#5 Tak pravil Zarathustra - Friedrich Nietzsche

Moje „Pitva děl“ je podivný hybrid mezi čtenářským deníkem, rozborem a recenzí. Nejsem žádný expert přes literaturu a maturitu mám už pár let za sebou, ale zároveň až v poslední době nacházím kouzlo klasických děl, nebo knih s hlubším dějem, které vás vedou k přemýšlení nad dějem a ne jen k bezmyšlenkovitému čtení. Tak proč se o to s vámi nepodělit? Možná se to třeba bude někomu hodit...

Před časem jsem si přečetla úchvatný filozofický román Tak pravil Zarathustra, kterou napsal Friedrich Nietzsche.

Obsah:
(podrobný děj, obsahuje rozuzlení příběhu, dá se použít jako čtenářský deník)

Část první je o tom, jak Zarathustra chce získanou moudrostí předat dál, a proto sestoupí z hor mezi lidi. Jeho učení o „nadčlověku“ je však na tržišti odmítáno jako nesmysl. Zarathustra se tedy rozhodne oslovit jednotlivce a předat jim své učení a moudrost. V závěru se vrací zpátky do své samoty, aby se lidé učili moudrosti sami.
Část druhá začíná Zarathustrovou obavou, zda jeho učení bylo správně pochopeno. Nelze ho totiž chápat jako učení, ale spíše jako proměnu.
Část třetí je o putování k vyšší moudrosti a vědomostem, které se získávají obtížně, ale za to jsou zasloužené.
Část čtvrtá je poslední. Zarathustra žije v horách a za ním chodí „vyšší lidé“ a jeho učedníci, kteří touží po vedení k vědomostem. Jenže Zarathustrovo učení pojednává o tom, že každý si musí nalézt svou vlastní cestu.

Pitva:
- Friedrich Nietzsche (1844—1900) je jeden z největších filosofickým géniům nejen v 19. století, ale nejspíš i všech dob. Silně ovlivnil filosofii ve 2. polovině 19. století a pak i 20. století. Bohužel bylo jeho učení zneužito fašismus, který ideologii o zrození nadčlověka zneužíval ke svým cílům. V Nietzscheově myšlení jsou však silně zakořeněné antinacionalistické a osvícenské prvky, proto nacisté přijali jen víru v nadčlověka, ale podstaty filozofova myšlení se vůbec nedotkly. Což je škoda, protože tento myšlenkový proud je velmi zajímavý.

- Nietzsche byl nejen filozof, ale také básník a dílo „Tak pravil Zarathustra“ je vlastně filozofická báseň a patří k jeho nejznámějším. Autor o něm sám prohlásil, že je to nejlepší a zároveň nejhlubší kniha, jaká kdy byla napsána. Ve své době vyvolávala pohoršení, protože se zabývala o nadčlověku a smrtí Boha. Jako kniha je „Tak pravil Zarathustra“ známá, nejen kvůli filozofickému obsahu, ale hlavně kvůli literárnímu zpracování.

- Kniha je rozdělena do čtyř na sebe navazujících částí, které jsou doplněné o komentáře ke každé kapitole překladatele Otokara Fishera. Ty dopomohou čtenáři-laikovi lépe pochopit autorovi myšlenky, protože ty občas vyznívají dvojsmyslně a někomu, kdo se filozofií příliš nezajímá, nemusejí tak docela dávat smysl.

- Výhodou je, že kniha není napsána jen odbornými výklady, ale povznesena na něco víc, protože i tvoří vyprávění Zarathustra o své cestě poznání, pochopení a odhalení života, pravdy a víry.

Dílo ovšem nejde číst jako souvislý příběh, sice tu je naznačen a svým způsobem je i celistvý, ale mnohem důležitější je filozofie díla a Zarathustrovo myšlenkové pochody o touze po vědění a odhalení pravdy.

- Svým stylem hodně připomíná skladbu evangelia a hodně se tu i na Bibli odkazuje. V určitých otázkách a odpovědích by se dalo uvažovat, že to spolu i úzce souvisí.

- Dále tu je použito hodně velké množství interpunkcí, samé vykřičníky, pomlčkami, dvojtečkami... Působí to pak dojmem přímé mluvy či myšlenek, ale zároveň se mi na knihu hodně špatně soustředilo.

- Tak pravil Zarathustra je určitě důležité dílo a bylo zajímavé si ho přečíst, ale s autorovými myšlenkami se příliš neztotožňuji a místy mi úplně nedávaly smysl. Pokud se ovšem někdo filozofií zabývá podrobně, tak pro něho bude tato kniha užitečná.

- Kniha je doplněna o nádherné ilustrace Oldřicha Kulhánka a ty knihu vyzdvihují na velmi pěkný kousek. Po literární stránce jde o výjimečné dílo velkých hodnot a ty si soudit neodvažuji, takže tentokrát bez hodnocení.

- Samotné čtení příběhu není zrovna nejlehčí a je důležité hodně nad slovy přemýšlet, přece jen jde o filozofické dílo, tak se není čemu divit. Nelze ho zhltnout, ale jen vychutnávat po doušcích, jinak se knihy přejíte. 


Název: Tak pravil Zarathustra (orig. Also sprach Zarathustra)
Autor: Friedrich Nietzsche
Překlad: Otokar Fischer
Ilustrace: Oldřich Kulhánek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 304
Vydal: Vyšehrad, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 298 Kč

Komentáře

  1. Ten Nietzsche nie je vôbec ale vôbec namyslený :D Ako dlho si knihu čítala ? Vyzerá to na dosť ťažký kaliber. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem to pět dní a nešlo to zrovna nejlépe, ale jsem ráda, že jsem si rozšířila znalosti. :-)

      Vymazat
  2. Před touhle knihou mám fakt respekt a vůbec se mi do ní nechce. Nicméně se mi líbí, že máš takový široký rozsah, od Barta k Nietschemu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není špatná, jen je hodně "přemýšlecí". :-D Jo, to jsem celá já, prostě čtu všechny žánry.

      Vymazat
  3. After looking over a few of the articles on your
    site, I honestly appreciate your technique of blogging.

    I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
    Please visit my website too and tell me what you think.


    Here is my webpage: Louis Vuitton Outlet Online

    OdpovědětVymazat
  4. Hi there, after reading this awesome post i am also delighted to share my know-howhere with colleagues.



    my website dj equipment san francisco

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.