Recenze: Říše temnot - Lovci zla - L. J. Smith

 Lovkyně upírů je tady!

Rashel se v pěti letech stala svědkem smrti kamaráda a matky. Zabil je upír a ona se rozhodla pomstít. Musí být silná a bojovat! A tak se také stalo, svého prvního upíra zabila ve dvanácti letech a nyní v sedmnácti je z ní slavná „Kočička“, která je bezcitným lovcem upírů. Zabijí je pomocí svého dřevěného meče a ještě nikdy ve svém poslání neselhala.
V Bostonu mizí dívky a Rashel za tím tuší upíry, proto se rozhodně zasáhnout, jenže se setká s Quinnem a to změní celý její život...
.......

Máme tu pátý díl série Říše temnot a po upírech, vlkodlacích, čarodějnicích se na řadu dostali lovci upírů, kteří se často seskupují a jednou takovou skupinou jsou i Kopiníci, s kterými spolupracuje Rashel, známá též jako „Kočička“. Ona však obvykle pracuje sama, nemusí se tak na nikoho spoléhat, ani mu věřit, a hlavně se jí nikdo neplete pod nohama.

Celá kniha se převážně točí kolem Rashel, jejích pocitech a myšlenek. Dokonce i Quin tu hraje druhé housle, jako by byl pouze do počtu, aby se Rashel měla s kým dát dohromady. A to mi na ní trochu vadí, tahle dívka je až příliš sebevědomá a za každé situace si ví rady.
A pak zjistila, co provádí, a okamžitě si uvědomila, že dospělí lhali, když tvrdili, že lidožrouti a příšery a věci z pohádkových knížek neexistují.
(str. 9)
Jen je zajímavé to s těmi „spřízněnými dušemi“, všichni členové Říše temnot to považují za pouhý mýtus a přitom se ukazuje(viz. předchozí díly), že se to stává častěji než je zdrávo. A téměř vždy mezi člověkem a bytostí Temnoty, přestože jde o neslýchanost. Lidi by o Říši temnot neměli vědět, a pokud dojde k prozrazení, tak se ten dotyčný má stát potravou.
Navíc v Říši temnot mají zákon o tom, že nikdo z nich nesmí milovat, a ono ouha, každou chvíli se někdo do někoho zakouká. Co si o tom pak má čtenář myslet?

Příběh nebyl naštěstí žádnou parodií na „Buffy přemožitelku upírů“, ale snažil se o originalitu. Bohužel všechno snažení kazí hlavní postavy Rashel a Quinn, kteří v ději pouze nelogicky pobíhají a nevědí, co dělat. A až v závěru si z čista jasna vzpomenou, že se milují, jinak se celý příběh drží od sebe.
Díky tomu celý příběh vyznívá pomateně. Navíc je hodně jednoduchý, a to shazuje hodnotu knihy. U romanticky založených dívek, které nechtějí číst nic složitého, tato kniha obstojí. Běda však tomu, kdo hledá hlubší zápletku nebo napínavé počtení.
„...Zdá se, že pokaždé, když tě potkám, skončím svázaný a v bezvědomí. Začíná to být jednotvárné.“
(str. 176)
Musím ovšem připustit, že kniha byla pro mě hodně humorným zážitkem. Hádky mezi Rashel a Quinnem byly totiž vážně k smíchu. Neustále se totiž pošťuchovali a provokovali jako malé děti. U Rashel by se toto chování dalo pochopit, přece jen jí je pouze sedmnáct, ale Quinn by za ta prožitá staletí mohl už dostat trochu víc rozumu, anebo natrvalo zamrzl ve vývoji a napořád se bude chovat jako puberťák, což zní vážně děsivě. Být navždy náctiletý, brr. Holt i ten nesmrtelný život má své mouchy.

Říše temnot - Lovci zla je nenáročná oddychovka, která sice příliš nenadchne, ale k zahození taky úplně není.   

Hodnocení: 40 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Lovci zla (orig. Night World - The Chosen, 1996)
Autor: L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 5
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 216
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.