Recenze: Sametová kůže - Markéta Harasimová

Krimi román který v sobě skrývá více, než čekáte...

Anotace:
Vražda, láska, velké peníze… A spolu s nimi chamtivost, bolest, vášeň, ale i sebeobětování. Vlastnosti a skutky, které čtenáře vtáhnou do románového světa zločinu a zároveň se dotýkají naší každodenní reality. Vždyť kolik z nás zná odpověď na otázku, co je vlastně v životě největší výhrou?
Hlavní hrdinkou románu je šestatřicetiletá Sára, matka pětiletého Olivera a bytová designérka. Příběh začíná u soudu, který rozvádí její dlouhodobě nefungující manželství a Sáře přináší velkou úlevu. Od svého muže Kamila v minulosti zažila nejen urážky, ale i násilí, kvůli němuž byla nucena i s dítětem utéci. Než však stačí rozvod nabýt právní moci, je Kamil brutálně zavražděn a Sára se vzhledem k tomu, že na dobu vraždy nemůže prokázat alibi, stává hlavní podezřelou. Rodící se náklonnost mezi ní a charismatickým vyšetřovatelem Alexem Jungrem situaci rozhodně nikomu neusnadňuje.
Ke zvratu dochází, jakmile policie zjistí, že Kamil krátce před svou smrtí vyhrál závratnou sumu v loterii. Případ se navíc zkomplikuje nálezem další mrtvoly a i přes horečné pátrání se kriminalistům nedaří s ním pohnout. Napětí vrcholí v okamžiku, kdy je unesen malý Oliver a zoufalou Sáru vydírá neznámý únosce.
Kdo vraždí? A kdo stojí za únosem dítěte? Dostanou Alex se Sárou šanci naplnit svůj vztah, anebo vše dopadne úplně jinak?
.......

Autorce se podařilo vykreslit zdařilou kriminální zápletku v románu pro ženy, kde jsou vztahy mezi lidmi na prvním místě a často jsou komplikované jako v reálném životě. Každý zde má nějaké problémy.
Sáru podezřívá policie z vraždy manžela, ona ovšem chce mít hlavně klid, zároveň má starosti o nemocného syna. S manželem zažila otřesný zážitek, který se jí zaryl hluboko do paměti a její matka je, s prominutím, hrozná panovačná mrcha.
Její kamarádka Ilona má trable s chlapem. Igor, společník zesnulého Kamila, potřebuje rychle prachy. Policista Alex je zakoukaný do podezřelé Sáry. A mohla bych pokračovat dále, až bych vyjmenovala všechny postavy. Jen malý Oliver bere vše dětsky naivně a přímočaře, působí v tom propleteném chuchvalci problémů velmi uvolněně a čtenář si tohoto chlapce rychle oblíbí.
„Pche... zbabělec raději spadl z nějaké hloupé skály než by se postaral o rodinu,“ zamračila se opovržlivě.
„Byl horolezec. Nepředpokládám, že to udělal naschvál nebo aby tě naštval. Byla to tragická nehoda.“
(str. 244)
Tyto vztahové linie jsou přesně rozmístěné, některé jsou propojené do příběhu, jiné jsou jen malé problémy v moři nesnází. Každá postava má něco, nějaký stín na svých bedrech a je pouze otázkou, jak se to vše vyvine. Vyjdou tajemství postav najevo? Nebo zůstanou skryty přede všemi? A kdo má motiv k vraždě?

Jen je trochu škoda, že je kriminální zápletka odsunuta spíše do pozadí a o slovo si říká pouze někdy. Jinak ovšem jde o po čertech složitý případ, kde je vražda, ztracené peníze, nenávist a zášť, staré křivdy, únos dítěte a zlotřilá mysl v pozadí děje.
Postupně se před čtenářem odrývá stále více vodítek, které však nikam nevedou, až se zdá, že by mohlo jít o náhodné zločiny s více pachateli. Policie zde bude mít jistě hodně práce, pokud chtějí zjistit, jak to doopravdy bylo.

A závěr si přichystal hned několik překvapení, které se jen stěží dali odhadnout dopředu. Možná mohlo všechno jít trochu pozvolněji, ale na to nebyl čas, protože šlo o život dítěte, a tak policie spěchala, a tím vše nabralo rychlý spád.

Děj je čtivý a většinou plyne pomaleji, alespoň je čas na problémy lidí a jejich vztahy. Tedy až na několik nárazových vln napětí, kdy se objeví nové události, které rozvíří stojaté vody příběhu, proto na nudu ani nepomyslíte.
Mohlo by se zdát, že se v příběhu mohou objevit hluchá místa, kde se nic neděje, ale autorka to velmi dobře promyslela, a tak postavy musí řešit nejen obcházejícího vraha, ale i své vlastní problémy. Proto kniha působí velmi realisticky a čtenářky si ji jistě užijí.

Sametová kůže je velmi dobrý román pro ženy s napínavou detektivní zápletkou, který si ponechává dvířka do skutečného světa i problémů lidí, čímž může mnohé překvapit.

Hodnocení: 80 %
Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Sametová kůže
Autor: Markéta Harasimová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 478
Vydal: Jota, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 368 Kč

Komentáře