Dračí úlet – Oldřiška Ciprová

Trochu jiná pohádka, která není pro malé děti, a kde je všechno trochu jinak. O zábavu se nemusíte bát, protože se dočkáte mnoha neočekávaných chvil.


     Bylo, nebylo, král Filomen s královnou Edou moudře a spravedlivě vládli království Middletown a měli dvě krásné dcery, princeznu Dellorey a Solorees. Král se velice trápil, protože jejich království bylo tak maličké, že ho nikdo nechtěl zakreslit do map. A tak rozhodl, že se starší dcera Dell provdá za prince Corena, tím se Middletown zvětší a bude vidět na mapách. Jenže se přepočítal, protože Dell miluje dvorního šaška Wogarda, který bude jednou velkým čarodějem, takže si prince odmítne vzít. O rok mladší Sol se ovšem princ Coren líbí, tak souhlasí se svatbou. Ovšem po princově příjezdu si vše rozmyslí a se sestrou naplánují její únos drakem… Namyšlený princ Coren, který má rád jen sám sebe, by nikdy na žádnou záchrannou výpravu nejel, ale poté, co jej král omylem praští žezlem do hlavy, se začne chovat divně…
     A tak začíná velké dobrodružství, kde není vůbec jasné, kdo koho bude zachraňovat, nebo dokonce, kdo je kluk a kdo holka…

     Přiznám se, že jsem na tuhle knihu náhodou narazila v knihovně a líbila se mi anotace, která slibovala „vtipně svižnou storku“, tak jsem se rozhodla dát knize šanci. Bože, takhle jsem se už hodně dlouho u knihy nenasmála. Větší blbost jsem snad ani nečetla, ale je to moc hezká blbost.

     Dračí úlet je parodie na tradiční pohádky, kde je princezna unesena drakem a princ vyjíždí do boje s drakem. Ovšem tady v knize je všechno trochu jinak, takže se můžete těšit na omdlévající královnu, zhýčkané princezny, namyšleného prince, nešikovného čaroděje… jen král je docela normální. Ale závěr je krásně pohádkový, i když pro děti tak docela není.

     Princ Coren je na začátku případ pro psychiatra, protože miluje vlastní odraz ve svém zrcadle, kterému říká „Přítel“ a celé hodiny si s ním povídá. Nejhorší na tom, že mu Přítel v hlavě odpovídá. Není divu, že si ho princezna Solorees nechce vzít, i když se jí na obraze líbil. No, naštěstí jsme v pohádce, takže je všechno možné, a třeba se zázračně změní. Nebo tomu pomůže král, když prince omylem praští žezlem do hlavy. Že by se princovi v hlavě rozsvítilo? Kdo ví?

     Královna Eda ráda omdlévá za všech okolností, ale pokaždé to dělá s elegancí a počká, až jí někdo zachytí. Takže král Filomen má pořád co dělat, aby se manželka neválela po podlaze.

     Starší princezna Dellorey je sebevědomá a dost tvrdohlavá, proto se s ní nikdo nechce hádat a všechno se jí dá. Prince si odmítá vzít, protože miluje šaška Wogarda, kterého si hodlá vzít za muže.

     Mladší princezna Solorees je krásná a chová se přesně, jak se na princeznu sluší a patří. Ovšem poté, co vidí prince povídat si se zrcadlem, tak se vzbouří a postaví si hlavu. Vydupe si únos drakem, aby měla od prince pokoj, ale všechno se zkomplikuje.

     Kniha je útlá, doplněná pěknými ilustracemi, které se k příběhu skvěle hodí, takže si čtení užijete. Jedná se o lehkou parodii na pohádky, která není pro malé děti (na knize stojí od 11 let), protože možná dojde i na svlékání.

     Příběh je jednoduchý, ale vtipně napsaný, proto se čte velmi dobře. Kupředu vás možná bude pohánět zvědavost, jak tohle může dopadnout. A závěr je přímo brilantní, takže jen zbývá zazvonit zvonečkem, protože pohádkového úletu je konec.
           
Název: Dračí úlet
Autor: Oldřiška Ciprová
Ilustrace: Lenka Němcová
Počet stran: 120
Vydal: Grada pod značkou Bambook, 2016 (1. vydání)

Komentáře

  1. Děkuji za milou recenzi. Přesně jste pochopila, jak byla knížka myšlena - pro odreagování a jako parodie. Škoda, že ji nakladatelství zařadilo do dětských knih, kde trochu zanikla.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.