Galgad: Příběh strážce Země – Ergall

Může si příroda vzít to, co jí lidé vzali? A kdo se postaví za právo a starý řád, který na Zemi vždy panoval? Vydejme se na cestu a poznejme příběh strážce Země jménem Galgad...


     Po dlouhé době se probouzí Galgad, nejstarší ze strážců Gathary, který odpočíval v dubovém stromě. Svět prý ohrožuje nebezpečí z jihu a došlo k narušení starých řádů přírody. Šelmy z divočiny téměř vymizely a vlci jsou na pokraji vyhynutí, což není přirozené, protože predátoři do přírody patří. Galgad se tedy vydává na cestu, aby pochopil, co se děje.
     Brzy poznává, že lidé jsou zlý a neváží si ničeho. Téměř vyvraždili šelmy a zvěř si ochočili, tím narušili řád přírody. Galgad ví, že musí zasáhnout, jenže pozná i druhou tvář lidí – někteří z nich mají ke zvířatům úctu a váží si moci života.
     Může tedy Galgad odsoudit k zániku celé lidstvo? Nebo zvolí jinou možnost a dá lidem ještě šanci?
..........

     Kniha se z počátku nečte nejsnadněji, protože si čtenář musí zvyknout na autorův styl psaní a zorientovat se v neznámém světě, který se nedá časově zařadit. Strážci už spí velmi dlouho a svět zatím zaplavil lidský rod, který si o sobě myslí, že může ovládnout všechno kolem sebe. A je na Galgadovi, aby ukázal, že nepatří do bájí. Nadešel čas návratu starých zákonů, nebo už je pozdě a rovnováha přírody je navždy ztracena?
     Galgad mlčky pokračoval, přitom se zájmem pohlížel na stáj na zvířata žijící s lidmi. Schovaná v bezpečí před predátory vypadala spokojeně, ale něco jim z tváří vyprchalo, nebo to bylo ukryto někde v hloubi duše. V přírodě viděl různé soužití, kdy druhy využívají vlastnosti k prospěchu obou, ale s ničím takovým se nesetkal.
(str. 94)
     Autorovi se nedá odepřít velice kladný vztah k přírodě, který se odráží v příběhu a je jeho základem, fantasy pozadí jej pouze doplňuje. Pojem „eko-fantasy“, na který jsem ve spojení s touto knihou narazila, příběh skvěle vystihuje. A to nemusí každému vyhovovat, dokonce i některé odrazovat. Já si ovšem myslím, že tím příběh vůbec neutrpěl, spíš naopak, stává se zajímavým zážitkem, který nabádá čtenáře k zamyšlení.

     Galgad patří mezi strážce Gathary, což jsou mocné bytosti, které mají blízko k přírodě a dokáží používat její moc. Dokáže na sebe vzít podobu jakékoliv tvora, dokonce také člověka, i když s ním si neví rady. Nikdy mezi ně nezapadne, protože jejich svět se už tolik odlišuje od přírody. Je to strážce Země, který spí v dubu. Obr připomínající svůj strom, kterého mohou obyčejní lidé považovat za boha z dávných časů, ale on to tak nevnímá. Jeho posláním je chránit svět, ale zároveň chce být spravedlivý ke všem druhům, a to i lidem. Proto se rozhodne lidský rod nejprve poznat, než nad jeho činy vyřkne ortel.

     Lidstvo v této knize není vykresleno zrovna v nejlepších barvách. Autor dal jasně najevo, že lidé nejsou schopni si vážit ničeho, a to nejen přírody a řádu světa, ale dokonce ani vlastního druhu. Zabíjejí se mezi sebou, dopouštějí se odporných zvěrstev, jsou zákeřní, prolhaní, nenávistní a nedá se jim věřit, protože dělají vše ve vlastním zájmu. A přesto se najdou tací, kteří ještě nejsou ztraceni, protože dokáží uznat sílu a moc přírody.
     Příběh se skládá z několika dílků, které tvoří celek a v závěru se všechno vyhrotí. Na jihu se seskupuje armáda Órmanů, kteří zabíjejí všechno, na co narazí, a tak se lidé ze severu připravují na válku, která je nevyhnutelná. Galgad poznává svět lidí a nedokáže mu porozumět. Ví, že bude muset brzy zvolit, co je důležité a co si zaslouží být zachráněno.

     V příběhu je nejdůležitější Galgad, okolo kterého se odvíjí jeho cesta za poznáním. Jinak se tu ovšem vyskytuje mnoho postav, které jsou v porovnání s Galgadem na vedlejší koleji. Za zmínku stojí zmínit obětavý podivín Sída, naivní a laskavá Laira, nebo spravedlivý Sargat, kteří dokáží Galgadovi, že všichni lidé nejsou špatní.

     Kniha obsahuje lásku ke zvířatům a přírodě, ukázky lidských slabostí i ctností, a hlavně to, že každá mince má dvě strana. Galgadovo putování za poznáním není rozhodně akční dobrodružství, ale závěr je skvělý a vyplatí se k němu dorazit, protože napětí vygraduje do bojového konce. Čeká nás radost i smutek, jelikož oboje k válce patří.

     Galgad: Příběh strážce Země je první díl fantasy série, která je silně spjata s přírodou, ale klidně by se dal číst samostatně. Dle mého názoru toto literární dílo od českého autora stojí za pozornost a jeho přečtení mohu jedině doporučit, i když zároveň dodávám, že to není pro všechny.

Velice děkuji autorovi za poskytnutí výtisku k recenzi.
Více o knize či autorovi se dozvíte ZDE.

A pokud byste se s ním chtěli setkat osobně, tak budete mít možnost v říjnu na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Název: Galgad: Příběh strážce Země
Autor: Ergall
Počet stran: 232
Vydal: vlastním nákladem, 2015 (1. vydání)

Komentáře