Recenze: Vraždy bez svědomí - Luke Delaney

Děsivý thriller ukazující policejní práci do podrobna a se silným charisma, díky němuž se téměř vyrovná Červenému drakovi od Thomase Harrise!


Detektiv Sean Corrigan dostává za úkol vyřešit vraždu gaye-prostituta, kterého někdo ubodal u něho doma. Opravdu šlo o vraždu z vášně, která vyústila z milenecké hádky, jak to na první pohled vypadá? Sean tuší, že šlo o něco jiného, jenže stop je málo, vlastně pouze jedna - vrah totiž na místě činu zanechal otisk boty zakrytou igelitem. Pokud by skutečně šlo o vraždu z vášně, tak proč by vrah postupoval tak chladnokrevně a promyšleně? To nedává smysl. Detektivův instinkt ho nezklamal, protože se objevují další vraždy s naprosto rozdílnými způsoby provedení, které spolu nemusí vůbec souviset. Je patrné, že je provedlo několik různých pachatelů, nebo ne? Jak to, že u všech těchto vražd je nalezen jediný důkaz, a to otisk boty zabalené v igelitu?

Opravdu v Londýně řádí bezcitný vrah, který je naprosto nepolapitelný? Proč detektivův instinkt podezřívá Jamese Helliera, zaměstnance vlivné finanční společnosti? A co jeho nepříjemný šéf pan Gibran? Kdo byl Stefan Korsakov?
..............

Autor je bývalý kriminalista z londýnského oddělení vražd, proto se můžete těšit na detaily policejního práce během vyšetřování vražd. Zjistíte, že ve skutečnosti trvá dny i týdny, než zpracují všechny stopy a chemické analýzy, a ne jako v nejrůznějších kriminálkách, kde to trvá pouze pár minut a už jim počítač ukazuje identitu vraha.

Detektiv Sean Corrigan je opravdu zvláštní osobnost, která díky těžkému dětství a traumatu z minulosti získala zvláštní dar. Nejde o nich nadpřirozeného, ale pouze o jeho způsob myšlení, díky čemuž se dokáže vcítit do myšlenek a emocí vraha, a to mu pomáhá chytat pachatele.
Ve své práci je dobrý a vyniká mezi ostatními z oddělení, ovšem to se podepisuje hlavně na jeho manželství. Je neustále v práci, takže domů chodí málo, svou dcerku téměř nevidí a manželka, která je sice trpělivá, ale i on má své potřeby a touží mít fungující domov, což se Seanem není tak úplně možné.
„Znamená to, že se od zvířat, která se navzájem zabíjejí, aby přežila, nelišíme tolik, jak si myslíme. Co když přesně tohle dělají lidé, po kterých pátrám? Zabíjejí, protože to mají dané od přírody. Narodili se pro to, ale my je soudíme, jako by byli úplně normální, třeba jako ty nebo...“ Zarazil se, než stačil zahrnout i sebe.
„Ať to mají dané od přírody, nebo ne, někdo je musí zastavit. A právě teď jsi ten někdo ty.“
(str. 163 - 164)
Kniha je bravurně napsaná, dokáže si pohrávat se čtenáři, tak i s postavami, proto nikdo netuší na čem vlastně je a tato nejistota udržuje napětí po celou dobu čtení.

Mohlo by se zdát, že se autor u hlavního hrdiny detektiva Seana Corrigana nechal inspirovat Willem Grahamem, který se taktéž dokáže vciťovat do myšlenek vrahů a vnímat vraždy z jejich úhlu pohledu. Obě tyto postavy si jsou sice v něčem podobné (mají stejné pochybnosti, aby se jednou sami nestali vrahy), ale také je mezi nimi mnoho rozdílů, které udávají tempo a charisma knize, kterou bych řadila hned vedle Červeného draka od Thomase Harrise a jeho dokonalou sérii o dr. Hannibalovi Lecterovi. Vraždy bez svědomí je obdivuhodná prvotina, která zaslouží velký obdiv.

O největší napětí se stará vrah, který zabijí bez důvodu, prostě proto, že se mu chce. Tím se odlišuje od ostatních lidí, sám se považuje za někoho dokonalejšího, než je tupé stádo lidstva. Máme tak možnost nahlížet do jeho myšlení, ale jeho počínání je jen málo chápatelné, přesto dokáže čtenáře fascinovat.
„Jestli je náš vrah, tedy i váš vrah tak chytrý, jak říkáte, a dokáže měnit způsoby vraždění tak, jak jste o tom přesvědčen, jak můžeme vědět, že nezabil ještě další lidi? Jak se to vůbec kdy dovíme?“
Sean přikývl. „Jestli se sám nerozhodne nám o nich říct, nejspíš to nikdy nezjistíme.“
(str. 199)
Největší překvapení přinese závěr, který převrátí celý příběh vzhůru nohama. Je opravdu možné, aby se policie až tolik mýlila? Nebo je vše pouze hra někoho úplně jiného? Děsivost knihy netkví v brutalitě nebo krvavým vraždám, ale hlavně ve faktu, čeho všeho je schopen člověk.

„Vraždy bez svědomí“ je vynikající psychologický thriller, který uchvátí všechny, kdo jej otevře. Nemám vůbec nic, co bych mu vytkla. Dokonalost a nádherně děsivá atmosféra provází celým čtením.

Hodnocení: 100 %
Velmi děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Vraždy bez svědomí (orig. Cold Killing, 2013)
Autor: Luke Delaney
Překlad: Jiří Balek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 408
Vydal: Knižní klub, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 349

Komentáře

  1. Knížka vypadá zajímavě :), sice tohle není úplně asi žánr pro mě, ale zkusit přečíst ji bych někdy mohla :).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.