Recenze: Zmizelá - Gillian Flynnová

Dechberoucí psychologické krimi, které vás nepustí!

Nick Dunne se v den pátého výročí manželství vrátil domů z práce, ale jeho manželka Amy není k nalezení. Policie začíná sbírat důkazy, které mluví jasně - Nick není ustaraný manžel, ale násilník, který Amy dlouhodobě týral, pokusil se jí otrávit a nyní i zabil. Sice se snažil stopy zamaskovat, ale nepovedlo se mu to. Nick ovšem trvá na své nevinně, ale nikdo mu nevěří...

Kam Nick ukryl tělo? Co když je všechno trochu jinak? Skutečně znal svou manželku?
.......

Jednoduchý případ, dalo by se říci až učebnicový. Policie má od počátku jasno. Takových násilnických manželů, kteří tvrdili, že nic neudělali, byla spousta. Nejdříve týrá svou ženu, a pak jí zavraždí. Nick se ovšem těla zbavil tak dokonale, že není k nalezení. Naštěstí tu je deník Amy, který popisuje pravou tvář jejich manželství...

Autorce Gillian Flynn se podařilo vytvořit brilantní psychologický thriller, u kterého se vám bude tajit dech. Navázala tak na úspěch thrilleru Ostré předměty, a nejen to, ještě zvýšila laťku psychologických hrátek plné děsu a nejistoty, protože si nepohrává pouze s postavami (v tomto případě s Nickem), ale i se čtenáři, kteří sice tuší, že za učebnicovým případem vraždy bude něco více. Ale skutečné rozměry pravdy odhadnout nejdou, a ty přinášejí ledové mrazení v zádech.
Co byste dělali na Nickově místě? Hráli svou roli ve hře? Nebo bojovali o svobodu a o život? Dá se porazit geniální šílenec?
Lidé chtějí věřit, že znají ostatní lidi. Rodiče chtějí věřit, že znají své děti. Manželky chtějí věřit, že znají své manžele.
(str. 122-123)
Postav tady vlastně příliš není, když odečtu novináře a sousedy, tak zbudou jen policisté, Nickova sestra, právník a otec, no a pak Nick a Amy. To autorce postačilo k tomu, aby rozehrála propletenou hru plnou děsivých detailů, která se během čtení postupně skládá kousek po kousku, aby se na konci první části knihy sesypala jako domeček z karet. Příběh tak má noho úskalí, a nikdo si nemůže být jistý, co je pravda a co klamná lež.

Nic není tak jak se zdá a stát se může cokoliv. Je možné, aby se někdo tak dokonale přetvařoval, že ani nejbližší nic nepoznají? A čeho je schopen někdo, kde se hodlá pomstít za nevěru a zradu?
Ne, tady žádný Freddy Krueger a podobní týpci nejsou, pokud vím.
(str. 103)
Závěr je neotřelý a naprosto nepředvídatelný, postupně gradující napětí vybuchne v tom nejlepším okamžiku v mohutnou explozi a otřese celou knihou. Nezůstane kámen na kameni, to zde platí dvojnásob a chudáci postavy, které to buď pohřbí v hlubinách, nebo uvězní v životě plném nenávisti a přetvářky.

Zmizelá je fantastický krimi psychothriller, který zaslouží velkou pozornost všech příznivců tohoto žánru. Záleží jen na vás, zda budete mít odvahu knihu dočíst až do konce, a proniknout tak do nitra mysli nebezpečné psychopata.
Skvělý zážitek plný mrazivých okamžiků.

Hodnocení: 5/5
Velice děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Zmizelá (orig. Gone Girl, 2012)
Autor: Gillian Flynnová
Překlad: Drahomíra Michnová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 528
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 329

Komentáře

  1. Už dlouhou dobu po této knize pokukuji a další skvělou recenzi asi nepřežiji, musím si jí objednat!!! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.