Recenze: Trest pro hříšné - John Saul

Co se stane, pokud v malém městečku, kde jsou všichni silně věřící, ožije středověká inkvizice? Jsou studentky natolik hříšné, že zasluhují jediný trest, a tím je smrt?


Anotace:
Itálie, 1252.
Inkvizice. Strach. Mučení. Vinní i nevinní umírají v plamenech za hříchy skutečné i smyšlené...

Neilsville, 1978.
Peter Balsam přišel do ospalého městečka, aby na tamní katolické škole vyučoval psychologii. Žáci ho milují od první chvíle, ale on sám je plný pochyb – o sobě i o škole, do níž nastoupil. Vidí kolem sebe skupinu náboženských fanatiků, kolegů, kteří ho mezi sebou jen trpí, a tuší i zlověstnější věci. Městem jdou řeči o podivném společenství a rituálech, které vzývají pochybné svaté z časů inkvizice.
A pak spáchá sebevraždu první studentka. V už tak dusné atmosféře to vzbudí zděšení a záhy i podezření vůči nepřizpůsobivému přistěhovalci. Nedlouho po první sebevraždě přijde další. Opět studentka školy, kterou učil Balsam. Co zasévá do hlav nevinným duším, že dobrovolně končí se životem?
Sebevražd přibývá, jejich okolnosti jsou stále brutálnější a nevraživost vůči Balsamovi narůstá. Ten má jen jediné východisko: musí přijít na kloub všem temným tajemstvím, která obestírají podivné bratrstvo i jeho středověké rituály. Jedině tak může nalézt spojitost mezi sebevraždami mladých dívek a krvavou minulostí, kdy byl pro všechny hříšné uchystán jediný trest...
..........

Děsivé události na sebe nenechají dlouho čekat!
Trest pro hříšné je psychologický horor působící na mysl čtenáře, zvláštním způsobem nevyřčeného dokáže navodit pocit děsivosti a beznaděje. Kniha na vás rozhodně silně zapůsobí a donutí k přemýšlení nad svým obsahem.

Hlavní postavou je psycholog a bývalý kněz Peter Balsam, který je od první chvíle velmi sympatický, fandíte mu, aby dokázal přemoci svého nepřítele, a zároveň již od začátku tušíte tragický konec, jenž je později čím dál neodvratitelný. Což vyvolává pocit smutku a ztrátu naděje. Je vám Balsama líto protože by si zasloužil skončit lépe, než jak dopadl. Vždyť ti fanatičtí „věřící“ mu nedají pokoj nikdy, a to mě dovedlo téměř k pláči.

Dále tu jsou určitě důležitá i děvčata, které učí na psychologii. Školní výuka byla vždy nudná, samé jeptišky, které všechno hlídají. A pak se tu objeví Balsam, který psychologii vyučuje zajímavým způsobem, protože je nechá si vyzkoušet různé věci. Není tedy divu, že si ho studenti oblíbí, to se ovšem nelíbí místním obyvatelům a tady Balsam brzy narazí na různá tabu, o kterých nemá mluvit. Dokonce se mu pokusí i diktovat, jak má učit, ale on si to nenechá líbit. Jenže pak se jedna jeho studentka pokusí o sebevraždu a všichni svalují vinu na něho. Co přimělo dívku pokusit se skoncovat se svým životem?

Fanatismus vládne světu!
Kde spočívá hranice mezi vírou a fanatismem? A může se proti tomu někdo bránit? Bylo děsivé sledovat, co dokáže jeden magor s celým městečkem. Jak mu mohou tak bezmezně věřit? Čím je ovlivňuje, že dlouho dokázal vodit za nos i Balsama? Kolik smrtí způsobí? Mohou být děvčata tak zkažená, aby zasluhovala smrt?
A nehorší na tom je to, že oběti nemají šanci na klid, protože údajně spáchali smrtelný hřích. Pokud je ovšem někdo k sebevraždě donutil, jde skutečně o sebevraždu, nebo o vraždu?

Děj je děsivý, ne morbidními či brutálními detaily, ale svou atmosférou, která je vážně hrozná a plně na vás dolehne. Autor si s ní skvěle pohrál a podařilo se mu zhmotnit děs a hysterii.

Vše je promyšlené a Peter Balsam pomalu odrývá děsivou skutečnost, která se pro něho stává nebezpečnou zkouškou, jenž nemusí zvládnout. Nejdřív nechápe nic, ale časem pochopí pravdu a s ní i svůj omyl, protože se domníval, že může vyhrát. Podcenil ovšem šílenost svého soka.

Kniha během čtení dokáže pohltit a vychutnáte si skvěle propracovanou atmosféru. Po dočtení jsem si připadala jako citově prázdná a nemohla uvěřit tomu závěru, při kterém mi běhal mráz po zádech. Příběh byl velmi realistický, a přestože nejsem věřící, tak mě donutil zamyslet se nad samotnou otázkou víry, stejně jako to udělal Peter Balsam, který byl postaven před naprostého šílence. Nebo se zbláznil on?

Trest pro hříšné je vynikající horor, který má hluboký příběh s děsivými momenty. Čtení si určitě užijete, protože kniha je téměř dokonalá.

Hodnocení: 5/5

Název: Trest pro hříšné (orig. Punish the sinners, 1978)
Autor: John Saul
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Domino, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.