Recenze: Bart Simpson - Průvodce životem - Matt Groening

Bart ze seriálu Simpsonovi se nemusí nikomu nejspíše dvakrát představovat, oproti své sestře Líze, která je chytrá a dobře se učí, je Bart uličník a poděs, jenž neustále něco vymýšlí. A tohle jsou jeho rady všem podobně ztraceným puberťákům, kteří hledají smysl života, nebo alespoň jak vyzrát nad školou, rodiči a domácími úkoly...

Kniha je velmi povedeně zpracovaná, a tak se v ní shledáte s mnoha postavami ze seriálu, jen nečekejte žádný příběh nebo děj, tohle jsou všechny Bartovi rady pěkně pohromadě a to z knihy dělá nebezpečnou nálož vtipu a humoru.

Objevíme tu jednotlivé kapitoly s názvy jako „Škola“, „Zdraví & sport“, „Volný čas“, „Rodiče“ „Sex“ „Vánoce“ nebo třeba „Náboženství“. V každé nám Bart shrne, co si o daném tématu myslí a obvykle na příkladech ukáže, jak z daného problému vyjít jako vítěz.  

Pletou se vám rodiče do volného času? Šikanují vás učitelé přemrštěným množstvím domácích úkolů? Nestíháte se naučit na písemku? Potřebuje napsat referát?
Bart vám všem mile rád poradí, jen upozorňuji, že vyzkoušet tato poučení v praxi je pouze na vaši odpovědnost. Někdy jde téměř o krkolomné kousky, kdy si tahák píšete po těle nebo botě, a jindy zase chytračíte na rodiče či učitele...

Jako příklad vám ukážu, jak zblbnout rodiče, aby dali pokoj s úklidem. Klidně můžete několikrát opakovat, dokud rodič nepochopí.
„Barte! Zameť chodník!“ ----- „A čím ho mám zamést?“
„Zkus koště!“ ----- „Násada je zlomená.“
„Tak ji oprav!“ ----- „A čím?“
„Zkus tyč na závěsy.“ ----- „Ale ta tyč je moc dlouhá.“
„Tak ji uřež!“ ----- „A čím?“
„Zkus pilku.“ ----- „A kde je pilka?“
„V garáži.“ ----- „Je tam moc velkej nepořádek.“
„Tak tam ukliď.“ ----- „A čím to mám uklidit?“
„Zkus koště!“ ----- „Násada je zlomená.“
(str. 51)
Kniha nepostrádá humor, protože od Barta můžete čekat cokoliv, jen ne nudu. Jeho vylepšení a fígle pobaví, tedy hlavně jeho. No, ono co čekat od Homerova syna, který ať si to nechce přiznat, je Homerovi hodně podobný. Ten se ovšem už dostal do stádia, kdy místo zvídavosti a vymýšlení lumpáren raději sedí na gauči a pije pivo, nebo pojídá koblihy. Za to Bart je ještě plný elánu a tak se jeho okolí má na co těšit.
Simpsonovi jsou prostě fenomén, který hýbe světem a všichni je sledují, tak proč se nepoučit od Barta Simpsona? Třeba vám bude připadat život mnohem snesitelnější...

Bartův průvodce životem je určen hlavně klukům (možná i holkách) okolo dvanácti let, kteří rádi sledují „žluťásky“ Simpsonovi a dokáží si užívat jejich černý, občas až silně ironický humor. Pro ty bude tato kniha naprosto ideální. Skvělá oddychovka, která pobaví.

Hodnocení: 70 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Bart Simpson - Průvodce životem
Autor: Matt Groening
Překlad: Věra Petrášová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 192
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 298 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.