Kráska a zvíře – Walt Disney

Milujete příběh Kráska a zvíře, tak vám jistě neuniklo nové filmové zpracování, tato kniha přináší filmový příběh ve zkrácené podobě s mnoha fotografiemi, takže jako doplněk k filmu či čtení dětem je ideální. Nechte pravou lásku a odvahu v srdci ožít na stránkách této knihy…


     Žil princ, kterého zajímal jen majetek a vnější krása, přestože byl obklopen lidmi, nikdo ho neměl rád a on byl k ostatním bezcitný. Až jednou, během honosného plesu, přišla do zámku stará a šeredná žebračka prosící o přístřeší před bouří, nabízející princi rudou růži. Jenže princ ji chtěl nechat bez milosti vyhodit, a tak se stalo, že se žebračka změnila v krásnou čarodějku a zlého prince zaklela do podoby netvora, jakým je ve svém srdci. Zámek s ním pohltilo zakletí a sloužící se změnili v nábytek či nádobí. Jedině tehdy, až Zvíře bude upřímně milovat dívka, se prokletí zlomí, ale musí se tak stát před opadnutím posledního květního lístku z růže, jinak netvorem zůstane navždy…

     Nedaleko zámku žila ve  vesnici krásná dívka jménem Belle, jenže místní jí nechápali, protože ráda četla a snila o dobrodružství. Kdo to kdy slyšel, aby ženy četly? Takové nesmysly, dívky se mají vdát a starat se o rodinu. Její otec Maurice vyráběl hrací skříňky a zrovna s nimi odjel na trh.  V lese však zabloudí a před vlky se zachrání v tajemném zámku, kde věci ožívají. Chtěl utrhnout růži pro Bellu, ale pán zámku, strašlivé Zvíře, ho nazve zlodějem a uvrhne ho do vězení.
     Mezitím se nejkrásnější a nejlepší muž v okolí jménem Gaston rozhodl, že Belle je pro něho ideální partie a požádal ji o ruku, to ovšem ona odmítá. Když se domů vrátí kůň Filip bez otce, tak Belle hnána strachem vyjede za ním, až dorazí k zámku. Najde Maurice a navrhne netvorovi, aby pustil otce a nechal si tam ji místo něj. A tak je Maurice propuštěn a Belle zůstává v zámku, kde nic není takové, jaké se zdá…


     Animovanou verzi Krásky a zvířete od Walt Disney zbožňuji, takže po zaznamenání záměru natočit hranou verzi jsem byla napnutá, jak to dopadne. Film s Emmou Watson jsem ještě neviděla, ale už po zhlédnutí traileru, různých záběrů z natáčení nebo scén z filmu na youtube, jsem se zamilovala, a to nejen do krásky Belly nebo Zvířete. Dnes už je technologie vcelku vyspělá, a tak se film mohl zahalit do počítačových triků, které byly dříve možné jen v animované podobě. Věřím tedy, že pokud máte rádi animovanou verzi, tak si oblíbíte i tuto hranou, protože se hodně držela své předlohy, i když velký fanoušek najde nějaké rozdíly, to ovšem nevadí, alespoň se můžete těšit i na nějaké překvapení.

     Tuto knihu jsem si pořídila hlavně kvůli fotografiím z filmu, které jsou boží. Textu tady není moc, ale je to původně pro děti, takže se není čemu divit. Příběh je vážně podle filmu, protože tam jsou rozdíly. Původně jsem se totiž domnívala, že nakladatelství Egmont prostě vzalo staré vydání Krásky a zvířete s animovanými obrázky, které jen nahradili fotkami z filmu, takže pro mě byla kniha milým překvapením.

     Možná je trochu podivné, pokud dospělý člověk píše o přečtené pohádce, ale já se snažím si v sobě ponechat i trochu dítěte, takže ano, miluji pohádky a ráda je čtu. Krásku a zvíře byla v dětství má nejoblíbenější Disneyovka a shledávám to, že se to nezměnilo ani za ty roky, takže ji mám ráda v jakékoliv podobě. Promiňte, pokud se tu na blogu bude toto téma objevovat poněkud častěji, ale nemohu si pomoct, potřebuji se vypsat z dojmů, ale raději zpět k mému pokusu o recenzi na tuto pohádkovou knihu.
     „Je nejspíš bláhové doufat, že by stvůra, jako jsem já, mohla někdy získat vaši náklonnost…“
(str. 75)
     Zvíře býval krásný princ, než jej čarodějnice zaklela, aby se napravil. Ano, byl zlý, namyšlený, zahleděný jen do sebe, miloval jen povrchní krásu a bohatství, takže trest byl na místě. V nové podobě tak může tyranizovat své sloužící svou věčně nevrlou náladou, protože se pochopitelně cítí ukřivděný a zatrpklý. Jako netvor se nezměnil lepšímu, protože se stále nenaučil myslet i na někoho jiného než sebe. A také není divu, kde by se to měl asi naučit, když v zámku žije s oživlým nábytkem…

     Belle je dobrosrdečná, milá a přátelská, ráda čte a sní po velkých dobrodružstvích. Jenže žije na venkově, kde lidé ve vesnici žijí v zaběhnutých pořádcích, takže Bellu nikdo nechápe, jen její otec. Po ztrátě matky má jen jeho, není tedy divu, že ho chce od Zvířete zachránit a klidně dá v sázku svou svobodu.
     „Uvěznil jste mě a teď chcete, abych s vámi večeřela?“ zeptala se Belle přes dveře. „Zbláznil jste se?“
(str. 42)

