Recenze: Sedm let hříchu - Sylvia Day

Objevte kouzlo neodolatelných džentlmenů, kteří jsou pro své krásné dámy ochotni udělat cokoliv... a na hříchy se nemusí dlouho čekat.


Lady Jessica byla v mládí dost uvážená dívka, ale v předvečer své svatby se stala svědkem hříšného chování Alistaira Caulfielda, na což nedokázala zapomenout. Prožila s Benedictem Taylerem sedm let báječného manželství, ale dětí se nedočkali a když pak ovdověla, tak se chtěla jen věnovat plantáži, kterou jí Benedict odkázal. Jenže se na scéně objevuje Alistair, který jí rád nabídne svou loď k dispozici. Dlouhé noci na moři a cesta trvající několik týdnů ovšem rozdmýchá sedm let staré touhy. Už po první noci je oběma jasné, že tomuhle pokušení nedokážou odolat.
Hester vždy svou sestru Jessicu milovala a ta jí před jejich otcem častokrát ochránila. Jak se očekávalo, tak se provdala za bohatého Regmonta a z veselé dívky se stala posmutnělá žena, která trpce snáší manželovi nálady i pití.
Dokáže si Jess najít cestu k Alistairovi? Smíří se Hester s manželem a budou šťastni? Čeho všeho je Regmont schopen? A jak se zachová Michael Tayley, který Hester před lety hluboce miloval?
..........

Historická romance, která dokáže překvapit!

Sedm let hříchu je rozhodně zajímavá kniha, která má kouzlo a ženy si jistě vychutnají každou stránku. Někdo může namítat, že jde jen o historickou „červenou knihovnu“ a vlastně má pravdu. Zároveň se však tato kniha nesmí podceňovat, protože v ní jde i o něco jiného než je láska, romantika a pikantní scény, čímž mě hodně překvapila.
Důležitý je zde i propracovaný příběh, kde se vše netočí jen kolem Jess a Alistaira, ale stejnou váhu má i Hester, Regmont a Michael. Ano u tohoto žánru je nezvyklé, aby děj měl i hloubku a několik vrstev, ale v této knize to je a to z ní dělá velice příjemní počtení.

V příběhu se vedle děje i velmi dobře odkrývá postavení žen v 18. a 19. století, kdy vládli muži a ženy měly být jen manželkami a matkami, nic víc. Jessica i Hestes toužily po něčem jiném, ale jejich otec jim v dětství ukázal, jak to ve světě chodí a následky si obě neslou až do dospělosti, hlavně co se týče psychiky.
„Svět byl stvořen tak, aby vyhovoval mužů?“ pronesla Jess vlídne.
(str. 6)
Příběh dvou sester
Jess byla vždy uvážená dívka, za to její sestra Hester dokázala mít své vrtochy. Obě však držely spolu, protože jejich otec byl ve výchově až příliš tvrdý a neváhal sáhnout k tělesným trestům, díky tomu Jess na levé ucho vůbec neslyší. Obě toužily po lepším postavení žen ve společnosti a v mládí se jim zdálo hrozné být provdána jako „chovná klisna“ nejpřijatelnějšímu muži, porodit dítě a být dobrou manželkou i matkou. Ale když přišel jejich čas, tak se podřídili vůli otce. Jess dostala Benedicta, skvělého muže, kterého si vážila. Hester se vdala za Regmonta, kterého si vysnila jako ideálního manžela, pravda jí otevřela oči až příliš pozdě.

Domácí násilí a týrané ženy, to není obvyklé téma pro historickou „červenou knihovnu“, tím je kniha výjimečná a vystupující z řad zaběhnutých zvyklostí. Máme tu totiž možnost pozorovat chování týrané ženy i tyranského manžela, který si neuvědomuje, že by dělal něco špatného, a když před ním žena prchá, tak jí přinese dárek a omluví se, že za to nemůže. On jí nechtěl ublížit, to ona je vina, protože ho rozčílila. A manželka mu pochopitelně dá za pravdu, ona za to může a ještě ho ospravedlňuje. Zároveň je zděšena, když zjistí, že s manželem čeká dítě, protože si podvědomě moc dobře uvědomuje, že už není ohrožená jen ona, ale i to nenarozené dítě. Přesto si nic nepřipustí a nikoho o pomoc nepožádá, zatne zuby a trpí dál. Tragický konec je již předurčen...

Postav je zde akorát, proto si většinu oblíbíte, máte totiž možnost je poznat z více pohledů a jejich charakteristika i chování je propracovaná. Stejně jako děj, který je sice jednoduchý, ale je poskládán z několika vrstev a dobře promyšlený. Každý detail na sebe navazuje a není zde žádný rušivý element. Jen mi tu chyběl nějaký větší záporák, tyran byl sice uspokojivý, ale občas se choval prazvláštně.

Kniha má optimální délku, proto příběh hezky odsýpá a čtenářky se budit nebudou. Navíc si mohou užít jak lechtivější scény plné sexu, tak i napětí a nečekaných zvratů. Zalíbení v ní jistě najdou dospělé ženy toužící po odpočinku od každodenního shonu.  

Sedm let hříchu je historická romance pro ženy s příměsí sexu i obtížných okamžiků, má hlubší děj a ukrývá v sobě i témata k zamyšlení. Velmi pěkná kniha a příjemné počtení.

Hodnocení: 4/5


Název: Sedm let hříchu (orig. Seven Yers to Sin, 2011)
Autor:
Sylvia Day
Překlad: Jakub Volný
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 296
Vydal: Beta - Dobrovský, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Milá Zdeni, to vypadá jako knížka pro večery na balkóně s deckou červeného vína. ;-) Skvělá recenze, jsem nalákaná a připisuju knížku na seznam (nákupy knížek ze seznámku přijdou na řadu hned, jak přečtu 6 knížek, které jsem si na začátku srpna koupila a teď na mě nedočkavě koukají z nočního stolku). Momentálně čtu Jeden den od Davida Nichollse, moc příjemná záležitost.
    Měj se krásně, zdraví Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za milý komentář, jsem ráda, že tě kniha zaujala. Bylo to moc pěkné počtení. :-) A knihu Jeden den možná časem zkusím.

    OdpovědětVymazat
  3. I do not know if it's just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your blog.

    It appears like some of the text on your content are
    running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
    This may be a problem with my internet browser because
    I've had this happen previously. Many thanks

    Here is my web page ... calvin klein boxer d2890

    OdpovědětVymazat
  4. I must thank you for the efforts you have put in penning
    this website. I really hope to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
    In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own,
    personal website now ;)

    Here is my site: bag end s15d

    OdpovědětVymazat
  5. Woah! I'm really loving the template/theme of this site.

    It's simple, yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance"
    between usability and visual appearance. I must say that you've
    done a superb job with this. Additionally, the blog loads extremely fast
    for me on Internet explorer. Exceptional Blog!


    my homepage; calvin klein long boxer briefs

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.