Recenze: Řád temnot - Smrtící vlna - Philippa Gregory

Historické dobrodružství plné nebezpečenství!

Luca Vero, klášterní novic pověřený samotným představeným Řádu temnot – aby vyšetřil okolnosti blížícího se konce světa a přitom hledal stopy Ďábla a vykonával soud nad osobami podezřelými z kacířství – se vydává na další cestu. Tentokrát jej povinnosti zavedou do italského přístavního městečka Piccolo. Na cestě Luku a jeho druhy – písaře Petra a sluhu Freizeho – stále ještě doprovázejí dvě dívky, s nimiž se setkali při vyšetřování kacířství v klášteře Lucretili: bývalá abatyše Isolda a její společnice a přítelkyně, muslimka Ishraq.
Spolu s nimi přibudou do Piccola dětští poutníci, kteří mají namířeno do Jeruzaléma. Jejich vůdce Johann věří, že se před nimi rozestoupí moře, aby mohli do Svaté země dojít po souši. K překvapení všech se to skutečně stane – v den, kdy se poutníci chtějí vydat na další cestu, moře se skutečně rozestoupí – aby se po pár hodinách vrátilo v obrovské smrtící vlně…
Obyvatelé Piccola obviní Isoldu a Ishraq, že vlnu schválně kouzly přivolaly a Luca je musí znovu postavit před soud. A aby jeho starostem nebyl konec, v Piccolu se objeví i tajemný velmistr Řádu temnot…
.......

Výborný historický román, kde čtveřice mladých lidí a jeden kněz putují, aby prověřili konec světa. Jsme v polovině 15. století, tudíž v době rytířů a krásných panen, zároveň je to čas víry i pověr. Vesničané klidně někoho upálí jen proto, že je jiný a tvrdí o něm, že buď dítě víl, nebo přivolávač bouří. Důvody jsou vždy jasné, je odlišný nebo přežil nějakou katastrofu, a tak je vinný. Takhle málem skončí i paní Isolda a její arabská společnice Ishraq.

Kniha přináší svědectví o tehdejší době i společnosti, ukazuje každodenní činnosti obyčejných lidí a jejich reakce ve vyhrocených situacích. Každý se ohání vírou, ale v okamžiku krize tu jsou pro všechny legendy a pověry.

Konec světa se prý blíží, nebo se alespoň tvrdí. Navíc se objeví Dětská křížová výprava, a ani ta nemůže věstit nic dobrého. A taky se objeví obrovská vlna, která zničí téměř celé město. Byla to vůle Boží, ďáblova nebo šlo o přírodní síly, které středověcí lidé nedokážou pochopit?
„Opravdu jsem si myslel, že je konec světa, a doufal jsem, že jsi někde v bezpečí a děláš si poznáky.“
(str. 189)
Každá postava tu našla své místo a přinesla svůj díl do příběhu.
Luca je rozpolcený, protože touží sloužit své víře i řádu, ale zároveň však miluje Isoldu. Lucův sluha Freize je věrný svému pánovi a příteli, ale má pochybnosti o skutečném poslání Řádu temnot. Paní Isolda uprchla z kláštera, je ctnostná panna, a proto je udivena, že se zamilovala do Luca. Její společnice Ishrag je muslimka vychována v Evropě, je to bojovnice a zároveň učenec. A otec Petr je Lucův písař, který všechno na cestě bedlivě zaznamenává a posílá vzkazy řádu.
„...Hlavním cílem téhle cesty není - bez ohledu na to co si někteří myslí - jezdit od jednoho příjemného hostince k druhému a seznamovat se tam se ženskými, nýbrž zjistit jaká jsou znamení konce našich dní, konce světa...“
(str. 14)
Dále zde objeví Radu Bai, což je muslimský velitel lodí, vzdělaný muž, který všechny okouzlí svým vystupováním a vědomostmi. Nejdřív mi podle jména nedošlo, o koho jde, ale jakmile Lucovi povyprávěl, že ho otec dal Turkům jako zástavu a jeho bratra vykoupil, aby mohl vládnout, tak mi bylo jasné, kam se tato postava bude ubírat. Jen bylo zvláštní slyšet tento příběh dvou bratrů postavených proti sobě z Raduova pohledu, obvykle totiž zní jen ze strany jeho bratra.
A pak tu je ještě záhadný, téměř až démonický velmistr Řádu temnot, který děsí už jen svou kápí. Bude zajímavé sledovat, co se z něho vyvine. Jsem zvědavá, jak na jeho pravé jméno a totožnost bude říkat mladý Luca. Jen nevím, proč řád nenese jeho jméno tedy Řád draka, to by mi u toho sedělo mnohem více.

Vím, že se až příliš soustřeďuji kolem Radua a velmistra, ale nemohu pomoct, protože jsem hrozně napnutá, jak tyto protikladné postavy budou pokračovat. V knize však nemají příliš místa a přinášejí jen několik odkazů na děj budoucí, na který se rozhodně těším.

Řád temnot - Smrtící vlna je skvělý historický román, který pobaví, nepostrádá napětí ani velké katastrofy i jejich následky. Rozhodě jde o zajímavé počtení.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Smrtící vlna (orig. Stormbringers, 2012)
Autor: Philippa Gregory
Série: Řád temnot
Díl: 2
Překlad: Jana Pacnerová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 288
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)

Komentáře