     V knize můžeme sledovat sbližování Belly a Zvířete, což se zpočátku neobjede bez hádek. Belle totiž dokáže být také tvrdohlavá a nerada se podřizuje příkazům, proto u ní Zvíře narazí na odpor, na což není zvyklý a to jeho výbušné povaze neprospívá. Jako první je myslím hádka o večeři, kdy Belle tvrdošíjně trvá na tom, že večeřet nebude a s ním už vůbec ne. Na to Zvíře, který se na rady nábytku, tedy sloužících, snažil být „milý“, rozčílí a nařídí, aby nikdo nedával té holce nic najíst. Ehm, no zdejší nábytek býval lidmi, takže sice věrně souží svému pánovi, ale zároveň mají svou hlavu, a tak pro Bellu připraví velkolepou večeři.
     Ti dva tvoří výbušnou směs, takže na další hádky nemusí čtenář dlouho čekat. Ale to netrvá věčně, stačí, aby oba našli společnou řeč, například knihy a zámeckou obří knihovnu (já ji chci!), a hned mezi nimi zavládne mír. Ovšem od příměří, případně klíčícího přátelství a porozumění je k lásce ještě daleká cesta.

      Zvíře nebo princ? Už v animované verzi se mi víc líbilo Zvíře a podle videí či fotek to vypadá, že tady to bude stejné. Ti netvoři jsou prostě k sežrání a princové nejsou tak pohlední, jak si o sobě mysleli. Tedy alespoň mě osobně se princ vůbec nelíbí.
     Nahoře na hradě se ukázalo, že zvíře není zrovna vzorný pacient. Od té doby, co ho Belle dovezla zpátky, byl mrzutý.
     „To bolí!“ zavrčel na Bellu, když se mu snažila čistit rány.
     „Kdybyste seděl v klidu, tolik by to nebolelo,“ pokárala ho Belle, chytla ho za tlapu a přitáhla si ji k sobě.
     „A kdybyste vy neutekla,“ řekl netvor a sevřel čelisti, „vůbec by se ti nestalo.“
     „A kdybyste vy mě nevyděsil, neutíkala bych!“ opáčila Belle.
     „A vy jste neměla v západním křídle co pohledávat!“ hádal se nazlobeně netvor.
     „A vy byste se měl naučit ovládat,“ nedala se Belle. Po tom už netvor zůstal v klidu.
(str. 56)
     Určitě nesmím zapomenout zmínit nejkrásnější a nejúžasnějšího muže jménem Gaston, který je nafoukaný, zahleděný jen do sebe, pyšný a milující krásu. Všechny dívky po něm šílí, takže když ho Belle odmítne, je to pro něj šok. Jemu přece nikdo neříká NE a nehodlá si to nechat líbit. On dostane všechno, co chce, takže i Bellu a udělá pro to vše. Ukazuje tím svou pravou povahu, která je ještě horší, než jste si mysleli. On je vážně zlý, protože se neštítí ničeho.
     Kam se na něj hrabe namyšlený princ milující krásu a bohatství, který byl čarodějnicí potrestán kletbou. To spíš Gastona by měla zaklít, i když možná ne, protože on už překročil mez dobra a nezaslouží si možnost na záchranu. Není divu, že to s ním špatně skončí, tak jak to bývá v každé pohádce – dobro a láska vítězí, zlo a závist je poražena.


     Zakletý nábytek či nádobí má v knize velkou roli, kdyby jich nebylo, tak by Bella a Zvíře k sobě cestu hledali ještě dlouho, pokud by se nehádali do konce světa. Někdy je potřeba trochu věci popostrčit, i když ne vždy z toho vyjde toužebný výsledek. Je tu svícen Lumier, krbové hodiny Cogsworth, skříň Madame de Garderobe, čajová konvice paní Konvičková či její synek čajový šálek (v animované verzi se jmenoval Všetečka, v téhle knize jsem jeho jméno nenašla) a mnoho jiných. Všichni doufají v záchranu a v to, že Belle je ta pravá.

     Kniha je plná obrázků a málo textu, ale pokud už jste viděli nejnovější zpracování Krásky a zvíře, a že jich je, hlavně těch filmových, tak si ji určitě oblíbíte, protože se můžete kochat fotkami z filmu a připomínat si příjemné okamžiky z kina. Já prozatím u knihy jen slintám, juchám a vzdychám, protože ten film prostě musím vidět. V neděli ho dávají u nás v Klatovech, tak se na něj vydám sama, protože nemám nikoho, kdo by chtěl jít se mnou.

Název: Kráska a zvíře (orig. Beauty and The Beast)
Autor: Walt Disney   
Překlad:
Počet stran: 96
Vydal: Egmont, 2017 (1. vydání)

Komentáře

  1. Jako malá jsem Krásku a zvíře zbožňovala. Buď jsme měli kazetu nebo jsem měla knihu, fakt si nejsem jistá. Ale jak nad tím přemýšlím, bude to oboje. Teď už nemám ani jedno a kino trochu z ruky, ale i manželovi jsem říkala, že chtíc nechtíc, tohle prostě musíme vidět. Moc se těším!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.