Recenze: Sukuba 6: Odhalená - Richelle Mead

Závěr příběhu sukuby, která kdysi (za lidského života) zradila svou lásku, ale dál svého muže milovala. A tak pro jeho ochranu upsala duši peklu. Může být Georgina šťastná se Sethem? Nebo je peklo definitivně rozdělí?

Anotace:
Georgina Kincaidová měla celou věčnost na to, aby se naučila rozumět mužům, ale oni ji stále dokážou překvapit. Tak třeba Seth Mortensen, muž, který riskoval duši, aby se mohl stát jejím přítelem.
Georgina to nemá lehké ani v jiných ohledech: její ďábelský nadřízený ji nutí, aby na sebe i nadále brala různé podoby a plnila základní povinnosti sukuby. A teď ji navíc vyslal do Las Vegas, města hříchu! Proč mu tolik záleží na tom, aby Georgina odcestovala ze Seattlu – a tím pádem i od Setha?
Pochybnosti už mají i Georginini spojenci. A ona sama? Ví, že patří k nejlepším sukubám, ale pokud by se jí podařilo nalézt způsob, jak se stát normální ženou, určitě by toho využila. Ať to stojí cokoli. Chce se vyhnout jen jedinému riziku: že by ohrozila muže, pro kterého to všechno podstupuje...
.......

Richelle Mead je známá především upíří sérií „Vampýrská akademie“ určenou hlavně mládeži, „Sukuba“ je oproti tomu trochu vyspělejší. Najdou se zde i trochu lechtivějších scény, ale nic extrémního tu není, tak nemusíte mít obavy.
Co jiného také u sukubu čekat? Vždyť je to sexuální démonka, která se živí vysáváním životní energie při sexu. Dokáže měnit podobu podle libosti, proto také vždy vypadá perfektně. Muži dostanou svou dokonalou erotickou fantazii a zaplatí za to roky svého života nebo duší. Prostě výhodný obchod. Jen je otázka pro koho.
„Předpokládám, že tím povzbuzením míníš to, že bys byl extrémně nespokojený, kdybychom prohráli,“ poznamenala jsem.
(str. 105)
Lásku a vztah mezi Georginou a Sethem jsme mohli sledovat v předchozích pěti dílech a nyní dospěl ke konci. Setkáme se zde s většinou postav série (někteří zemřeli) jako například s arcidémonem Seattlu Jeromem, střetem Hughem, upíří dvojkou Peterem a Codym, nefilem Romanem, andělem Carterem a dalšími lidskými i nelidskými „přáteli“.

Musím zmínit malou Kaylu, neteř Setha, která se předvedla již v minulých dílech. Jde o nadanou, výjimečnou dívku, která má dar „vidění“. Dokáže spatřit, nebo spíše vycítit démony, anděla i jiné nadpřirozené bytosti. Nikdo jí netrénoval, ale stejně je vážně skvělá, ještě je dětsky naivní, nezkažená. Bylo by zajímavé sledovat její další životní osudy. Bude normální, nebo jí to potáhne k nadpřirozenu?

Závěr série není nijak velkolepý, ani epický, ale pokud jste to s Georginou vydrželi až sem tak si poslední díl nenechte ujít. To by byla škoda. Konečně se vše vyjasní a dostaneme odpovědi na naše otázky.
Jen nečekejte nic překvapujícího, téměř všechno se dá dopředu předvídat a něco jsme věděli už od prvního dílu, ale stejně si čtení vychutnáte.
„V místnosti je nefil!“ namítl někdo vzadu.
„Ano, ano. Děkuji za připomenutí očividného,“ prohlásil soudce Hannibal. „A odvažuju se tvrdit, že kdyby se o něco pokusil, okamžitě se na něj vrhne nejmíň stovka z nás...“
(str. 209)
Pochopitelně nejde o nic hlubokého, na to si kniha (ani celá série) nehraje. Sukuba je oddychovka, která má v sobě humor, erotiku zábavu i trochu napětí. Dočkáme se třeba zápasu v bowlingu mezi démony, vytočeného Jeroma, zmateného Setha a Georgina bude jako obvykle trpět pro své štěstí i lásku, bez toho by to nebylo ono.

Carter je můj oblíbený anděl, který sice musí říkat jen pravdu, ale vždy se z toho nějak vykroutí. Ty jeho nápovědné hádanky vážně stojí za to. Přece nemůže prozrazovat běh věcí dopředu, jen ať si Georgina vyhraje svůj osud i život zpátky sama, nebo za pomoci přátel. Je to správný chlap, umí konat dobré skutky a hlavně má originální styl v oblékání.
„...Znáš cenu jedné duše, Georgino? Je vyšší než cena rubínů a diamantů, vyšší, než si dokáže smrtelník představit...“
(str. 254)
Děj plyne rychle a nezabývá se zbytečnostmi, i když si dokáže najít chvilky i na humor. Čtení si užijete a vlastně vám bude smutno, že už to vše končí.

Odhodlaná není sice nejlepší díl série, ale za přečtení rozhodně stojí. Oddychové počtění, které má spád a nechybí ani slovní přestřelky mezi postavami.
Užijte si závěr série.

Hodnocení: 60 %

Název: Odhalená (orig. Succubus Revealed, 2011)
Autor: Richelle Mead
Překlad: Katrin Mekki
Série: Sukuba
Díl: 6
Vazba: Měkká
Počet stran: 256
Vydal: DOMINO, 2013 (1. vydání)

Komentáře