Recenze: Elyonova země: Temné hory - Patrick Carman

Napínavé dobrodružství v tajemné Elyonově zemi přinese mnohé...

Alexa Daley prožila dětství za hradbami, chránící soustavu měst Bridewell, Lathbury, Turlock a Lunenburg, které před lety nechal vybudovat Warvold pomocí práce trestanců, aby ochránil svou ženu Renny a syna Nicolase... Ganesh, Daley a Warvold spravují soustavu měst a Pervis Kotcher má na starosti obranu hradeb před nebezpečím z venku. Ale co se tam v Temných horách skrývá? Tím si láme hlavu dvanáctiletá Alexa, která sní o tom, že se jednou podívá za zdi. No, a to se jí vyplní dříve, než se domnívala. Warvold zemřel a ona si od něho vezme malý klíček. Objeví tajnou chodbu vedoucí z knihovny až za hradby, kde se setká s maličkým mužíkem Yipesem a vlkem Dariem. Pomocí kamene ukrývající Elyonovo kouzlo porozumí řeči zvířat a mocný grizzly Ander jí požádá o pomoc. Zdi rozdělily Elyonovu zemi a zvířata mají odloučené rodiny. Je čas to změnit, zastavit trestance a zachránit Bridewell. To vše nyní spočívá na bedrech dvanáctileté Alexi, která nemůže nikomu věřit. Naštěstí jí pomáhá malý veverčák Murphy.

Dokáží společně odhalit zákeřného Sebastiena? Jaká tajemství ukrývá Bridewell? Kam se ztratil mocný Elyon? Proč Pervis Kotcher nesnáší malou Alexu?
..............

První díl fantasy série, která původně vznikla jako pohádka před spaním pro autorovi dcery, je určený hlavně pro dívky od 11 let, ale věřím, že dokáže zaujmout i starší čtenáře. Jde totiž o kouzelný svět, který je sice dětsky naivní, ale přesto do sebe dokáže vtáhnout a učarovat. Trochu mi připomněl Narnii, až jsem chvíli očekávala, kdy se ukáže Aslan. Ale rozhodně je zde mnoho odlišností, takže si čtení užijete.
„To je hradba,“ zamumlal... „Celé mládí jsem ji budoval, aby všechno, co je nebezpečné, zůstalo venku. Přesto si občas nejsem jistý, jestli to naopak nezůstalo uvnitř.“
(str. 16)
Alexa je zvídavá dvanáctiletá slečna, které nechybí odvaha a statečnost. Nějakou dobu jí sice trvá, než jí vše dojde, ale za pravdu se dokáže opřít a jít si za svým. Jednou určitě bude dobrá otcova nástupkyně.
Jen kdyby tu nebyl věčně nevrlý Pervis Kotcher, který jí sleduje na každém kroku a klidně jí i pohrozí nebo rozbije dalekohled. Proč jí tolik nemá rád? Je snad on záhadný Sebastien, který vede trestance?
„Vidím, že jste taky objevila jahodovou zavařeninu,“ poznamenala jsem nenucené. „Greyson jí do sebe hází po litrech. Myslím, že je to medvěd převlečený za muže který se brzy chystá uložit k zimnímu spánku.“
(str. 62)
Kniha se čte velmi snadno a příběh vás dokáže do sebe vtáhnout, až budete Alexe fandit, aby vše dobře dopadlo. Jde tu o dobrodružství, ale vše je namícháno do skvělé směsi, kde nechybí napětí, akce, humor a vtip.

Jen je tu problém v tom, že závěr je vcelku předvídatelný, protože jako v každé pohádce musí všechno dobře dopadnout. Přesto jsem rozuzlení děje s napětím očekávala, protože jsem se do děje úplně ponořila. Už se těším na další díly série.
„Jasně, že jsem to já, velký vlk, co přišel sežrat bezmocného králíka. Čím déle ti bude trvat, než se dorazíš, tím větší budu mít hlad!“
(str. 104)
Nápad fantasy světa na pobřeží se mi líbil a jsem zvědavá, jakým směrem se bude příběh vyvíjet dále. Kam zmizel Elyon? A co se skrývá v Temných horách a ještě dál? Uvidí se ještě Alexa se svými zvířecími přáteli? Vrátí se magie mezi lidi?

Výborná pohádková fantasy pro jedenáctileté slečny, které ráda sní a užívají si dobrodružství. Děj má však potenciál zabavit i dospělé, ty si ho ovšem užijí jen jako milou oddchovku, která se snadno čte.  

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Temné hory (orig. The Dark Hills Divide, 2005)
Autor: Patrick Carman
Překlad: Eva Mazůrková
Série: Elyonova země
Díl: 1
Vazba: Měkká
Počet stran: 224
Vydal: Fragment, 2014 (2. vydání)
Doporučená cena: 179

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.