý díl Úžasné Zeměplochy přímo navazuje na Barvu kouzel, která skončila dosti otevřeně - našim hrdinům hrozila smrt, vlastně ji měli už jistou, jako již mnohokrát, ale všechno dopadlo trochu jinak. A tyhle (ne)čekané zvraty udržují čtenáře bdělého.
O zábavu je postaráno od začátku do konce a kniha mi přišla o trochu lepší než první díl (Barva kouzel), kde jsme se s touto předlouhou sérií seznamovali. Tentokrát jsme už měli základy z minula, a tak nic nebránilo tomu, aby mohlo začít další bláznivé dobrodružství.
„Takové věci se mi stávají pořád,“ vmísil se mezi hlasy Mrakoplaš. „V jedné chvíli padám přes Okraj světa, najednou se ocitnu uvnitř knihy, zničehonic zase na létajícím kameni, pak pozoruji Smrťe, jak se učí hrát Přehradu, Splav, nebo co, a vy se divíte, že mě to už pomalu ani nezajímá?“
(str. 353)
Dvoukvítek svou bezstarostností a podivínstvím nezklamal, hlavně svými průpovídkami a poučeními, stejně tak ani jeho cestovní Zavazadlo z myslícího Hruškovníku, jenž oddaně následuje svého pána kamkoliv. Taktéž se umí zjevovat i mizet, jen nedoporučuji přespříliš dráždit, klidně bystě mohli zmizet v jeho útrobách jednou provždy. No, a Mrakoplaš je prostě Mrakoplaš, i když tentokrát ho uvidíme i z nového pohledu, kdy bude čelit nejedné hrozbě a na to se vyplatí si počkat.
„Byla tam dokonce i víla, která odnášela tvé zuby.“
„Cože, jen tak přišla a vyrvala ti zub...?“
(str. 271)

Postavy jsou různorodé, někdo je dobrý, jiný špatný, ale všichni jsou záhadným způsobem propleteni. Proto také příběh působí uceleně, i když se odehrává na několika místech najednou. Každá osoba přináší zábavu, jen je zvláštní, že potkáme jen jednoho hrdinu. Tím je barbar Cohen, který už řadu let přesluhuje, ale na bezzubého dědulu je ještě čipera. V Zeměploše se nevyplácí kohokoliv podceňovat, i kdyby vypadal sebehůř.

Příběh je protkaný humorem, který může místy působit až přiblble, či trapně, což nemusí všem čtenářům vyhovovat. Najde se dost odpůrců i příznivců Úžasné Zeměplochy a každý o ní tvrdí něco jiného, takže asi záleží na každém, jaký obrázek si o ní udělá. Já jsem jí nikdy úplně nepropadla, ale bavilo (stále baví) mi jí číst.
Skvěle se u ní odpočívá a ještě vás pobaví, až se bude prskat smíchy, k tomu jde i o dobrodružné fantasy, takže tu najdete kromě humoru i několik vypjatých scén, kdy jde o život. Jen je škoda, že má oblíbená postava Smrť nedostala tolik místa jako v Barvě kouzel. Za to ji uvidíme až do konce, a to bude skvělé.
Jen je děj místy trochu přeplácaný, míchat perníkovou chaloupku a další blbosti dohromady může působit groteskně.

„Dej si ještě kousek stolu,“ prohlásil Mrakoplaš.
„Ne, já nemám marcipán rád,“ odpověděl mu Dvoukvítek. „Kromě toho bych řekl, že je dost nevychované jíst cizím lidem nábytek.“
„S tím si nedělejte starosti,“ uklidňoval ho Svrček Cvrkul. „Ta stará čarodějnice se tady už několik let neukázala. Říká se, že dostala, co jí patřilo. Prý se o to postaral párek nějakých malých uličníků.“
„Ty dnešní děti,“ zavrtěl hravou Mrakoplaš.
„Vinu nesou jejich rodiče,“ zasmušil se Dvoukvítek.
(str. 283)

Bylo zajímavé sledovat, jak všichni, bez rozdílu, panikařili, když se na obloze objevila rudá hvězda a zeměploští vědci spočítali, že se srazí se Zeměplochou, jenž leží na zádech Velké A´Tuin. Jenže nikdo už nepočítal s tím, že k tomu prostě možná má dojít, anebo také ne. Zvláštní je, že to vědci vůbec zjistili, když ještě pořád nezjistili o Velké A´Tuin vůbec nic. Dodám jen to, že panikařící mágové jsou horší než panikařící lidi.
Dále se konečně dozvíme něco více o osmi zaklínadlech z Oktáv, která jsou napojena na Mrakoplaše. Před lety se mu Osmé zaklínadlo usadilo v hlavě a on si od té doby nedokáže zapamatovat žádné jiné kouzlo, proto ho také vyhodili ze školy. Ale až dospějeme ke konci, tak se začne blýskat na lepší časy, nebo v to nebohý Mrakoplaš alespoň doufá.

Lehké fantastično je humorné dobrodružné fantasy, jehož čtení si užijete. A pokud ne, tak vám nejspíš nesedne ani zbytek série. Já si ovšem příběh vychutnala a už se těším na další knihu. Výborná, nenáročná oddychová četba, díky které můžete cestovat z tepla domova.

Hodnocení: 4/5

Název: Lehké fantastično (orig. The Light Fantstic, 1986)
Autor:
Terry Pratchett
Překlad: Jan Kantůrek
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 2
Vazba: Tvrdá s přeblem
Počet stran: 240
Vydal: Talpress, 2008 (1. vydání v souboru)
Vydání: První příběhy ze Zeměplochy - Barva kouzel a Lehké fantastično

Komentáře

  1. První dva díly Zeměplochy mám asi nejraději. Dost se mi líbila i audio podoba knihy, kterou namluvil pan Kantůrek. Na usnutí neznám nic lepšího :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Excellent post. I was checking constantly this blog and
    I'm impressed! Very useful info specially the last part :
    ) I care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time.
    Thank you and good luck.

    Have a look at my web page - Louis Vuitton Factory Outlet

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.