Recenze: Amélie a tma - Petra Neomillnerová

Co se stane s dušemi po smrti? Zůstávají na místě smrti? A jak by mohl vypadat jejich „život“? Začtěte se do krásného příběhu jedné neobyčejné dívky...

Amélie žije se svou matko Lydií ve starém domě u Stromovky, nikdo tam nechodí a obě mají klid. Amélii je dvanáct let, má dlouhé černé vlasy spletené do copů a chodí jen v černém. Není to obyčejná dívka... s matkou se totiž utopily během povodních v roce 1890 a od té doby žijí ve svém domě sami, nikým nespatřeny. Jenže Amy touží po barevném světě tam venku. Jednou v noci během vyjížďky na kole potká stejně starou dívku Markétu a to změní jejich životy...
Jak dlouho vydrží jejich přátelství? A co na to řekne opatrná Lydie? Komu vlastně patří starý dům? Kdo může duchům pomoci? A nehrozí Markétě v noci, když se toulá Stromovkou, nebezpečí?
...........

Petra Neomillnerová je známá česká autorka upíří série o Tině Salo, fantasy povídek a knih o čarodějce Moiře nebo zaklínačce Lotě. Tentokrát se však pustila do psaní příběhů pro děti a mládež. Nebyla by to ona, kdyby zůstalo jen u obyčejné pohádky. Je na čase se podívat, jak v Praze žijí duchové...

Setkáme se zde jen s dvěma duchy, ale je zvláštní se zamyslet nad jejich osudy. Proč stále dlí ve starém domě? Jak to, že nešly dál a nenašly vytoužený klid? Mají snad ještě něco vykonat? A jak duchové vypadají?
Autorka nastínila svět duchů skrývající se vedle toho našeho, stačí se pouze rozhlédnout kolem sebe a dávat pozor. Tajemno sílí, je čas nahlédnout pod jeho roušku.
Nejhorší na tom všem je, že to nemůžu nikomu říct. Začít vyprávět, že jsem v noci ve Stromovce potkala ducha, poklepou si všichni na hlavu a já už mám takhle problémů dost.
(str. 14)
Na příběhu je zajímavé, že děj vidíme z dvou rozdílných pohledů - Amélie a Markéty, což z knihy dělá skvělé počtení. Střetávají se tu dva světy - černý duchový svět a barevný lidský. Obvykle existují vedle sebe a o tom druhém ani neví. Co se ovšem stane, pokud se střetnou?

Markéta je obyčejná dívka, která vede normální život. Ve škole má kamarádku Denisu a kluk Sam se kolem ní pořád ochomýtá. Její máma Elen nevydělává v redakci příliš peněz a táta na rodinu nemá vůbec čas, navíc hrozí, že se budou muset stěhovat ještě do menšího bytu. Vše se pro Markétu změní jednou v noci, když potká podivnou Amélii a náhle nachází nový smysl života. Jenže jak tuto změnu přijme Elen nebo její kamarádi?

Amélie bydlí s matkou, operní pěvkyní, ve starém době, ale dívka touží po tom barevném světě venku. Matka ji odrazuje od toulání po okolí, ale Amélii to tam prostě táhne. A tak se setká s Markétou, což ji změní, protože ten barevný svět je najednou blíž a navíc má kamarádku.
„Nechtěli se sem vrátit,“ uvažuje máma nahlas. „Chtěli na tenhle dům zapomenout a možná se jim to i podařilo. Tenhle dům, Amélie, byl spoustu let prostě zapomenutý,“ povzdechne si.
„A až teď si na něj někdo vzpomněl.“
(str. 49)
Na knize se mi líbí také to, že autorka lidský svět takový jaký je a nikoliv zkreslenou verzi pro děti. A tak toulání po noční Praze může být pořádně nebezpečné. Markéta je matkou odjakživa varována, ale dívka je nejraději sama a na břehu Vltavy se tak krásně přemýšlí. Zde se také jednou pozdě večer setká s Amélií, tak co by se jí mohlo stát? Pod rouškou noci (a hlavně v křoví) ovšem může číhat hmatatelné nebezpečí, které chce malým holčičkám ublížit... Je Markéta v bezpečí?

Děj je zajímavý a čtivý, obě dívky jsou velmi sympatické a rády si dělají věci po svém. Přestože je kniha určená dětem od 8 let, tak se zde objevují duchové a místy se napětí dá krájet. Hlavně v závěru, kdy se atmosféra stává skoro až hororová (jen by mě zajímalo, co bylo v té tašce). V takový okamžik se dokonce i z milé a přátelské Amélie může stát „anděl pomsty“, hlavně pokud se naštve.
„To je Amélie,“ řeknu a samotné mi to zní jako rozsudek. „Moje kamarádka.“
(str. 72)
Amélie a tma je sice určená dětem, ale věřím, že si jí oblíbí i starší čtenáři, i když ti jen jako oddychovku. Až je mi skoro až líto, že mi není osm let, abych si mohla vychutnat atmosféru knihy naplno. Rozhodně jde o krásné počtení.
Navíc je text doplněn o nádherné ilustrace, které se k ději hodí perfektně. Zážitek s knihy je tak úžasný.

Hodnocení: 90 %

Název: Amélie a tma
Autor: Petra Neomillnerová
Ilustrace: Lubomír Kupčík
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 92
Vydal: Albatros, 2012 (1. vydání - dotisk)
Doporučená cena: 199

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.