Recenze: Conan: Hodina draka - Robert E. Howard

Velký barbar Conan bude muset opět pozvednout meč, aby dokázal pověst neporazitelného bojovníka... Není nikdo, kdo by se Cimmeřanovi mohl rovnat.
Conan je nový král Aquilonie a lid ho pro jeho spravedlivé vládnutí miluje, jenže je tu několik šlechticů, kterým se to nelíbí a raději by vládli sami. Neváhají kvůli svým cílům pomocí magického Ahrimanova srdce vzkřísit tři tisíce let mrtvého acheronského mága Xaltotuna, aby zničil Conana...
A tak se stane, že velký barbarský bojovník je magií poražen a uvězněn, přestože všichni věří v jeho smrt na bojiště. Xaltotun má totiž své vlastní plány a Conan tak musí prchnout z žaláře, aby se zlu postavil a získal své království nazpět.
Co Xaltotun chystá? Podaří se mu zničit svět? A co si Conan vybere? Má se vrátit a opět bojovat za dobro, nebo se raději vytratí a stane se znovu divokým barbarem a pirátem?
.......

Robert E. Howard (1906 - 1936) napsal mnoho povídek s cimmeřanským barbarským bojovníkem Conanem, ale toto je jeho jediný román s tímto hrdinou a patří na vrchol fantasy žánru, typu meče a magie. A nyní máme možnost si přečíst další vydání s novým překladem a velmi povedenou obálkou.

Conan už zažil mnoho bitev, ale nyní si vybojoval trůn Aquilonie. Jak se však dá tušit, tak to nebude král jako všichni ostatní, Conan nezapomněl na svůj původ a nadále si ponechává vzpurnost, bojovné odhodlání a dobře naostřený meč.
Po ztrátě trůnu je z něho opět pouhý vyhnanec a on vzpomíná na svá dobrodružství. Uvažuje, zda se mu více nelíbil život piráta a bojovníka, kdy odpovídal jen sám za sebe a mohl si jít, kam chtěl. Byly doby, kdy stačilo vyslovit jeho jméno a nepřátelé prchali. Nyní je už postarší, ale stále je ještě bojovníkem, která se do důchodu určitě nechystá. 
Má se zříct svého trůnu a opět se stát velkým válečníkem, který za nikoho nezodpovídá? Tohle dilema má tíží, ale on nemá čas na sentimentality a dlouhé rozhodování, protože někdo musí zachránit Aquilonii a zastavit ďábelského Xaltotuna, než uskuteční své plány.
„Conan!“ vydralo se mu z hrdla. „Jestli to není král, je to jeho duch! Co je to za ďábelské dílo?“
„Čím kdo zachází, tím také schází,“ zasmál se Conan. Rty se mu usmívaly, ale v očích mu hořel pekelný plamen.
„Tak pojďte! Dejme se do díla, vznešení pánové. Vy máte své meče a já tuhle hračku. Tak, tak, myslím, že na práci, kterou mám před sebou, je tenhle řeznický nástroj přesně to pravé!“
„Na něj!“ vykřikl Aquilonec a tasil meč. „Je to Conan, a když nezabijeme my jeho, zabije on nás!“
(str. 94)
Conan je typickým neohroženým bojovníkem, který neváhá se vrhnout do nebezpečí a postavit se mnohočetné armádě, ale zároveň je nesvůj, pokud proti němu stojí protivník ovládající magii. Cimmeřan nesnáší čaroděje a nadpřirozené bytosti, protože se s nimi nemůže utkat jen mečem, i když i to občas učiní.

Pro někoho může být málomluvný Conan primitivní divoch, co se jen ohání mečem (nebo sekyrou) a zabijí nepřátele na potkání. A vlastně to tak je, jenže Conan je i spravedlivý a má charisma, které přitahuje čtenáře již desítky let.
„Xaltotunovi, velkému nemedijskému fakírovi. Ty acheronský pse, vracím se do svého království. Tvoji kůži přibiju na bránu Tarantie! Podepsán Conan. To je jasný padělek!“ vykřikl.
Xaltotun zavrtěl hlavou.
„Dopis je pravý. Porovnal jsem písmo s dokumenty uloženými v archivu královské knihovny. Nikdo by nedokázal napodobit tak příšerné škrábání.“
(str. 199)
Příběh je čtivý a pěkně odsýpá, přesto se mezi boji najdou chvilky na černý humor. Příběh je jednoduchý, nic složitého a v podstatě ničím nepřekvapí, tedy pokud jste měli s Conanem už co dočinění. Od začátku je jasné, že ten svalnatý obr s mečem musí nakonec zvítězit a k tomu získat nějakou tu krásku, v tom tkví pravidlo hrdinských bojovníků. Přesto všechno ovšem dokáže čtenáře znovu a znovu zaujmout a oni si Conanova dobrodružství pořádně užijí.

Conan: Hodina draka není dokonalá kniha, ale jako legenda fantasy literatury stojí určitě za pozornost i dnešního čtenáře, a tak zůstává naděje, že se dílo Roberta E. Howarda bude číst dál...

Hodnocení: 90 %

Autor: Robert E. Howard
Překlad: Petr Polák
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 256
Vydal: Dobrovský - edice OMEGA, 2014
Doporučená cena: 229

Komentáře