Hrabě Drákula (audioverze)

Dracula, jméno, které snad nemusím příliš představovat. Pokud někdo nečetl klasiku od Brama Stokera, tak se s touto postavou jistě střetl v jiné verzi, například filmové. No, pokud by byl někdo, kdo netuší, co je Dracula zač, tak nastíním děj...

     Jonathan Harker se vydává až do daleké Transylvánie, aby pomohl hraběti Draculovi v právních záležitostech a s koupí nemovitosti v Londýně. Pobyt na hradě je pro Jonathana šíleným zážitkem, protože zjišťuje, že místní legendy o upírech jsou pravdivé. Nebo jsou to jen jeho přeludy? Pokusí se uprchnout, ale podaří se mu přežít?
     Hrabě Dracula dorazil do Anglie a ve stejnou dobu krásná slečna Lucy onemocní záhadnou chorobou. Její přítelkyně Mína se o ní stará, ale zastihne ji zpráva o snoubenci Jonathanovi, takže se za ním vydává... Až profesor Van Helsing přichází s vysvětlením, co se kolem děje.
     Budou mít všichni dost sil na to, aby zničili monstrum staré několik staletí, nebo nedokáží zachránit své duše před zatracením?


     Dracula, to je pro mě srdcovka. Ani nevím, čím mě tato postava tolik uchvátila, ale mám ji ráda v mnoha podobách. Ať už jde o upíra hraběte Draculy, nebo historickou postavu Vlada III.. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem se poprvé setkala s Draculou ve filmu z roku 1992 v hlavní roli Gary Oldman. A ten si získal mé srdce navždy. Zřejmě úplně nejraději mám knižní klasiku, kterou napsal Bram Stoker, a ráda se k ní vracím. 
     Nevyhýbám se však žádné podobě, takže jsem už byla na muzikálu, viděla mnoho filmů a četla několik knih, kde se Dracula nějakým způsobem objevoval. Některé verze se drží alespoň trochu klasiky, jiné už dávno popustily meze fantazii, takže výsledek je až fantasmagorický. Ale mně to nevadí, ráda si pokochám dalším pojetím této legendy.

     Hrabě Drákula není klasická audiokniha, kde herci předčítají knihu nebo její zkrácenou verzi. Tady jde o dramatizaci knihy od Brama Stokera, takže ano, jsou tu útržky z deníkových záznamů, které slouží jako úvod ke scénám, aby posluchač byl v obraze, co se děje. Postavy zde ožívají, konají činy a povídají si přímo, což přináší zajímavý zážitek.
     Přestože to má základ v knize od Brama Stokera, tak tu jsou určité změny. Celá audioverze má jen necelé dvě a půl hodiny, takže bylo potřeba předlohu seškrtat, aby byla kratší. Některé scény byly vynechány, a něco pozměněno. Ovšem myslím si, že hlavní podstata příběhu o prokleté duši upíra byla zdařile vystižena a napínavě děsivá atmosféra zachována.

     Podle mě je nejděsivější začátek, když je Jonathan Harker držen na Draculově hradě a sám neví, zda šílí nebo jsou jeho přeludy skutečné. Je hrabě opravdu upír? A co ty tři ženštiny, které se mu pokusily dát „polibek“? Nezdálo se mu to? Ze začátku si vše racionálně vysvětluje, ale postupem času už neví, co je reálné, a co halucinace. Jeho psychický stav se zhoršuje a on si vše zapisuje do svého deníku, kde promlouvá ke své milované Míně.
     Kamil Halbich se role Jonathana zhostil bravurně a hlavně v této počáteční části to zahrál perfektně. Škoda, že později už nedostal zase tolik místa.

     Hraběte Draculu namluvil Vladimír Dlouhý, jehož hlas upírovi dodal tajuplnost až démoničnost. Hned jak se objeví na scéně, tak víte, s kým máte tu čest. Nejdříve je zdvořilý a šarmantní, ale jsou okamžiky, kdy se neovládne a ukáže svou pravou tvář démona. Třeba v momentě, když se Jonathan řízne při holení.
     Později v Londýně se jako upír krmí na krásné slečně Lucy a postupně ji přeměňuje v bytost noci. Nemá emoce, je chladný, a pokud něco dokáže cítit, tak jedině nenávist. Dokáže být velmi silný a nebezpečný protivník, hlavně pokud nejdou věci podle jeho plánu.

     Profesora Van Helsinga ztvárnil Ladislav Frej a byl nezapomenutelný. Vzdělaný muž vědy, který se ovšem nebojí přiznat, že upíři mohou existovat. Snaží se zachránit slečnu Lucy, jak jen to jde. Transfúze krve, květy česneku, hlídkování u lůžka... ale vždy se něco přihodí, takže se upír dočká své krve. Přestože jde o postaršího pána, tak je silná osobnost a dokáže být velmi přesvědčivý.

     Poslech vyprávění jsem si opravdu užila, jen hlas Ivana Trojana jako blázen Renfield mi nějak nesedl. Nevím, ale nějak si ho neumím v této roli představit, ale rozhodně předvedl znamenitý výkon. Toho šíleného blázna požírajícího mouchy a pavouky jsem mu vážně uvěřila.

     Trochu mě mrzí, že postava Míny nedostala moc prostoru, aby se projevila. Je to vzdělaná, pilná a hrdá osobnost, která si zasloužila víc místa. Takhle se jen mihla jako přítelkyně slečny Lucy a pak už byla vdaná za Jonathana. V boji proti Draculovi sice pomáhala, ale vždy byl někde poblíž Van Helsing, který na sebe strhával pozornost.

     Hrabě Drákula je zajímavá verze Draculy, kterou si klidně můžete poslechnout, i když nevíte o Draculovi vůbec nic. Od díla Brama Stokera se to trošku liší, ale hlavní základ tu je, takže pokud je někdo líný číst, může si to poslechnout.
     Mě osobně se poslech líbil, bylo to zajímavé, mírně děsivé i napínavé. Co více si přát. A nyní jsem dostala chuť se opět pustit do knižní předlohy, abych si ji hezky připomněla.

Název: Hrabě Drákula
Autor předlohy: Bram Stoker
Interpreti: Vladimír Dlouhý (Drákula), Kamil Halbich (Jonathan Harker), Jana Stryková, (Mína Harkerová), Jiří Dvořák (John Seward), Zuzana Kajnarová (Lucy Westenrová), Ladislav Frej (Van Helsing), Ivan Trojan (Renfield)...
Celkový čas: 146:25 (2 CD)
Vydal: Radioservis, 2010

Komentáře