Princ & princ – Linda de Haan a Stern Nijland

Moderní pohádka pro děti, která může budit vřelé přijetí, rozpaky či pobouření.


     Stará královna má vládnutí už dost, chtěla by odejít na odpočinek, a tak obtelefonuje království okolo a sezve všechny princezny, aby se předvedly jejímu synovi, korunnímu princi. Princ ovšem o námluvách nechce nic slyšet, ale poté, co jej královna seřve, tak tedy svolí. Princezny přijíždění a předvádí své přednosti, ale princovi se žádná nelíbí… Jak dopadnou tyhle námluvy? A co se stane, když s princeznou Sedmikráskou přijede také její bratr princ Krasomil?

     O této knize jsem už něco četla (ať už v kladném či záporném světle), a tak jsem byla zvědavá. Přece jen jde o pohádku pro malé děti a téma příběhu je i v dnešní době stále dosti kontroverzní. Až mi přijde, že co se týče malých dětí (nebo dětí všeobecně), tak jde o nevyslovitelné tabu, o kterém se zarytě mlčí. A pokud nějaké dítko spatří na veřejnosti objímající pár mužů či žen, tak mu rodiče zděšeně a pohoršeně zakrývají oči, nebo se svému dítěti snaží namluvit, že jde o dobré přátele a raději je odtáhnou hodně daleko. Nedej bože, aby se dítě svých rodičů zeptalo, co je gay nebo lesba. V tom okamžiku dospělí začnou koktat, pokud neoněmí, a vlastně na otázku vůbec neodpoví, spíš rychle zasypou dítě dotazy, kde na ty výrazy přišlo a kde co vidělo či slyšelo.
     Prostě jsem si chtěla udělat svůj názor. Dítě nemám, takže nevím, zda bych mu knihu koupila. Já si ji půjčila v knihovně, jelikož se mi za to nechtělo utrácet peníze. No, rozhodně už nepatřím k cílové skupině, ale ráda si přečtu nějakou pěknou pohádku, tak proč nezkusit tento moderně pojatý příběh.

     Královna je sice už stará a chce odpočinek, ale když synek nechce slyšet o svatbě, tak se nerozpakuje ho od plic seřvat. Tahle dáma je hodna obdivu, ale setkat bych se s ní nechtěla. Je dost od rány, a tak jsem byla zvědavá, jak přijme princův výběr svého nastávajícího. Bude lítat nádobí, nebo královna celá šťastná, skočí synovi kolem krku?

     Chápu, že příběh má bořit tabu a přimět rodiče mluvím s dětmi o tom, že ne každý pár musí být nutně tvořen členy opačného pohlaví, tedy muž a žena. Ale trochu mi vadilo, že je příběh až moc rychlý a krátký. A závěr je příliš pohádkový. Prostě jde o vyprávění z rychlíku – královna se rozhodně provdat prince, pozve princezny a princ si vybere podle svého srdce. Hotovo, šmitec. Je to pro malé děti, takže hodně ilustrací a málo textu velkými písmeny, ale podle mě by to chtělo trochu víc rozepsat a hlavně ten závěr o nějakou zápletku natáhnout. Je to ovšem jen můj názor a nikomu ho nevnucuji. Jak jsem už řekla, kniha má hlavně upozornit na tabu okolo homosexuality, ale stejně mi ten příběh přijde trochu odfláknutý.
     A ilustrace jsou stejně jako příběh moderně pojaté, takže jde z části o kresby a z části o jakési koláže. No nevím, prostě mě tyto ilustrace moc nenadchly a ani se mi nelíbí. Ale jak říkám, je to jen můj osobní dojem, ať si každý utvoří ten svůj podle sebe.

     Princ & princ je jednoduchá pohádka s netradičním koncem, jelikož si princ nevybere „za ženu“ princeznu, ale prince. No, mě osobně to nijak nevadí a jak se píše v závěru, je na rodičích, zda se rozhodnou tuto knihu dítěti koupit, či nikoliv.

Název: Princ & princ (orig. Koning & Koning, 2000)
Napsaly a ilustrovaly: Linda de Haan a Stern Nijland
Překlad: Adéla Elbel
Počet stran: 26
Vydal: Meander – edice Modrý slon, 2013

Komentáře

  1. Jestli to nezachází dál, tak možná proto, že nechtěli autoři vytvářet případné nesmysly, jako že ve středověku to bylo normální. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.