Recenze: Liška Bystrouška – Rudolf Těsnohlídek

Vtipné osudy jedné prohnané a mazané lišky, která poznamenala život revírníkovi Bartošovi, aneb jak liška může hajnému pořádně zatopit…


Revírník Bartoš šel jednou nad ránem z hospody, potřeboval výmluvu pro svou ženu a náhoda mu do cesty přihrála mládě lišky. Odnesl si jednu domů a tím se mu otočil život vzhůru nohama. Lišce se v hájovně vůbec nelíbilo, ze psa si tropila žerty a vymýšlela všelijaké lumpárny. Pak se jí podařilo utéct do lesa, jenže už byla závislá na hajném, a tak ho chodila „navštěvovat“. Hajný na ní líčil, ale liška Bystrouška byla příliš chytrá, a tak si vždy odnesla nějakou dobrotu a ostatní vypadali jako hlupáci… Podaří se lišku někdy polapit? Jak její příběh skončí?
………

Liška Bystrouška je krásná pohádková kniha, která dokáže děti poučit nenásilnou formou o tom, jak se lépe chovat k okolí. Je to příjemné a lehké čtení, které doporučuji malým i velkým čtenářům. Dospělí mohou knihu vzít jako satiru o chování dospělých, přičemž vyjde najevo, že občas se prezentují dost hloupě a často jim trvá, než něco pochopí. Dětská fantazie je o poznání bohatší a někdy až se zdá, že nezná mezí.

Během příhod lišky Bystroušky se můžete dozvědět, jak to chodí v lese a něco málo o zvířatech. Zvířata jsou tady sice propojena s lidmi, protože mají často lidské vlastnosti – dobré i ty špatné. Například naše liška je dost prohnaná a schopná téměř všeho, aby se dostala k nějakému jídlu. Třeba vymyslí, jak chytře obejít hajného psa a dostat se nepozorovaně do kurníku.

Během vypravování sleduje vývoj lišky od mláděte, až po dospělost, jak je nespokojená u hajného v hájovně, ale poté co uteče zpět do lesa, tak je nespokojená i tam. Hledá si cestu, ale přijde na to, že je mnohem jednodušší si jídlo ukrást u lidí, než si ho pracně a těžce obstarávat v přírodě. Zvolí si jednoduchou cestu, ale to jí mnohokrát zavede do různých peripetií, z kterých uniká jen o vlásek. Zato chudák revírník, ten aby se z lišky zbláznil, jelikož ho nespočetněkrát zesměšnila a tak se často ukvapí a dělá rychlé závěry. Z toho vznikají až komické situace, takže se u čtení i příjemně pobavíte.


Kniha se dá použít ke společnému čtení dětí a rodičů, každý si z vyprávění odnese něco jiného, až trochu lituji, že už nejsem dítě, abych si knihu lépe vychutnala.
Navíc je bohatě ilustrována, takže i ti nejmenší si mohou klidně jen prohlížet veselé obrázky, které pomáhají vyprávět příběh o lišce.

Liška Bystrouška by se dala nazvat pohádkovou bajkou a její příběh okouzluje malé čtenáře už řadu let. Věřím, že si v ní každý něco najde a je ideální knihou pro všechny. Mohu jedině doporučit.

Hodnocení: 90 %

Velice děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Liška Bystrouška
Autor: Rudolf Těsnohlídek
Ilustrace: Stanislav Lolka
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 224
Vydal: OMEGA, 2014
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře

  1. Jmeno autora jsem cetla trikrat... Jsme dcera nadrazaka, takze kdyz na knize vidim jmeno vlaku, tak uz zacinam premyslet esi uz mi nehrabe. Kazdopadne me to dost pobavilo.

    Jinak prihlasila si se do LETNIHO knizniho HOPu, prosim o vlozeni banneru do menu..:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.