Recenze: Muži ve zbrani – Terry Pratchett

Vydejte se již po patnácté na Úžasnou Zeměplochu a zažijte další dobrodružství ve městě Ankh-Morpork...

Kdo se mohl vloupat do Cechu vrahů a něco tam ukrást? A kdo by k tomu použil dráčka, kterého nechal explodovat? Tak na to musí přijít kapitán Elánius, protože ten dráček se jmenoval Buclík a patřil jeho drahé lady Sibyle Berankinové. Navíc na celém případě je něco divného a mrtvých v ulicích přibývá.
Kapitán Elánius brzy odejde ze služby, protože si bude Sibylu brát, a proto by rád přišel celé záhadě na kloub. Naštěstí má noční hlídka i nové členy, takže se může spolehnout na desátníka Karotku, seržanta Tráčníka, desátníka Nóblhócha, svobodníka Potroubla (trpaslík), svobodníka Navážku (troll) a strážnici Anguu (občas žena)...
Všichni budou mít plné ruce práce, protože nikdo nechce říct pravdu, v ulicích propukají nepokoje a nad Ankh-Morporkem se vznáší něco podivného...
...........

Patnáctý díl Úžasné Zeměplochy přiblíží práci Městské hlídky, především noční hlídky, jelikož v Ankh-Morkporku se většina zločinů stává v noci, tak její členové mají stále co dělat. Tohle je prostě Ankh-Morkpork, kde se neustále děje něco podivného, jako by toto město přitahovalo všechno špatné. Tentokrát to dokonce ani nesouvisí s mágy a Neviditelnou univerzitou, i když v tom taky sehrají svoji roli.

Městu vládne Patricij Vetinari, který zde zavedl řád, ale hlavně povolil různé cechy, které vše ulehčují. Cech mají vrazi, zloději, klauni, žebráci, různí obchodníci a mnoho dalších. Když vás tady někdo okrade nebo zabije a patří do cechu, tak vám vystaví potvrzení a vše je v pořádku. No, a pokud někdo v Ankh-Morkporku někdo krade a zabijí bez povolení, tak se s ním hlídka také nemusí zabývat, protože si to s tím hlupákem vyřídí členové cechu, a to pak málokdy zbyde něco k zatýkání. Ankh-Morkpork je prostě zvláštní město.

Podíváme se na rozpory mezi trpaslíky a trolly, kteří se neustále o něčem dohadují a pokud se někde setká horda trollů a banda trpaslíků, tak se to vždycky nějak semele a je lepší se držet v bezpečné vzdálenosti, jinak někdo dojde k úhoně.
Každý silniční lupič, který chce zastavit vůz s trpasličí poštou a vykřikne: „Peníze nebo život!“, by si měl přinést rozkládací židli, něco k snědku a knihu na čtení, aby si ukrátil čekání, než se průvodci zásilek dohodou, co dají raději.
(str. 12)
V knize se setkáme s mnoha postavami, které již ze série známe, ale objeví se i nové postavy, které do děje perfektně zapadnou. Nejvíc prostoru dostal desátník Karotka, který je skoro trpaslík, přestože měří přes dva metry. Vysvětlení je jednoduché, je adoptovaný a vyrostl mezi trpaslíky, ale jeho pravý původ je nejasný. Karotka je čestný muž, řídící se rozkazy a hlavně zákony za každou cenu, které umí nazpaměť, čímž udivuje všechny kolem sebe. Jednou dokonce zatýkal i draka, protože to tak bylo správné. Prostě je to někdo, kdo si získá vaše sympatie, ani nevíte, jak a hned ho máte rádi.

Knihovník, který je orangutan, býval mág, ale při nehodě byl proměněn v lidoopa (nikdy před ním neříkejte, že je opice) a už tak zůstal. Je to má druhá nejoblíbenější postava série, ale tentokrát se zde jen mihnul, přesto stačil zasáhnout do děje. Jeho "Oook" je boží a vždy přinese smích a humor.
„To on mě praštil přes hlavu!“
„Ook.“
„Říká, že jste se probourali do knihovny podlahou,“ překládal Karotka.
„To ještě není důvod vzít mě přes hlavu.“
„Některé věci, které vylezou v prostorách Neviditelné univerzity ze země, často ani žádnou hlavu nemají,“ vysvětlil Karotka.
„Ook.“
„Nebo jich mají stovky...“
(str. 264-265)
A kdo je můj nejoblíbenější obyvatel Zeměplochy? No, on bydlí tak trochu mimo prostor a čas a většinou vás navštíví pouze jednou... Ano, je to drahý Smrť. Je hrozná škoda, že ve většině dílů se pouze mihne, protože ty jeho rozhovory s mrtvými jsou prostě boží.

Ještě zmíním strážnici Anguu a malého psíka Gaspoda, kteří patří k novým hrdinům a co je spojuje? No, na to musíte přijít sami. Angua je žena, tedy většinou, skrývá tajemství, které by se jí lépe tajilo, kdyby pracovala v denní hlídce, protože v noci svítí měsíc... A Gaspoda je taktéž zvláštní pejsek...
„Myslel jsem, že o Leonardovi z Quirmu slyšel každý. Částečně mu šplouchalo na maják, ale byl to génius.“
(str. 154)
V knize se kloubí humor a parodie na městskou fantasy, pátrání a tajemno s bláznivými akcemi, které  pobaví a přivodí výbuchy smíchu.

Možná se město Ankh-Morkpork otřese v základech, ale desátník Karotka zůstane stále stejný. A proto ho máme rádi. Kdo je tajemný vrah? Nebo snad co? V tomhle městě je totiž možné naprosto cokoliv.

Muži ve zbrani je výborné počtení, plné bláznivé fantasy.


Název: Muži ve zbrani (orig. Men at Arms, 1993)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 15
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 432
Vydal: Talpress, 1997 (1. vydání)

Komentáře