Recenze: Zvrácené myšlenky - Andrea Kane

Napínavý krimi thriller, ve kterém se podíváme do mysli šíleného vraha...

Anotace:
Agentka FBI Sloane Burbanková je mimo aktivní službu. Když se ale dozví o zmizení své kamarádky z dětství, chce se okamžitě zapojit do pátrání. Vedením případu je pověřen Derek Parker – bývalý přítel Sloane, se kterým se nerozešli v dobrém. Dochází k dalším únosům, některé ženy jsou následně brutálně zavražděny. Sloane a Dereka nakonec zavedou všechny stopy k jedinému deviantnímu pachateli. Kdo bude jeho další obětí?
.......

Další kriminální thriller s ústřední dvojicí - agent FBI Derek Parker a bývalá agentka FBI Slone Burbanková, která odešla z aktivní služby kvůli vážnému zranění ruky, jenž se ani po roce úplně nezahojilo.
Nyní Sloane dělá soukromou vyšetřovatelku a občas vypomáhá policii jako konzultantka. Navíc umí krev maga, což je způsob sebeobrany pro nepředvídatelné situace. Tento způsob boje učí na svých seminářích všechny ženy, aby se nestaly oběťmi přepadení. V knize pochopíme, že krev maga dokáže útočníka vážně odrovnat a z křehké ženy se může stát smrtí zbraň.

V knize je sice hlavní detektivní zápletka - únosy žen, které se neznaly a jejich případy spolu zdánlivě nesouvisí, ale zároveň se tu nejde místo také pro romanci. Sloane a Derek si během vyšetřování najdou chvíli, aby si ujasnili svůj vztah a zadováděli si v posteli. Nejde ovšem o nic erotického, jen to nastiňuje romantickou linii děje. Proto by se dalo říci, že jde o romantický thriller, který si užijí převážně ženy.
„Dereku, náš neznámý pachatel není blbec,“ sykla tiše. „Nevtrhne na veřejné místo, nepraští mě klackem po hlavě a neunese. Takže mohl bys laskavě ustoupit od těch dveří? Číháš tady jako horský lev, co se chystá někomu skočit po krku!“
(str. 278)
Vrah je v ději dobře ukrytý a dává o sobě vědět jen občas, když si vyhlíží novou „bohyni“, nebo ji unáší. Útoky jsou rychlé, promyšlené a žena nemá příliš šanci na obranu. Podle jakého vzorce si ženy vybírá? Proč policie tak dlouho nedokáže najít žádnou stopu? Začne únosce dělat chyby? K čemu své „bohyně“ potřebuje? Dokáže na to Sloane přijít dříve, než se sama stane obětí?

Autorka nechává čtenáře i policii dlouho v nejistotě, kdo je vrah či únosce. Pomalu odkrývá spletitou skutečnost vedoucí až k šílené mysli někoho, kdo je schopen všeho. Vrahova mysl je chorá a jeho nápady občas berou dech.
Ze všech postav dokáže nejvíce zaujmout vrah, který má kolem sebe spousta tajemna, jeho mysl a představy si získají hodně lidí.

Čtenář si sice už v polovině knihy domýšlí více než agenti FBI a tipuje si zločince, jenže až v závěru se ukazuje, že nás všechny autorka tahala za nos brilantně spěje k napínavému závěru. Opět se potvrdí pravidlo, že policie vždy dorazí, až když je po všem.
„Souhlasím. Buď je to sériový násilník a vrah, nebo sériový vrah - někdo, kdo se zbavuje těl svých obětí tak dokonale, že se nikdy nenajdou.“
(str. 177)
Jen všechny ty zkratky různých vládních i nevládních útvarů, které jsou na začátku, bych raději dala na konec knihy. Takhle to může někoho odradit, když má na začátku knihy šest stran vypsaných a vysvětlených zkratek. A stejně to je zbytečné, protože v textu se jejich vysvětlení dočkáme hned několikrát.

Skvělý romantický krimi thriller, který drží napětí po celou knihu a nikdo z postav si nemůže být jistý, zda se dožije konce. Čekají na nás mnohá překvapení.

Hodnocení: 80 %
Velice děkuji nakladatelství Fragment za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Zvrácené myšlenky (orig. Twisted, 2008)
Autor: Andrea Kane
Překlad: Edita Drozdová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 360
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře