Recenze: Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan

Nová výprava mezi Antické bohy a polobohy začne nedobrovolným výměnným pobytem, což způsobí nemalé potíže...


Školní exkurze v Grand Canyonu, na tom není nic divného, jenže mezi dětmi se nachází tři výjimeční jedinci - Jason, Leo a Piper, kteří jsou polokrevní, neboli polobozi, jen o tom ještě neví. Jason si navíc nevzpomíná vůbec na nic, což je podivné i na poměry hrdinů. Trenér Hedge mu nic neulehčí, a když jsou napadeni větry, tak se pro nováčky obětuje. A tady se na scéně objevuje Annabeth, která pátrá po Percy Jacksonovi, jenž zmizel, ale místo něho je tu Jason. V Táboře polokrevných se naši nováčci nestačí ani ohřát a už vyráží na výpravu, která započne „velké proroctví“.
Jason je syn Jupitera, Leo je synem Hefaista a Piper má za matku Afroditu, společně se vydávají na dlouhou cestu, na kterou je odnese opravený bronzový drak Festus. Ve vzduchu se nese hrozba a zároveň tušení, že na konci tohoto dobrodružství už nic nebude takové jako dřív. Bohové se navíc odmlčeli a Héra zmizela...

Kdo je Jason a odkud přišel? Proč si nic nepamatuje? Jaké nebezpečí hrozí světu? Kdo stojí v pozadí nepřátelských větrů? Dokáží naši hrdinové zachránit Héru a s ní i svět?
..........

Je tu Jason, syn Jupitera a Héřin šílený plán na spojení sil k záchraně světa.

Rick Riordan se proslavil sérií Percy Jackson, kde jsme v pěti dílech zažívali různá dobrodružství s Percym, Annabeth a Groverem. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o řeckých bozích i titánech, jenže Antiku netvořilo jen Řecko, ale též Řím. Je možné, aby existovali i římští polobozi a bozi?
Prostě přišel čas se podívat na římské bohy, kteří nejsou tak přátelští jako bozi na Olympu, i když slovo „přátelští“ je příliš dobře nevystihuje, ale v Římě jsou ještě horší. No, a jejich děti nejspíš nebudou příliš přívětiví, s jejich rodiči není divu.

V závěru pátého dílu Percyho Jacksona bylo vyřčeno nové „velké proroctví“ a všichni doufali, že bude dlouho u ledu, než se naplní. Jejich přání však vyslyšena nebyla a svět je po válce s Titány opět v ohrožení. Zeus ovšem má svůj způsob, jak problémy vyřešit, prostě uzavře Olymp a je to. Proto tu jsou hrdinové, kteří to pak musí všechno zachraňovat.

„Sedm jich odpoví volání tomu,
svět musí padnout, ať v ohni, či hromu.
S posledním výdechem přísaha drtí,
nepřítel ve zbrani před branou smrti.“
(str. 118-119)

Oproti Percy Jacksonovi mi tahle série přijde mnohem víc dynamičtější, kde se pořád něco děje a na akci se nemusí dlouho čekat. Děj je navíc komplikovanější a čtivější, plně čtenáře pohltí a nepustí ho, dokud nepřečte poslední stránku.
Nejvíce knihu ocení mladší čtenáři fantasy, ale domnívám se, že i starší ročníky si četbu užijí, jen je děj příliš nepřekvapí. Mládež okolo dvanácti let ovšem příběh doslova prožijí společně s hrdiny.


Bylo příjemné se opět setkat se starými známými z Tábora polokrevných, kde mi chyběl jen pan D., jinak ovšem potkáme Cheiróna, Annabeth, Thalii, Lovkyě a jiné členy tábora. K tomu přibudou nové postavy, některé dobré, jiné špatné, ale hlavně to rozproudí děj a čtenář se i velmi často pobaví. Hlavně pokud se na scéně objeví trenér Hedge, máchá baseballovou pálkou a křičí: SMRT! To se pak jen stěží udržíte, abyste neprskali smíchy.

„Jsme čtyři,“ zašeptal Hedge naléhavě. „A on jenom jeden.“
„Nevšiml jste si, že má tak deset metrů?“ zeptal se Leo.
(str. 413)

Najdou se tu však momenty, kdy mají naši Polokrevní hodnou dlouhé vedení. Všichni kolem nich sice mluví v hádankách, ale je jasné, kdo je jejich nový velký soupeř, ale oni to zjistí až v závěru a jaké je to pro ně překvapení. Čtenář to ovšem pochopil už před polovinou knihy, a tak jen kroutí hlavou, jak jsou ti polobozi přihlouplí. Závěr knihy tak má být hrozně překvapivý, ale nikoho nepřekvapí. Trochu trapas.

První díl série Bohové Olympu nese jméno Proroctví a je skvělé fantasy pro mládež a rozhodně dobrý start pro celou sérii. Působí vtipně a zároveň napínavé, tak snad to vydrží i pro další díly.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Proroctví (orig. The Heroes of Olympus 1 - The Lost Hero, 2011)
Autor:
Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 1
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 512
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 399

Komentáře