Recenze: Stráže! Stráže! - Terry Pratchett

Město Ankh-Morpork je v ohrožení!
Hledá se hrdina, co jej zachrání!
Zkažené a korupcí prolezlé město Ankh-Morpork čekají krušné chvilky, neboť v Knihovně Neviditelné univerzity byla ukradena kniha a následně zbyde z některých občanů města pouhá hromádka popela. Kapitán Elánius si s tím ovšem zpočátku hlavu neláme, za svou službu u Noční hlídky v Ankh-Morporku se naučil přivírat oči nad zločiny a téměř nikdo se nezatýká. Tedy pouze do doby, než se k městské hlídce přidá dobrovolník Karotka, jenž vyrostl u trpaslíků a má velkou touhu chránit čest a právo, ten zatkne i mistra Cechu zlodějského.
Jenže popela v ulicích města přibývá, ale vládnoucí vrstva nechce o drakovi nic slyšet. Vždyť velcí draci vyhynuli už kdysi dávno, a dnes už zbyli jen malý bahenní dráčci, kteří se chovají jako mazlíčci. Jen Knihovník - orangutan tuší, že za vším vězí ta odcizená kniha, proto neváhá a přidá se k městské hlídce, aby se společně s kapitánem Elániem, seržantem Tračníkem, desátníkem Nóblhóchem, svobodníkem-čekatelem Karotkou i bláznivou chovatelkou bahenních dráčků, vydal zachránit město a zastavit dračí řádění.

Ovšem tohle Zeměplocha, tady není nic jednoduchého, a tak se do všeho zamotá magie, zlato, politika, podvodníci i falešný královský dědic. A našim odvážným strážcům zákona nezbude nic jiného, než se stát hrdiny!
.......


Úžasná Zeměplocha je placatá, vlastně má podobu koláče, jenž leží na zádech čtyř velkých slonů - Berilian, Tubul, T´Phon Velký a Jerakeen, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin. Okraj Zeměplochy je zahalen závojem vodopádů a raději se neptejte, co se stane s tím, kdo přepadne přes Okraj...
Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech hrdinských eposů. Zároveň jde o obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné.
„Víte pane,“ zaváhal, „Všichni víme že draci se už přes tisíc let počítají k vyhynulým zvířatům, pane, ale-„
„Ale co?“ Patricijovy oči se zúžily.
Elánius vstoupil na tenký led. „Ale pane, je tady důležitá jedna věc, vědí to ti draci?“
(str. 94)
Osmý díl této skvělé fantasy série Úžasná Zeměplocha, kterou vytvořil Terry Pratchett, nás opět dostane do městě Ankh-Morpork, které se více či méně objevuje v každé knize. Svět je prostě malý a všechny cesty vedou do Ankh-Morporku, nebo spíše všechny vedou ven.

Stráže! Stráže! je zatím nelepší kniha ze série, řehtala jsem se u ní od začátku do konce, ale došlo i na napínavé scény. Líbila se mi tak moc, že autorovi odpustím, že Smrť, má nejoblíbenější postava Úžasné Zeměplochy, tu tentokrát měl pouze tři maličká vystoupení, což je veliká škoda, protože tato postava v černé plášti s kápí a kosou v ruce vždy dokáže děj okořenit svými dialogy s mrtvými.

Za to se v příběhu objevil velký majestátní drak, který vlastně nebyl zlý, prostě jen pouze choval jako drak. Máme snad od tohoto mýtického stvoření očekávat, že nebude toužit po horách zla? Nebo že nebude chtít za oběti krásné panny? To by přece nešlo! Od toho draci jsou, aby „zpříjemňovali“ život hrdinům.
„Ano, vidím prašivého krokodýla, který se snaží podpálit moje město!“ vykřikl Elánius.
(str. 123)
Najít v příběhu hlavní postavu je trochu obtížnější úkol, jelikož je zde na tento post hned několik adeptů - jedním je „přerostlý trpaslík“ Karotka, který chce hájit spravedlnost a sloužit právu. Jeho zasněné názory se nezmění ani po té, co se střetne s realitou a vidí, že svět je trochu jiný, než jaký čekal.
A druhým je kapitán Elánius, kterého čekají velice krušné chvíle, až možná bude hrozit, že by mohl přijít o rozum. Vždy rád ustoupil, jen aby neměl problémy, a najednou ho neuvěřitelné události obklopují ze všech stran. Možná, že je na čase, aby prokázal, že i on dokáže hájit spravedlnost a stal se jedním z hrdinů.
Dále je tady i bláznivá chovatelka bahenních dráčků lady Sibylu Berankinovou, o které je důležité říci, že je to „kus ženské“, kdyby to náhodou někdo přehlédl.
Nesmím zapomenout na důležitou postavičku pro celý děj, a to malého bahenního dráčka Errola, který nakonec dokáže vykonat převeliké věci. Sice sežere naprosto všechno, na co přijde a velice často se chová jako pomatený, ale přesto je úžasný.

A pak se v ději pochopitelně objevil i Knihovník - orangutan Oook, jenž je spojen s Knihovnou. Objevil se již v několika předchozích dílech, kde najdete i vysvětlení, jak se mág mohl změnit v orangutana a proč se ho mágové z Neviditelné univerzity ještě nezbavili. Přece jen, orangutan knihovníkem je dosti neobvyklý jev. Na druhou stranu přece jen jsme v Úžasné Zeměploše, kde je k vidění mnoho podivností.
„Co se děje?“ zeptal se Elánius moře zvednutých tváří. „To jste nikdy neviděli, jak se zatýká drak?“
(str. 348)
Samotná Knihovna v Neviditelné univerzitě je velice nebezpečným místem, kde se na denním pořádku ztrácejí neopatrní studenti či mágové (občas se ještě někdy objeví). Všechno tu přetéká magií, která sálá z knih, jenž dokážou být velmi nebezpečné,  to i v povolaných rukou, natož pak v nepovolaných. Zároveň existuje mezi regály s knihami i zvláštní vesmír, kam není radno omylem zalézt. Není divu, že do Knihovny platí pouze vstup na vlastní nebezpečí.

Kniha je vážně skvělá a především vtipná, pokud holdujete Pratchettově černému humoru, tak si ji určitě zamilujete.
Výborná, nenáročná oddychová četba, díky které můžete cestovat z tepla domova.

Hodnocení: 100 %

Název: Stráže! Stráže! (orig. Guards! Guards!, 1989)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 8
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Měkká
Počet stran: 384
Vydal: Talpress, 1995 (1. vydání)

Komentáře