Recenze: Doktor Proktor a velká loupež zlata - Jo Nesbø

Bláznivé dobrodružství pro malé i velké!

Doktor Proktor, Bulík a Líza dostali od krále nový úkol, musí v Londýně zjistit, kdo ukradl norský zlatý poklad. Blíží se každoroční inspekce a zlato musí být na svém místě v bankovním trezoru, jinak v Norsko zavládne chaos a chudoba. V šibeničním termínu se naše trojice musí v přestrojení za detektiva, starou paní a nemluvně infiltrovat do bandy nejstrašlivějších ničemů, kterou vede dáma tak ďábelská, že si jí bojí samotný Scotland Yard.
Jak už to však bývá, všechno je mnohem komplikovanější, než jak to zprvu vypadalo. A tak se všichni tři musí utkat s nejhorší bandou lupičů, nebohatším mužem a nejdražším fotbalovým hráčem světa... A to by nebyl Doktor Proktor, aby po ruce neměl nějaký svůj šílený vynález, který Bulík mile rád vyzkouší v praxi a chudák Líza se s nimi veze...
.......

Jo Nesbø se proslavil svou brilantní krimi sérii s geniálním detektivem Harrym Holem, ale pustil se i do psaní pro děti, a tak vznikl i Doktor Proktor, který společně s Lízou a Bulíkem již několikrát zachránili svět. Původně měla tahle série mít pouze tři díly, ale díky velkému úspěchu byl napsán čtvrtý díl „Doktor Proktor a velká loupež zlata“. Klidně mohou přibýt i další pokračování, protože jde o skutečně zvláštní a čtivou sérii.

Děj je sice jednodušší, ale dokáže i překvapit několika nečekanými zvraty. Proto si kniha jistě získá nejen děti, ale i dospělé čtenáře, kteří si rádi vydychnou od drsných severských thrillerů a užijí si příjemné počtení, jenž jim Doktor Proktor přinese.

Tato kniha je vážně bláznivá, a možná i proto jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Skvělý literární počin, který mi vzdáleně připomněl Úžasnou Zeměplochu od Terryho Pratchetta. Ne, že by si tyto dvě naprosto rozdílné série byly v něčem podobné, ale jde o styl, jakým si jejich autoři dělají z vážných žánrů legraci. Pan Pratchett vtipně přetvořil fantasy a pan Nesbø zase detektivku.
„Když tohle vypiješ, zreaguje to s kyselinou v tvém břiše a v ledvinách, takže se pak všechno, na co načůráš, promění v led, který půjde velmi snadno rozlomit. A to bez ohledu na materiál, ze kterého je t věc vyrobena.“
„Obrdokonalé!“ tleskal Bulík nadšeně.
„Pokud si tedy nenačůráš na vlastní boty,“ suše to komentovala Líza.
(str. 54)
Místo vážených detektivů, jak jsme u krimi zvyklí, se vyšetřování velké loupeže zlata ujímá „šílený“ a hodně podivínský Doktor Proktor v doprovodu dvou malých dětí Bulíka a Lízy. Bulík si s Proktorem může podat ruce, protože ve vymýšlení bláznivin je naprosto stejný, ne-li ještě horší. A velmi rád vyzkouší všechno co Proktor vymyslí. Zato Líza je inteligentní hlavička, která se na věci dokáže dívat s nadhledem, ale ve vypjatém okamžiku se nakonec uvolí věřit Doktorovým experimentům, hlavně aby se jim podařilo zvítězit.

Ani zločinci tady nemohou být normální lupiči, protože musejí být vhodnými protivníky pro naši trojici, a proto se jimi stala rodinná banda třech bratrů a jedné velké, odporně zlé matky, které se všichni bojí, dokonce i policie. Bulík se však nezalekne a hrdě se s nimi utká...

A co ten obrovský zlatý poklad, která zmizel? Jak se lupičům podařilo nepozorovaně odnést všechny zlaté cihly z banky? Můžete hádat, ale po přečtení několika řádek příběhu je jasné, že i poklad autor bere s humorem. Celý zlatý poklad Norska je pouhá jedna zlatá cihla. Jak je to možné? Norové milují sladkosti a tak mají všechno zlato v plombách na zubech. Proto je velká loupež zlata tak hrozně humorná.
„Jenom jedna zlatá cihla?“ zvedla Líza obočí. „To je celý norský zlatý poklad?“
„V průběhu let se trochu smrskl,“ vysvětloval Tor.
(str. 44)
Pokud jste ke knize zabloudili náhodou a nečetli předchozí díly (jak například já), tak to nijak nevadí. Jednotlivé díly na sebe navazují jen velmi volně a navíc se na začátku knihy stručně vysvětlí minulá dobrodružství našich hrdinů, kdy je Bulík pronásledován jak velký lhář, jelikož si pustil pusu na špacír a vyžvanil, že se setkal s Napoleonem.

Přestože je příběh bláznivý, tak se v něm ukrývá víc, než se na první pohled zdá. Autor v knize pomocí charakterů postav humorně kritizuje hloupost, lenost, zločinnost i státní správu a policii či tajné agenty. Kniha tak dostává další rozměr, který ocení hlavně dospělí čtenáři.

Doktor Proktor a velká loupež zlata je vtipná kniha určená hlavně dětem, které si dokáží její bláznivé dobrodružství pořádně užít. Ale pokud jste už větší, tak se do ní také pusťte, protože stoí za to.  

Hodnocení: 85 %
Velmi děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Doktor Proktor a velká loupež zlata (orig. Doktor Proktor og det store gullrøveriet, 2012)
Autor: Jo Nesbø
Ilustrace: Per Dybvig
Série: Doktor Proktor
Díl: 4
Překlad: Lenka Drugová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 212
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 298 Kč

Komentáře