Robin Hood: Král zbojníků – Alexandre Dumas

Kdo by neznal legendu o Robinovi Hoodovi? A co takhle si přečíst verzi od Alexadre Dumase? Jen se připravte, že se dost liší od filmů...

„Pět set dukátů tomu, kdo toho lupiče zajme,“ zařval baron, „pět set dukátů statečnému vojákovi, který se ho zmocní.“
(str. 52)


Robin Hood je slavný zbojník obývající Sherwoodský les velmi ztrpčuje život šerifu z Nottinghamu, protože zbojníci okrádají projíždějící šlechtice a mnichy. Ale ani vypsaná odměna nepomáhá, protože Robin Hood je mezi místními obyvateli oblíben. Miluje svou lady Marian a společně se svou partou zbojníků (mezi kterými pochopitelně nechybí Malý John, Will Scarlett, bratr Tuck a jiní) se nebojí postavit i nebezpečným Normanům...

Román od Alexandre Dumase se dosti odlišuje od známých filmových a seriálových verzí, které slavného zbojníka proslavily. Například se vůbec nedozvíme, jak se Robin Hood dostal do Sherwoodu, protože příběh začíná až v momentě, když už je jako zbojník slavný. Bohatí lidé se klepou strachy, když musí projíždět zbojnickým územím, ale přesto si nikdy nedají pozor, takže jsou okradeni.
Protože však bylo nutné udělat spravedlnosti zadost, byla zdvojnásobena odměna, vypsaná na hlavu Robina Hooda. Kdokoliv se přihlásil, že chce zajmout slavného zbojníka, ihned obdržel zatykač. Mnoho statečných lidí se o to pokusilo, ale kupodivu se už žádný z nich nevrátil, neboť se sami stali zbojníky.
(str. 140)
Snad ve všech zpracování musí Robin o lady Marian bojovat, ale tady nemá na šerifa z Nottinghamu žádné vazby a on se o ni vůbec nezajímá. Takže Robin si jí prostě vezme za ženu a hotovo. Navíc bohaté lady nijak nevadí žít v lese mezi zbojníky. Velké lásce tak nic nestojí v cestě.

Robinův úhlavní nepřítel šerif z Nottinghamu je v knize odsunut na vedlejší kolej a nakonec se ukáže, že Robin má úplně jiného nepřítele, proti kterému musí bojovat, aby zastavil jeho plenění vesnic. Normané jsou vykresleni jako zlí a nepřátelští okrádající místní obyvatele, takže logicky proti nim musí zbojníci zakročit.

Dost mě v knize zklamala postava sir Guy Gisborne, který je obvykle ztvárněn jako šerifův poskok, ale tady má jen nepatrnou roli a je to bezcitný rytíř schopný vraždy jen tak pro zábavu.
„Jmenuji se sir Guy Gisborne. Jsem bohatý a mám mnoho vazalů. Tento plášť je pouze obratné přestrojení. Robin Hood, který se nebojí takových chudáků, za jakého se teď vydávám, mě zajisté nechá přijít k sobě. A tak je pouze otázkou, kde bych ho nalezl. Až bude jednou na dosah mé ruky, přísahám, že ho zabiju dřív, než bude mít čas se bránit; zabiju ho bez milosrdenství.“
„Robin Hood vám tedy musel hodně ublížit.“
„Mně? Nikoliv, znám jen jeho jméno a to teprve několik posledních hodin. Jak uvidíte, až mě k němu přivedete, nikdy jsem jeho tvář nespatřil.“
„A proč mu tedy chcete vzít život?“
„Jen tak bez příčiny. Prostě proto, že mi to působí radost.“
(str. 177)
Jsem to ale šťoural, ale ještě jedna věc je trochu zarážející. Robin je známý tím, že bohatým bral a chudým dával, ale tady jenom okrádá bohaté lidi. Kromě půjčky zadluženému šlechtici tady vůbec není ani jednou zmíněno to, že by zbojníci rozdávali zlato a peníze chudým vesničanům.

Alexandre Dumas je velký autor hodný obdivu, ale jeho verze příběhu o Robinovi Hoodovi je (promiňte, že to tak řeknu) dost nudná. Luk s šípy se až na dvě výjimky vůbec nedostane ke slovu, a to mi připadá málo, na to, že Robin Hood je slavný lukostřelec. I samotná přepadení probíhají ve většině případů uhlazeně a bez akce, Robin je v přestrojení pozve na hostinu a pak bohaté okrade, což působí prostě velice nereálně. Lidé přece vědí, že v lese sídlí zbojníci a jdou klidně s cizím člověkem na jídlo?

Závěr knize ale zachránil reputaci, je totiž trochu víc akčnější, i když velkolepé bitvy o osud obyvatel lesa a vesničanů vážně nečekejte. A jak kniha skončí? To vám samozřejmě neřeknu, ale je to takový smutný a nečekaný konec.

Kniha „Robin Hood - Král zbojníků“ mě překvapila, protože jsem čekala něco ve stylu filmových zpracování, ale tady jde o něco jiného. Alexandre Dumas už v jiných románech dokázal, že si umí pohrávat se slovy a mistrně používat květnatou mluvu. A taková je kniha. Akce se sice téměř nedočkáte, ale přesto vám autor předkládá barvité a zajímavé zpracování legendy o slavném zbojníkovi, přičemž se soustřeďuje na vykreslení postav a prostředí. Někoho to může odradit, ale mě to rozhodně zaujalo. Jen se připravte, že e kniha čte velice pomalu.
 
Velice děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Robin Hood - Král zbojníků
Autor: Alexandre Dumas
Překlad: Jiří Dvořák
Počet stran: 248
Vydal: Omega, 2014

Komentáře