Recenze: Brenda Veliká - C. D. Payne

To, že je někdo neoblíbený a tlustý, ještě neznamená konec jeho života. O tom se přesvědčí i „Brenda Veliká“.

Brendě je šestnáct, je tlustá, ve škole je outsider a o kvalitách jejího společenského života svědčí fakt, že má na Facebooku čtyři přátele – autistického bratrance a tři amatérské korejské stepaře, které zná jen díky Youtube. Když už rodiče přestane bavit povětšinou marné pátrání po zbytcích v lednici, rozhodnou se ji poslat na soukromou internátní školu ve Stocktonu, která se vyznačuje hubenými porcemi, striktními pravidly a zkostnatělým přístupem k jakémukoli náznaku svobodného uvažování. I tady se Brendiny společenské styky zpočátku omezují na pár podobně neoblíbených a neatraktivních dívek a trpasličího homosexuála, který se živí žebrotou a přebývá na staré plachetnici. Všechno se změní v okamžiku, kdy se Brenda spřátelí s krásnou a všeobecně zbožňovanou spolužačkou Marií. Její prestiž začíná pomalu stoupat. Jenže nic není tak jednoduché, protože pobyt v ústavu plném znuděných, žárlivých a nadržených puberťaček připomíná spíš válečnou zónu než čajový dýchánek.
.......

Světoznámý autor C. D. Payne je zárukou dobré zábavy a vtipného počtení. Nejvíce se proslavil sérii „Mládí v hajzlu“, ale napsal také „Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla“ nebo „Neviditelný“. No, a nyní přichází „Brenda Veliká“, která je zaměřená hlavně na dospívající dívky, ale určitě se u ní pobaví i dospělí čtenář.
„Jak pokračuje dieta, Brendo?“
„Skvěle babi. Zatím jsem tohle léto přibrala šest kilo.“
(str. 9)
Brenda Blattová je velice zajímavá a osobitá postava, která má zprvu malé sebevědomí, nevěří si a ve škole je nepopulární jen díky jejím kilům navíc a její nespolečenskosti. K nelibosti rodiny jí tento stav naprosto vyhovuje, proto se rozhodnou k dramatickému kroku - pošlou Brendu do soukromé školy, kde si má najít nové přátele, být společenská a hlavně zhubnout. Ředitelka školy paní L. se sice snaží změnit Brendin životní styl, ale Brenda se nakonec ukáže být tvrdým soupeřem se schopností nakoupit velké množství jídla a to spořádat ve velmi krátkém čase.

Po začátku společenského fiaska se však na Brendu usměje štěstí, když se s ní spřátelí krásná a oblíbená Marie. Nejde ovšem jen o to být oblíbená a bojovat v ringu popularity s ostatními kráskami ve škole. Brenda se postupně začíná měnit - více si věří a je průbojná. Sice se i nadále láduje nezdravou stravou, ale její život se začíná ubírat lepším směrem...   
„Copak vám v tý škole nedávají najíst?“
„Tak málo, ja jim to zákon povoluje. Máš pro mě nějaké novinky?“
„Moje erekce funguje skvěle.“
(str. 172-173)
Proměna ošklivého káčátka v krásnou labuť tak trochu jinak, ale hlavně s pořádnou dávkou ironického humoru!

Kniha se zabývá problémy dnešních puberťaček, které chtějí být krásné, štíhlé, oblíbené a mít kupu kamarádek kolem sebe, s nimiž mohou rozebírat drby a poslední trendy v odívání i kosmetice. Brenda je však odlišná - není hezká, není štíhlá, není oblíbená a nemá žádné kamarádky, alespoň na počátku...

Autorovi se podařilo skvěle vystihnout atmosféru dívčí internátní školy, kde jsou přísná pravidla od toho, aby se porušovala, a neustálé souboje mezi tajnými spolky stojí nemalé úsilí učitelů pro udržení pořádku v řadách studentek. Jsou to prostě holky, navíc s nimi cloumají hormony, a tak si poklábosí i o láskách a sexu. A můžete se spolehnout, že dojde i na kluky.
„Ty se hlavně soustřeď na řízení, tygře. Netoužím umřít v obřím oranžovém mraku rozdrcených sýrových křupek.“
„Napadá mě hned několik pěkně perverzních věcí, co bysme mohli s těmahle sýrovejma křupkama dělat.“
„Ty bys dokázal vymyslet perverznosti, co se dají dělat se zubní protézou tvýho dědy. A nespíš i tím dědou.“
„Můj děda je po smrti.“
„Pochybuju, že by tě to nějak zvlášť přibrzdilo. Preferuješ sexuální partnery, kteří se ti nevzpírají.“
Dylan se zasmál. „Ty mě jednou zabiješ, Brendo. Dokážeš mě totálně nažhavit.“
(str. 173)
„Brenda Veliká“ je skvělá oddychovka plná humoru, ironických poznámek, pubertálních výlevů a hlavně povedeného příběhu se spoustou zajímavých postav, v kterých klidně můžete poznávat někoho z okolí. Čtení si určitě pořádně užijete.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Brenda Veliká (orig. Brenda The Great, 2013)
Autor: C. D. Payne
Překlad: Naďa Funioková
Vazba: Měkká
Počet stran: 284
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 248 Kč

Komentáře