Recenze: Z donucení - Simona Ahrnstedt

Historická romance ze švédského středověku, který v sobě kromě lásky skrývá i napínavý příběh...

Anotace:
V nebezpečné době 14. století, kdy si nikdo nebyl ničím jist a ženská čest byla nade vše, je mladá a krásná Iliana, dcera bohatého statkáře, omylem unesena před příjezdem krále. Rytíři nevalné pověsti Markusi Järvovi a pravé ruce krále, člen jeho družiny přivede omylem Ilianu místo ženy, se kterou má rytíř strávit noc. Když Markus zjistí, že má před sebou jinou ženu, rozhodne se odvézt Ilianu zpět k jejímu otci. Cestou se však potkají s Ilianinými bratry a jeden z nich nešťastnou náhodou zemře. Od této chvíle přebírají nad životem Iliany a Murkuse vládu intriky a královská diplomacie....
.......

Historické romance jsou milostné romány pro ženy a obvykle se odehrávají v Anglii v 17. až 18. století, což dělá z tohoto románu výjimku, protože se ocitneme ve Švédsku roku 1349. Je to doba krále Magnuse Erikssona a jeho válečných tažení. Svět je drsný a žít v něm chce odvahu. Rytíři tu nejsou v zářivě lesknoucí zbroji, ale jsou zoceleni v žáru bitev a vypadají jako žoldáci nebo vrahouni. Navíc jsme ve středověku a to se na hygienu příliš nedbalo. Prostě radost pohledět.

Kniha ukazuje místo žen v tehdejší společnosti, která odsuzovala všechno odlišné. Jakmile se někdo choval jinak, než se předpokládalo, tak byl podezřelý. Od ženy (nebo spíše dívky) se očekávalo, že bude pannou, dobře vychovaná a až se rodiče domluví s ženichem na podmínkách sňatku, tak si bez řečí vezme „vyvoleného“ za muže a bude mu poslušnou manželkou starající se o domácnost a rodit děti. Dívky se obvykle vdávali kolem čtrnácti let a muži až kolem pětadvaceti let (či později), protože si museli upevnit postavení a něco dokázat.
„Jsem tady,“ spustila jasným hlasem, „protože ten tam venku mě unesl.“ Pozorně si ho prohlížela. Měl velké šedé oči s inteligentním pohledem, které se mu teď zúžily na štěrbiny. „Na váš rozkaz, jestli jsem mu správně rozuměla,“ pokračovala. „Musíte být šílený, přesně jak se říká.“
(str. 24)
Illiana se dá považovat za „starou pannu“ protože jí už bude osmnáct let a je stále neprovdaná. Rodina jí nesnáší, protože jim zůstala na krku a z jejího provdání nic nezískali. K tomu se povídá, že nosí smůlu, protože její dva snoubenci zemřeli těsně před svatbou. Sice šlo o nehody, ale stejně jí to všichni dávají za vinu. Někdo dokonce tvrdí, že je zabila schválně.
Ona je svobodomyslná, vyzná se v bylinkách a léčitelství a doufá v lásku. Jenže je unesena, když se koupala nahá v lesním jezírku a tím její pověst utrpěla nenapravitelnou trhlinu. Ztratila sovu cenu a už by si ji nikdo nevzal, proto se musí provdat za toho ničemu Markuse Järva, bohatého rytíře. Rodina ji tak nakonec výhodně provdala (nebo spíše prodala, protože tady šlo pouze o dohodnutí její ceny).

Markus Järv (Vlkodav) nepochází z urozeného rodu a navíc je nemanželské dítě, přesto si dokázal vybojovat právo na život. Stal se rytířem a pravou rukou krále, dokáže zabít bez milosti, ale zároveň je čestný a spravedlivý, jen nesnáší zradu a klam. Kolují o něm neblahé zvěsti a lidé se ho bojí. Je zvyklí si vzít to, co se mu zachce a vyžaduje poslušnost. Markus je tvrdý muž, který neumí dávat najevo emoce a ženy obvykle využívá jen k povyražení. A najednou si musí vzít Illianu, nevinnou dívku, na kterou nemůže zapomenout od okamžiku, kdy jí viděl nahou.
„Když jsem vyjednával o tvém věnu, oháněl se tvůj otec tím, že jsi dobrá hospodyně,“ zašeptaly jeho rty u jejího hrdla. „Takže ve dne se budeš starat o můj dům a udržovat ho v čistotě a pořádku.“ Pohladil jí na krku. „A v noci mi budeš zahřívat postel. Jako poslušná manželka.“ Naklonil se k jejímu hrdlu. „Teď jsi moje,“ zašeptal.
(str. 68)
Dokáže Illiana získat srdce Markuse, nebo budou sloužit pouze k zahřívání postele? Vyřeší si mezi sebou všechna nedorozumění? Určitě bude zábavné sledovat ty jejich slovní souboje.

Kniha se čte velmi snadno a čtenářky si užijí nečekané zvraty, které dokážou hodně zahýbat s osudy postav. Je zde totiž ještě velká neznámá. Kdo je Markusův otec? A kdo zavraždil jeho matku? Proč musela tato žena zemřít? Jaký byl její osud? Markus to musí vyřešit, aby mohl žít dál. Jenže pravda by ho také mohla stát život.

Děj je jednodušší, přesto dokáže překvapit, je procítěný a zároveň ukazuje středověk jako drsné místo plné špíny a vražd. Nedělejte si iluze, tam byste žít nechtěli.

Vydařený milostný historický román, který je určen ženám, jenž milují romantiku, ale také si rády přečtou pěkný příběh a napětí.
Navíc má kniha nádhernou obálku. Skvělé počtení.

Hodnocení: 70 %

Název: Z donucení (orig. Betvingade, 2012)
Autor: Simona Ahrnstedt
Překlad: Helena Matochová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 304
Vydal: Brána, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.