Recenze: Nemravné známosti – Sylvia Day

Tři hravé romantické příběhy z počátku 19. Století, které nejsou vůbec nevinné…
Ukradená rozkoš
Olivia se kvůli svému otci provdala v zastoupení za muže, kterého nikdy neviděla a nyní se plaví za ním do Anglie, aby s ním žila a byla jeho manželkou. Jaké je pro Olivii překvapení, když je její loď přepadena piráty a ona zjistí, že její manžel Sebastian Blake, hrabě z Merricku není nikdo jiný, než obávaný pirát kapitán Fénix, který navíc o sňatku nemá sebemenší tušení?
Jak by se tento vztah mohl vyvíjet? Má Olivia a Sebastian naději na společnou budoucnost? A stojí o ni vůbec?

Lucienova hra
Julienne hledá svého bratra Hugha, lorda Montrose, který se rád oddává pitkám a hazardu. Proto se převlékne za muže a vetře se do pánského klubu, kde ji ovšem pozná majitel a známý svůdník Lucien Remington, který ji odvede do svého pokoje. Julienne je silně přitahována jeho mužným charisma a Lucien je okouzlen nejen její krásou, ale také odvahou.
Jak by se ovšem tihle dva mohli dát dohromady?

Její šílená milost
Hugh, lord Montrose jede navštívit svou sestru Julienne, když ve sněhové bouři uvízne s kočárem. Stalo se mu to nedaleko sídla La Coeura, kde bydlí vdova, vévodkyně lady Glenmooreová, o které se říká, že je šílená. Kvůli počasí je nucen zde několik dní pobýt, a tak se zde setká nejen s podivuhodným služebnictvem, ale také krásnou Charlotte, která je nezávislá a zvyklá spoléhat jen sama na sebe.
Jaké tajemství skrývá sídlo La Coeura? Kdo Charlotte je? A proč je Hugh tolik přitahován k této dívce?
...........

Sylvia Day je známá autorka erotických romancí ze současnosti, stejně jako historických romancí. Její knihy jsou čtivé a hravé, čtenářky si užívají hašteření postav, které jsou sympatické a brzy si vás získají.
Tentokrát nejde o ucelený román, ale o tři povídky odehrávající se kolem roku 1813 a po bližším zkoumání zjistíte, že některé postavy se znají, a tak se vyskytují více či méně ve všech třech příbězích. Můžete je klidně číst samostatně, protože na sebe navazují jen volně, ale časová linie odpovídá tomu, jak jsou uveřejněny v knize.
„C-co to d-děláš?“ vykoktala.
„Svlékám se,“ odpověděl. „Oblečení se milovat nemůžeme.“ Upustil druhou botu. Vstal, shodil kalhoty a jeho roztoužené mužství vyskočilo na svobodu.
Olivia jen zalapala po dechu. „Panebože!“
- Ukradená rozkoš - (str. 46)
Všechny tři příběhy spojuje téma naprosto nevhodných partnerů. Aristokraté a aristokratky se setkají s muži a ženami, s kterými by normálně vůbec nepřišli do styku a náhle jsou k sobě přitahováni tak silnou vášní, že jsou ochotni se vykašlat na přísné společenské konvence a poddají se svým lechtivým hrátkám.

Křehká Olivia je provdána za piráta, i když o tom nikdo netuší… Odvážná Julienne, která je zvyklá vytahovat bratra z malérů, se setká se šarmantním Lucienem, mužem neblahé pověsti a majitelem pánského klubu, což oběma způsobí problémy… Napravený hříšník Hugh se díky náhodě setká s nezávislou Charlotte, která vůbec nestojí o jeho pomoc…

„Zlatíčko, vy jste úžasná. Obléknete se jako chlap, vniknete do mého klubu, tolerujete moje naléhání, abyste zůstala přes noc, a pak se cítíte polichocena, když vám vlezu do pokoje s tím, že vás chci znásilnit.“ O něco něžněji dodal: „Škoda, že si vás nemůžu nechat.“
Julienne se z jeho výrazu rozbušilo srdce a opět pocítila závrať. Pak ji napadla myšlenka, která na rozdíl od těch ostatních, kroužících jí v hlavě, dávala smysl. „Vy jste pil?“
- Lucienova hra - (str. 130 – 131)
Povídky jsou hravé a dějově nenáročné, takže skvělé odpočinkové čtení, které bude čtenářky bavit. Postavy jsou k sobě přitahovány a často je stravuje vášeň a touha. Na erotické okamžiky se nemusí dlouho čekat a užijete si je do sytosti. V knize jich je rozhodně hojnost, až se možná budete trochu červenat.

Jen je trochu zarážející, kde se ty nevinné, křehké, urozené lady naučily uspokojovat muže různými způsoby a vychutnávat si požitek ze sexuálních hrátek. Působí dojmem, jako by to dělaly denně. A ten jejich slovník, za který by se nemusela stydět lecjaká pouliční společnice. No, je to vážně záhada.

Kniha se čte jedním dechem, je plná zajímavých dialogů a nezapomenutelných situací, u kterých se budete výborně bavit a čtení si jistě náležitě užijete.
„Její šílená milost?“ Taková smůla!
„Ale teda!“ ohradil se Artemis. „Tydlety nesmysly tady nemáme rádi!“
Hugh si odkašlal. Odchází. Ihned. „Jsem si jistý, že Její milosti by nevadilo, kdybych si půjčil její…“
„Nemůžete sem tak vletět a vodejít si s koněma Její milosti.“ Stařec se narovnal, jak nejlépe dokázal. „Musíte se jí napřed zeptat!“
„Zeptat se jí? Proboha, ona tu bydlí?“ Takový dům nemohli obývat lidé ani zvířata, natož vévodkyně.
„No jasně. Kde jinde by asi tak byla?“ odfrkl si posměšně Artemis.
Hugh zvedl obočí. „Pravda, kde jinde?“
- Její šílená milost - (str. 229)
Nejvíc vtipná je poslední povídka „Její šílená milost“, u které kolikrát prskáte smíchy. Například Hughovo zděšení nad podivuhodným služebnictvem a jeho obavy, že místní šílenství by se mohlo přenášet vodou, a on se zrovna napil čaje…

Nemravné známosti jsou velmi povedená historická erotická romance. Skvělé počtení, kde nechybí humor, trocha napětí a hlavně láska. Pochopitelně nesmíte mít příliš vysoké nároky, vše je jednoduché a nekomplikované, takže se kniha výborně hodí jako oddychové počtení.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

www.knihcentrum.cz/

Název: Nemravné známosti (orig. Scandalous Liaisons, 2006)
Autor: Sylvia Day
Překlad: Adéla Bartlová
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 334
Vydal: Dobrovský - BETA, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře