Recenze: Prázdniny s dráčkem - Michal Vaněček

Pohádková knížka o tom, že najít podivné vejce může přinést nového kamaráda...


Malý Vojta se loučí se školkou, po prázdninách totiž půjde poprvé do školy a už se hodně těší. Nejdřív ovšem odjíždí jako každý rok na pár týdnů k babičce a dědečkovi na vesnici. Má to tam rád, protože tady vždy zažije spoustu zábavy. Je tu jeho kamarád pes Meďula, slepičky, kozy, králíci, krávy a místní děti, s kterými se vydává k řece.
Tentokrát bude Vojtův pobyt jiný, protože hned první den objeví v trávě podivné zelené tečkované vejce. Nikomu nic neřekne a schová ho ve stodole ve slámě. Zrovna je úplněk a ráno na Vojtu čeká překvapení - malý dráček Bronťa, který je vlastně dinosaurus. A tak se babička s dědou smíří s novým členem rodiny a Vojta s Bronťou zažívají nejedno dobrodružství...
.......

Prázdniny s dráčkem je roztomilá pohádková knížka rozdělena do šestnácti kapitol (příběhů) které utvářejí děj. Jistě se bude líbit dětem od 5 let, které ocení jednoduchost příběhu a zároveň i členitost, protože kniha se dá číst po jednotlivých pohádkách.

Šestiletý Eragon? Možná, ale i tak je kniha hravá a zábavná. Děj má skutečně jistou paralelu v začátku fantasy Eragona, nebo mi to alespoň takhle přijde, protože v obou příbězích najde chlapec dračí vejce, Jen tady to je malý Vojta a zelené puntíkované vejce našel v trávě za stodolou. Kde se tam vzalo? To se nikde nedočtete, ale pochybuji, že tam leželo celou dobu, aniž by se někdo všiml. Malý detail, který unikl. Pětileté dítě se nad tím nejspíš nepozastaví, ale mě to celou dobu vrtalo hlavou.

Dráček Bronťa je ve skutečnosti dinosaurus, který prošel evolucí a zmenšil se na velikost většího psa. Zní to bláznivě? To jste tedy ještě neslyšeli vyprávět Bronťu o svých předcích a životě v minulosti. A tak to raději napravte, ať se dozvíte více o dinosaurech, kteří přežili pravěkou zkázu a zdokonalili se. Tohle se v učebnicích rozhodně nikdy nedočtete.

Děj je vážně jednoduchý, pomalu plyne a ocení ho každý čtenář, protože nepostrádá vtip i napětí, protože drak ve vesnici se nemusí všem líbit. A to přinese nejedno nedorozumění či dobrobružství.

Stylem vyprávění mi kniha hodně připomněla Maxipsa Fíka od Rudolfa Čechury a knihy by se klidně mohli srovnávat, jen tady není přerostlý pes neznámého plemene, ale drak, který „děsí“ okolí a hlavně „obšťastňuje“ rodinu svými vylomeninami.

Navíc je čtení doplněno bohatými ilustracemi Ondřeje Zahradníčka, takže si je dítě může prohlížet a třeba podle nich odhadovat děj. Dítě se tím zabaví a zároveň si rozvíjí fantazii.

Kniha Prázdniny s dráčkem je skvělá pohádka pro děti od 5 let, ale jistě se dá využít jako čtení krátkých příběhů před spaním. Věřím, že ani rodiče nudit nebude a rádi se k četbě připojí.

Hodnocení: 4/5
Název: Prázdniny s dráčkem
Autor: Michal Vaněček
Ilustrace: Ondřej Zahradníček
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 64
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře