Recenze: Relikvie – Douglas Preston & Lincoln Child

Napínavý thriller s prvky hororu, který přináší první případ zvláštního agenta FBI Pendergasta, jenž se bude muset utkat s příšerou v muzeu...


Amazonský prales, 1987:
Expedice pod vedením vědce Whittleseye pátrá po tajemném kmeni Kothogů, ale končí tragicky. Členové buď zemřeli v džungli, nebo během leteckého neštěstí. Jako poslední mizí v džungli sám Whittlesey, který těsně předtím odešle do muzea bednu s nalezenými artefakty, hlavně unikátní sošku bytosti Mbwun, neboli „ten, kdo kráčí po čtyřech“. Vše bylo zabaleno do listů místní rostliny a posláno do muzea. Po nezdaru expedice muzeum vše ututlá a bedny končí ve sklepním depozitáři a na vše se zapomene...

New York, současnost:
V muzeu se připravuje velká výstava o přírodních náboženství, a tak se z depozitářů posbírají různé exponáty, mimo jiné i soška Mbwun, a umístí je do výstavního sálu. Jenže ještě předtím jsou bedny z expedice přemístěny do trezoru… A náhle jsou v muzeu zavraždění dva chlapci, někdo jim snědl část mozku, což vyvolá nechtěnou publicitu. Pátrání po vrahovi se ujímá poručík D´Agosten, ale stopy jsou různé a nedávají smysl. Vážně v muzeum řádí tvor Mbwun a požírá lidem část mozku? Kdo by tomu uvěřil? Jenže mrtvých přibývá a policie je bezradná. Naštěstí se objevuje zvláštní agent FBI Pendergast, který se s pomocí dr. Frocka a jeho asistentky Margo Greenové snažípřijít záhadě na kloub…

Skutečně v muzeu řádí stvůra z pralesa? Nebo někdo chce, aby to tak vypadalo? A kde by Mbwun vzal v muzeu? Proč by náhle začala zabíjet lidi? A jak za vzniklou situaci zareaguje vedení muzea a newyorská policie?
...........

Dvojici autorů Douglas Preston a Lincoln Chil nemusím dlouze představovat, protože kromě svých knih, které napsali každý zvlášť, vytvořili skvělou sérii se zvláštním agentem FBI Pendergastem, která čítá více než deset dílů. Ta v sobě kloubí krimi, thriller a horor, protože často se vrahem zdá být něco nadpřirozeného, ale nakonec se ukáže, že jde o člověka, anebo také ne. Oba autoři si rádi pohrávají s konspiračními teoriemi, takže nikdy nevíte, co od nich můžete čekat a vždy dokáží znovu a znovu překvapit.
„Co jste, sakra, zač?“ vybuchl a obrátil se k vysokému štíhlému muži v lesklém černém obleku, který se na vrcholku schodiště opíral o zeď. Blond, skoro bílé vlasy měl nad světle modrýma očima sčesané dozadu. „Pohřebák?“
„Pendergast,“ představil se muž, sestoupil dolů a podal mu ruku…
„No, Pendergaste, měl byste mít hodně dobrý důvod, proč jste tady, jinak…“
Pendergast se usmál. „Zvláštní agent Pendergast.“
„Ale, FBI? Divíte se, že mě to nepřekvapuje? No, těší mě, Pendergaste. Proč se sakra, chlapi, nikdy neohlásíte předem? Mám tady jednoho tuhého bez hlavy a bez mozku. Ale kde je vás víc?“
Pendergast svěsil ruku. „Bohužel, jsem tady sám.“
„Cože? Nedělejte si srandu. Vždyť vy vždycky chodíte po skupinkách.“
(str. 63-64)
Zvláštní agent FBI Pendergast pochází z New Orleansu a jeho vzhled poutá pozornost, protože má blond, spíše bílé vlasy a světle modré oři, takže se můžete vsadit, že se vám nesmazatelně zapíše do paměti. Dokáže odhadnout, který případ ho zajímá, jelikož vyhledává zvláštní, neobvyklé vraždy. Všímá si detailů a klidně by o něm někdo mohl říct, že je geniální. On je prostě všestranný a má mnohé oblasti svých zájmů.

Postav je v příběhu hodně, někteří jsou důležitější, jiné se závěru nedožijí, ale vyznat se v nich problém nedělá. Stačí se ponořit do příběhu a užívat si napětí.

Poručík Vincent D´Agosta je obyčejný polda, ale po setkání s Pendergastem se začne na případ dívat trochu jinak, což mu možná zachrání život.
Margo Greenová je asistentka dr. Frocka a touží se jednou proslavit, aby dokázala otcově památce, že něco znamená.
Novinář Smithback chce za každou cenu získat materiál k velkému článku nebo knize, proslavit se a zbohatnout, ale místo toho nakonec překvapí i sám sebe.
„… Tahle bestie, ať už je jakákoli, má nejspíš sílu grizzlyho, rychlost chrta a inteligenci člověka…“
(str. 220)
„Proboha,“ řekl Frock. „Je sedm hodin. Musíme je varovat. Margo, musíme tu vernisáž zarazit. Jinak to je, jako bychom tu bestii pozvali na večeři.“
(str. 221)
Příšera řádící v muzeu? To může znít jako klišé z nějakého béčkového hororu, ale to by tady nesměl být Pedergast, který tomu dodá jižanský styl vyšetřování. Nadřízení z toho sice radost mít nebudou, ale za to si užijeme pořádnou dávku akce, napětí a děsu.

Je Mbwun skutečný? Jak se dostal do muzea? Proč najednou začal zabíjet? A jak zareaguje poté, co se muzeum naplní lidmi? Přežije někdo z návštěvníků otevření výstavy? Nebo půjde o masakr v muzeu? A co udělá FBI pro záchranu lidí uvnitř muzea? Kde se skrývá pravda? Najde dr. Frock a Margo Greenová vysvětlení záhady? Nebo je skutečnost ještě děsivější než představy a teorie?
„Co to bylo?“ zašeptala.
„To,“ pronesl tiše Pendergast, „jsou lidé na schodišti, kteří právě běží o život.“
(str. 265)
Děj je plný napětí a určitě si jeho čten řádně užijete, přestože se tu na několika místech nějaké to klišé najde. Vedení muzea se snaží všechno smést ze stolu, vždyť žádné ohrožení nehrozí, tak proč rušit zahájení významné výstavy? A nový velící agent FBI všechno ví, všechno zná. Prostě klasika, vědci varující před nebezpečím jsou hloupí a dělají z komára velblouda. Jenže tentokrát se ukáže, že v muzeum opravdu něco řádí a roztrhaných mrtvol rychle přibývá.
Pokud by někdo měl obavy z popisování morbidních scén, tak se nemusí obávat, všechno je v únosné míře a jde prostě jen o místo činu, kde leží roztrhané tělo s napůl sežraným mozkem. Ale popisy do přílišných podrobností nejdou.

Relikvie je vydařený thriller s prvky hororu, který je skvělým zahájením neobvyklé série s agentem Pendergastem. Velice jsem si ji oblíbila a ráda se k ní vracím. Skvělý zážitek.

Hodnocení: 90 %

Název: Relikvie (orig. The Relic, 1995)
Autor: Douglas Preston & Lincoln Child
Série: Pendergast
Díl: 1
Překlad: Jaroslav Žerávek
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 350
Vydal: BB/art, 2007 (2. vydání)
Doporučená cena: 247 Kč

Komentáře