Recenze: Eragon - Christopher Paolini

Eragon u nás poprvé vyšla v roce 2004 v nakladatelství Fragment a o té doby se dočkala několika dotisků, protože je kniha velký zájem převážně mezi mládeží, kteří si oblíbili žánr fantasy.

Syn farmáře Eragon se jako jeden z mála odváží lovit v Dračích horách, které jsou prý prokleté. Vždy snil o nějakém dobrodružství, ale farmu opustit nemůže. Jednou však během lovu najde podivný modrý kámen a to mu změní život, protože jde o dračí vejce. A tak se na svět narodí modrá dračice Safira, která je s Eragonem spojena silným poutem. Drak rychle roste a Eragon Safiru ukrývá v lesích, protože v jeho kraji na draky už nikdo nevěří. Naštěstí je tu Brom, který mu pomůže a tak se z Eragona stává „Dračí jezdec“, jenže to mu do života přinese i hodně bolesti a ztrát...
..........

Eragon patří do "povinné" četby všech nadšenců fantasy, děj není nikterak složitý, vlastně by se dal shrnout jen do několika řádků, protože kniha nám představuje Alagaësii a tak se tu hodně popisuje jak příroda, tak všelijací tvorové. Kvůli tomu děj dost utrpěl a příliš ho tu není, za to je použit velmi bohatý jazyk, který příběh obohacuje, jenž není nudný, ani na chvilku vás nenechá vydechnout a jste nuceni putovat s Eragonem a jeho přáteli dál a dál.
Autorem je mladý, začínající spisovatel, neříkám, že kniha je špatná, spíše naopak je skvělá a čtivá. Sami čtenáři prokázali, že se jedná o dobrou četbu, která stojí za to, aby se četla. Přesto jsou v knize myšlenky, které uprostřed děje končí a dál rozvinuté nejsou. Asi jsem puntičkář a příliš si všímám nedostatků, ale taková jsem už já.

Velmi mě zaujala postava Safiry, tedy draka. Nejedná se totiž o běžný pohled na toto bájné stvoření, jako na magickou a hrůzostrašnou bytost, ale jako fyzicky zranitelného tvora, která je závislá na Eragonovi, pro něho je ochotná se obětovat, i kdyby jí to mělo stát život. Hlavní je to, že pokud jezdec zemře, tak stejný osud čeká i jeho draka. Jejich pouto je tak velké, že spolu dokáží komunikovat a mají propojené síly.

Úvod byl hodně rychlý, ale pak už následuje různá dobrodružství a boje, které jsou prokládány dlouhým putováním. Ty postavy jsou chudáci, protože to všude mají hrozně daleko, a tak musí putovat a putovat. Boje však stojí za to, proto lze všechno vydržet a těšit se na velkou bitvu v závěru.
Také se v příběhu objasňuje Eragonova minulost a historie Alagaësie, ale zase ne příliš, protože je důležité si něco nechat na další díly.
Na konci knížky najdeme slovníček různých jazyků, například elfský a trpasličí, k tomu ještě přehledný rejstřík všech osob a míst, který lze v nouzi využít k orientaci v příběhu..

Co se týče kvality, jde v celku o průměrnou fantasy, kterou ocení převážně mládež, protože kniha postrádá originalitu i propracovanost. Děj jde snadno předvídat a celkově je hodně jednoduchý, přesto se tu najdou i zajímavé okamžiky. Na první pohled je patrná inspirace starších, klasických děl tohoto žánru, ale zároveň nejde o „opisování“. Autor má svůj styl psaní, který se v příběhu objevuje a vede ho k cíly, v tomto případě k „pokračování příště“.

Jde o takový fantazijní pohádkový svět, kde je spousta magických tvorů, hrdina a jeho přátelé, úhlavní nepřítel a objeví se tu i různě vztahové linie, hlavně přátelství, nenávist, touha po moci, nebo třeba láska.
Vše působí svěže a děj rychle běží dál, takže kniha je čtivá i zábavná, jen její hlubší hodnota je poněkud slabší, ale není nač si zoufat. Pokud máte rádi nenáročné fantasy, tak to Eragon bude pro vás to pravé ořechové.

Série Odkaz Dračích jezdců má čtyři díly, a proto doufám, že další už budou lepší a hlavně s obsažnějším dějem, ale ani Eragon není k zahození.

Eragon je fantasy pro mládež, která ocení jednoduchý děj, trochu humoru a mladého hrdinu, jenž jim nejspíš bude blízký. Jinak je to příjemná oddychová četba, od které se nesmí příliš očekávat.

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Eragon (orig. Eragon, 2003)
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: 1
Překlad: Olga Machútová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 488
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání - 11. dotisk)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře

  1. Já mám celou sérii doma. :) Jsem zvědavá, kdy se k ní dostanu. Vypadá to skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem kdysi dávno četla první a druhý díl série a celkem se mi oba líbily, ale jak píšeš, je to spíš čtení pro mladší. Je pravda, že v podstatě všechno, co je v Eragonovi, se už objevilo v nějaké fantasy knize předtím. Ke třetímu a čtvrtému dílu jsem se potom ani nedostala,ale žíly mi to netrhá, takže to tak asi zůstane. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.