Princezna bojovnice – M. A. Larson

Jestli se z toho lesa nedostanu před soumrakem, už se z něj nedostanu nikdy…
(str. 7)

     Temným lesem se prodírá dívka, která se již obává, že zde zahyne, když zahlédne světýlko. Jde za ním a objeví chaloupku, momentálně není nikdo doma a tak klidně vejde. Vše se změní, když dorazí zlá čarodějnice i se spoutaným princem. Dívka v sobě nakonec najde odvahu a s pomocí prince Remingtona se jim podaří uprchnout z lesa. Následně se dozvídají, že oba cestují na stejné místo, tedy do Korunní akademie, kde se princové a princezny (nově se přijímají i neurození) učí bojovat pro boj s čarodějnicemi a jinými monstry. Dívka neví kdo je ani odkud pochází, a tak se z ní stává kadetka Neví, ale je evidentní, že na dívku bylo sesláno paměťové kouzlo. Její nové kamarádky jí dají jméno Evi, a pak započne výcvik. Jenže čarodějnice jsou stále troufalejší, obsazují další království a čím dál se přibližují až k branám akademie. Mezi kadetkami má prý být legendární „princezna bojovnice“, která jediná můžu zlé čarodějnice zastavit, ovšem problémem zůstává, že si vůbec nemusí být vědoma své výjmečnosti…
     Jak se kadetce Evi povede při výcviku? Obnoví se jí pamět? Proč má na krku dračí šupinu? A proč se jí ve snech stále objevují draci? Jaká je její minulost?

     Kniha Princezna bojovnice je fantasy young adult, které se inspirovalo klasickými pohádkami a upravilo si je podle svého. Na začátku je výjev z Perníkové chaloupky, a pak můžete narazit na legendy o slavných princeznách jako je Sněhurka, Popelka a jiné. Jen je všechno trochu jinak a princezny se musí ohánět všemi ženskými zbraněmi, aby přežily v drsném světě a zachránily svá království. Tedy, abych byla přesná, princezny tak trochu dovedou k cíli své prince, aby je mohli zachránit.

     Připravte se, že tohle není pohádka a často se tu objeví i trochu hororové scény, hlavně v podobě odpudivých čarodějnic, které vážně nahánějí strach. Ale myslím si, že dnešní mládež je natolik zvyklá, že to zvládnou přežít. :-) Přece jen, zase tak strašidelné to není, spíše jen taková napjatá atmosféra.

     Všem dělají problémy čarodějnice, které získávají na síle a pomalu začínají vyhrávat nad silami dobra. Jenže jsme stále v pohádce, a tak zlo přece nemůže vyhrát. Spojence lze najít i v nejméně pravděpodobnějším stvoření a kadetka Evi, tak jednou jen o vlásek unikne zlým čarodějnicím.
     Navíc se vypráví legenda o Princezně bojovnice, která už jednou svět zachránila a jednou, až půjde všechno do kytek, se znovu objeví. Jen si nemusí být vědoma toho, že je výjimečná a nikdo jí nesmí určit. Její síla se projeví v pravý čas. Jenže čarodějnice jsou stále víc v přesile, a tak je jen otázka času, než na akademii zaútočí. Co když žádná Princezna bojovnice neexistuje? A co mají lidé dělat do doby, než se objeví? Svět se žene do záhuby a zachránkyně nikde…

     Název Princezna bojovnice sice může milně odkazovat k jiné princezně bojovnice, ale Xenu tady rozhodně nečekejte, i když si myslím, že ta by dokázala těm odporným čarodějnicím pořádně nakopat zadky. :-)

     No, ale nebyla by to kniha pro dospívající dívky, aby se ke kadetce Evi nepřipojil hezoučký princ Remington, kterého to k ní táhne více než je zdrávo. Chlapec si prostě nemůže pomoc a neustále po Evi pokukuje, jen výcvik jim dělá trochu starosti, protože v akademii jsou přísná pravidla proti párováním kadetů. Pokud si chcete najít svého vysněného prince, tak jděte jinam.
     „Moje první špatné rozhodnutí v životě bylo zkrátit si cestu přes ten zakletý les. Sice jsem málem umřel a čarodějnice mě proměnila v cukroví, ale zato jsem zachránil tebe.“
(str. 186)
     A aby kadetka Evi neměla málo starostí se svou minulostí, pamětí a neschopností, tak je v akademii Malora, trochu hodně rozmazlená princeznička, která je evidentně zvyklá, že vždy dostane, co chce a Evi jí stojí v cestě za slávou princezny i k srdce prince Remingtona. A v boji rozhodně neplánuje bojovat čestně, takže Evi se nenudí ani na okamžik.

     V knize najdete pár překvapivých momentů, třeba zjištění pravé identity kadetky Evi a jak to s ní celé vlastně bylo. Zodpoví se otázka ohledně draků i jejího původu. Něco se dalo očekávat, ale závěr je trochu překombinovaný, takže něco určitě překvapí. Princezny čeká závěrečná zkouška, a je jasné, že Evi čekají velké problémy. Zvládne přijmout kým doopravdy je? Nebo čarodějnice zvítězí? A proč by zrovna po ní mělo zlo jít?

     Konec je sice zakončen, většina otázek je zodpovězena a hlavní hrdinka konečně ví, kdo je, ale ve vzduchu se vznáší pokračování, kterému bych se vůbec nebránila. Čarodějnice možná prohrály jeden boj, ale válku ještě nevzdaly. Co přinese budoucnost?

     Princezna bojovnice je zajímavé fantasy pro mládež, které v sobě kloubí pohádky, temnotu, napětí i trochu té romantiky. Příjemná oddychová četba, která nenudí, ale ke kadetce Evi si musíte pročíst cestu. Z počátku je trochu zmatená a nutná, ale postupně v sobě odhaluje odvahu, soucit a laskavost. Neočekávejte příliš, ale k zahození to rozhodně není.

Název: Princezna bojovnice (orig. Pennyroyal Academy, 2014)
Autor: M. A. Larson
Překlad: Anna Vrbová
Počet stran: 260
Vydal: Argo, 2015 (1. vydání)

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.