Recenze: Eldest - Christopher Paolini

Chlapec dospívá v Dračího jezdce...


Eragon si ani pořádně nevydychl z velké bitvy a už se zase vydává na cestu. Opouští Vardeny a cestuje do elfského města Ellesméry, kde se musí naučit kouzla a boj, aby se stal opravdovým Dračím jezdcem a přežil. Jenže zlo nikdy nespí a stále se šíří po celém světě. Eragonův domov Carvahall čekají krušné chvilky a jeho bratrance Rorana taky.
Dokáží všichni přežít a zvítězit ve svých bitvách nebo zemřou strašlivou smrtí? Co si na Eragona přichystal zlý král Galbatorix? Může dobro zvítězit nad zlem?
.......

Druhý díl fantasy série Odkaz Dračích jezdců nám ukáže Eragona, jako mladého muže, který už není tím ustrašeným chlapcem, jenž nevěřil sobě ani svým schopnostem. Nyní má za sebou velkou bitvu, ale před sebou ještě větší budoucnost, která na něho čeká. Musí podstoupit nejednu zkoušku a doufat, že v nich obstojí.

Shledáme se se starými známými i novými postavami a některé budou moci konečně ukázat, co se v nich skrývá. Mohlo by to být výborné, jenže vývoj jednotlivých postav tak trochu ustrnul. Hlavně Eragon působí dost prkenně a jeho dračice Safira je jen přerostlý mazlíček. Trochu mě to zklamalo, protože v prvním díle bylo jejich spojení mnohem intenzivnější.

Dále tu je popisování všeho, co se v knize šustne, což v určitých chvílích působí až nudně a zdlouhavě. Můžete se přistihnout u přeskakování stran, jenže zjistíte, že se tam stejně nic nestalo. Kniha má mnoho stran, jenže pokud se soustředíte pouze na zápletku děje, tak zjistíte, že by mohla mít tak třetinu z počtu celkových stránek. Proto tušíte, že se někde stala chyba. Netvrdím, že děj byl nutný, to ne, jen té omáčky okolo je přespříliš.

Příběh je svižný, plný napětí, bojů, magie, dobrodružství i humoru, prostě všechno, co ocení čtenář toužící po nenáročném fantasy. Jen nesmíte očekávat příliš, velké zklamání by tak na sebe nenechalo dlouho čekat.
Další problém je v zápletce, která se dá předvídat od začátku do konce. A během čtení máte pocit, že tohle jste četli nebo viděli již mnohokrát. V tom máte pravdu, protože autor jen zaměnil kulisy, ale děj jen vykrádačkou hned několika jiných fantasy a sci-fi příběhů.

Nechci jen kritizovat, kniha není špatná a oproti prvnímu dílu je o chlup více propracovaná, ale zároveň příliš nechápu ten mediální humbuk okolo série. Nepřijde mi ničím výjimečná, spíš jde o průměrné fantasy pro mládež.

Eldest patří do fantasy série Odkaz dračích jezdů, příběh je až příliš pohádkový, proto ho nejvíce ocení mládež, jenž touží po nenáročné odpočinkové četbě.

Hodnocení: 3/5
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.

Název: Eldest (orig. Eldest, 2005)
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: 2
Překlad: Olga Machútová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 656
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání - 6. dotisk)

Doporučená cena: 448


Komentáře

  1. jsem zvědavá, co budu na druhý díl říkat já. Po x letech čtu sérii znovu, zatím jsem u jednidčky a nestačím se divit jak je to moc pohádkové (asi jsem z něj už vyrostla) :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.