Recenze: Bohové Olympu: Neptunův syn - Rick Riordan

Ztracený Percy Jackson se díky nedobrovolné výměně pobytu setkává s Římany - polobohy římských bohů - v jejich Táboře Jupiter...


Percy Jackson se konečně objevil, ale bez paměti a zrovna se snaží zabít dvě gorgony, když ho stařena požádá, aby jí přenesl přes řeku Tiberu, přestože se nachází v San Francisku. A tak se syn Poseidona dostane do Tábora Jupiter a ta podivná stařina je sama bohyně Juno (římský ekvivalent Héry), která tohle vše připravila.
Před několika měsíci vzala Jasona, syna Jupitera a poslala ho do Tábora polokrevných, Percy se po delším spánku ocitl v Táboře Jupiter a nikdo, kromě Juno, z toho radost nemá. Nevraživost mezi Římany a Řeky byla v minulosti tak veliká, že se bohové rozhodli jejich světy odtrhnout a vzájemně zakrýt „mlhou“, aby se nikdy na výpravách nestřetli. Bohyně Juno se však rozhodla pro razantní změnu, protože svět stoí před velkou hrozbou - bohyně Gaiou. Percyho čeká nová výprava s Hazel, dcerou Pluta a s Frankem, synem Marta, na které všechny čeká mnoho zkoušek a nebezpečenství, ale pokud obstojí a získají ztraceného Orla impéria, tak zachrání nový Řím.

Dokáže Percy obstát na výpravě a v tvrdém prostředí Římanů? Bude Gaia probuzena a svět zničen? A jak zareagují Římané na existenci Řeků, kteří je navíc hodlají navštívit v létající bitevní lodi? Nastane okamžik krveprolití polobožské krve?
..........

Rick Riordan se proslavil sérií Percy Jackson, kde jsme v pěti dílech zažívali různá dobrodružství s polobohy Percym, Annabeth a satirem Groverem. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o řeckých bozích i titánech a vedli s nimi dokonce válku, kdy byli titáni s velkou slávou poraženi. Tím by to mohlo pěkně skončit, jenže to by se nesměla objevit nová hrozba v podobě spící bohyně Gaii, která bohy příliš nemiluje a mnohem raději měla právě poražené titány. Pro svět do vypadá bledě a tak se Juno, neboli také Héra, rozhodla pro riskantní plán - spojit Římany a Řeky - odvěké nepřátelé...

Konečně se dozvíme více o římské mytologii, protože od Jasona v minulém díle jsme se toho příliš nedozvěděli, jelikož měl ztrátu paměti. Percy do toho ovšem spadl rovnou po hlavě a tak dost často zažívá šoky, protože římští bohové jsou o tolik rozdílní, než jejich protějšky v Řecku. Hlavně Mars a Áres, oba bozi války, se vůbec nezdají být stejní.

„Možná, že je Mars vážně jiný než Áres. Ten podle mě ani neumí číst.“
(str. 463)

V knize je pěkně popsán život v římském Táboře Jupiter, z kterého pochází Jason, jenž měl na konci předchozího dílu o Percyho obavy, protože římská výchova polobohů se od té řecké značně odlišuje. V prvním případě je nikdy nevyhledává a neodvádí za ručičku až do Tábora, ale jsou u vlčice Luny, kde musí složit zkoušky a hlavně přežít. Slabí jedinci neobstojí, protože Řím potřebuje jen silné hrdiny. A samotný život v Táboře je také odlišný, protože zde jsou celé generace. Ano, polobohové zde mají své rodiny. A ještě je tu délka služby, která trvá deset let, kdy svou legii nesmí opustit.
No, prostě to rozhodně není procházka růžovým sadem a navíc tu nikdo boha Neptupa (Poseidona) nikdo nemá příliš v lásce. Jak asi Římané tedy přijmou Percyho, který je jeho syn a navíc Řek?

Oproti Percy Jacksonovi je tato série daleko dynamičtější, objevuje se zde spousta nových věcí, které jsme v minulosti netušili a to hodně ovlivňuje i napínavost děje, který je plný akce a hlavně komplikovanější. Percy si nic nepamatuje, ale vracejí se mu vzpomínky a to též příběh hodně vyhrocuje, protože on Héru nikdy moc nemusel a nyní ho ještě unesla od Annabeth, hodila k Římanům, kde to vůbec nezná a je v ohrožení života. Teď mě napadlo, co by bohyně Juno dělala, kdyby Percyho zabili, to by asi spojení obou táborů polobohů nebylo možné, co?

Skvělé počtení, u kterého se nudit nebudete, protože je děj svižný a pěkně odsýpá. Sice je v něčem předvídatelný, a je jasné, že hrdinové musí na konec zvítězit a příšery zastavit, ale dočkáme se i několika překvapení. Navíc je příběh protkaný hravým humorem, proto se určitě pobavíte a různé hlášky si vychutnáte jako drobné laskominy.
Knihu ocení především mladší čtenáři fantasy, ale domnívám se, že i starší ročníky si četbu užijí, jen je děj příliš nepřekvapí. Mládež okolo dvanácti let ovšem příběh doslova prožijí společně s polobožskými hrdiny.

Navíc se tady objeví mnoho nových postav, které děj oživý, například Hazel, dcera Pluta, která má dr nacházet drahé kovy a poklady, což se hodí, hlavně pokud jako ona máte magického koně Ariona, jenž se krmí zlatem. Frank, syn Marta, je tady podivín, protože jeho matka pocházela z Číny, tak je potomek nějakého velkého válečníka a navíc převzal dědictví svého rodu - dokáže na sebe brát podobu jakéhokoliv zvířete, což se v boji hodí. Percy je pořád stejný, i když si nic nepamatuje, tak bývá neposedný a na rozkazy ho nikdy příliš neužili.

Druhý díl série Bohové Olympu má jméno Neptunův syn, jde o skvělou antickou fantasy pro mládež. Dělá dojem vtipné a napínavé série, a tak se třetí díl už těším. Výborné oddychové čtení.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Neptunův syn (orig. The Heroes of Olympus 2 - The Son of Neptune, 2011)
Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 2
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře

  1. Na tieto knihy počujem iba samé chvály, no ešte som ich nečítala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na Bohy chystám po Percym.. :)))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.