Recenze: Bohové Olympu: Znamení Athény - Rick Riordan

Velké proroctví sedmi se naplňuje a naše polobožské hrdiny čeká dlouhá cesta s nejistým koncem.


Do Tábora Jupiter přilétá válečná loď Argo II., na její palubě je Jason, Annabeth, Piper, Leo a satyr trenér Hedge. Přicházejí v míru, ale Římané nikdy Řekům nevěřili, proto tato událost způsobila velký rozruch. Naštěstí tu je Percy, aby se jako nový prétor snažil situaci uklidnit. Možná by to i vyšlo, kdyby se neobjevila bohyně Gaia a její pomocníci, kteří vše zhatili. Na palubu Arga II. se urychleně nalodí i Percy, Hazel a Frank, čímž se utvořila sedmička z proroctví a společně se vydávají na nebezpečnou cestu do Říma a tajemného území Mare Nostrum. Římané mezitím vytáhli do války s Řeky a jediný způsob jak to ukončit je nalézt ztracený poklad, který v antických dobách zmizel. Vede k němu Znamení Athény, ale nalézt ho může jen Annabeth. Navíc Gaia má Nica di Angela a chce zničit celou výpravu.

Dokážou hrdinové přežít a obstát v mnohých zkouškách? Nebo jsou snad odkázáni k nezdaru a smrti, stejně jako to čekalo mnohé předchůdce? Může banda puberťáků a jeden bláznivý satyr zachránit svět?
..........

Rick Riordan se proslavil sérií Percy Jackson, kde jsme v pěti dílech zažívali různá dobrodružství s polobohy Percym, Annabeth a satyrem Groverem. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o řeckých bozích i titánech a vedli s nimi dokonce válku, kdy byli titáni s velkou slávou poraženi. Tím by to mohlo pěkně skončit, jenže to by se nesměla objevit nová hrozba v podobě spící bohyně Gaii, která bohy příliš nemiluje a mnohem raději měla právě poražené titány. Pro svět do vypadá bledě a tak se Juno, neboli také Héra, rozhodla pro riskantní plán - spojit Římany a Řeky - odvěké nepřátelé...

Třetí díl série Bohové Olympu je stejně napínavý jako předchozí knihy, možná i lepší. Je doslova nabitý akcí, která je obsažena ve všech dobrodružství polobohů, a ti se nenudí, stejně tak i čtenáři.
Je příjemné sledovat, jak každý dostane konečně své místo, aby se mohli předvést, a vše se netočí jen kolem Percyho a Jasona. I Annabeth, bude mít velmi důležitý úkol, ve kterém bude muset obstát bez přátel, hlavně díky své chytré hlavičce.
Nechci nikomu nadržovat, ale holky jsou na téhle výpravě mnohem rozumnější i chytřejší, na rozdíl od často zabedněných chlapců, kteří snad všichni mají „chaluhové mozečky“.   

Každý ze sedmi hrdinů má nějakou moc, kterou musí často použít, aby obstáli a hlavně přežili. Percy ovládá vodu a umí mluvit s koňmi, Jason má blesk, nebe a umí létat, Leo se dokáže rozežehnout a poradí si s každým technickým problémem, Piper ovládá čaromluvu, Hazel zase nachází ukryté poklady a drahé kovy, Frank umí změnit v cokoliv a Annabeth je duchaplná s bystrým úsudkem a inteligencí, která si pokaždé umí poradit. Všechno tohle se jim hodí v boji s monstry a nejednou jim to zachránilo život.

Objeví se tu mnoho nových postav, většina je na straně bohyně Gaii, což hrdinům příliš nepomůže a většina jich jsou vážně podivní týpci, jako třeba Narcis, Forkýs, Bakchus a Hérakles, který je neskutečný exot a toho legendárního hrdinu vůbec nepřipomíná.
Spousta postav a bytostí z antických bájí v knize nabývá zcela nový obraz, často jsou z kladných hrdinů záporáci, nebo zatrpklé bytosti, o které není co stát. A pak je tu velká Tkadlena, co spřádá sítě na polapení každého, kdo pátrá po Znamení Athény.

Oproti Percy Jacksonovi je tato série daleko dynamičtější, objevuje se zde spousta nových věcí, které jsme v minulosti netušili a to hodně ovlivňuje i napínavost děje, který je plný akce a hlavně komplikovanější.
„Ta kuřecí holka chce srovnávat moji loď s Titanikem?“
(str.29)
Skvělé počtení, u kterého se nudit nebudete, protože je děj svižný a pěkně odsýpá. Sice je v něčem předvídatelný, a je jasné, že hrdinové musí na konec zvítězit a příšery zastavit, ale dočkáme se i několika překvapení. Navíc je příběh protkaný hravým humorem, proto se určitě pobavíte a různé hlášky si vychutnáte jako drobné laskominy.

Třetí díl série Bohové Olympu nese jméno Znamení Athény a jde o skvělou antickou fantasy, kterou ocení především mladší čtenáři. Domnívám se však, že i starší ročníky si četbu užijí, jen je děj příliš nepřekvapí. Mládež okolo dvanácti let ovšem příběh doslova prožijí společně s polobožskými hrdiny.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Znamení Athény (orig. The Heroes of Olympus 3 - The Mark of Athena, 2012)
Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 3
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 528
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře