Recenze: Mise - Allen Zadoff

Koho byste z vraždy nikdy nepodezřívali? Pokud vaše odpověď zní: Dítě, tak si zasloužíte, aby vás některý z dětských zabijáků navštívil a splnil tak svou misi!

Chlapec nastoupí na novou školu, seznámí se s novými lidmi a najde si dobrého kamaráda, který mu nade vše věří, pak zabije jeho rodiče a zmizí. Nikým neviděn, nikým podezříván. Vražda vypadá jako přirozená smrt, tak proč by měl mít někdo podezření, že ten nový kluk je vrah. Chlapec splnil úkol, jeho „Matka“ a „Otec“ jsou potěšeni, brzy dostane nový úkol a nastoupí na novou školu....

Tenhle šestnáctiletý chlapec je totiž vycvičený elitní zabiják pracující pro Program. Je sice teenager, ale jejich obvyklé problémy nemá. Byl vychován, aby neměl emoce, situace řeší logickým uvažováním, ale navenek nesmí působit chladně, on si musí umět získat důvěru stejně starých cílů. Přesto si sebou nese i vzpomínky na dětství a své rodiče, které Program zavraždil a Bena se „ujal“.
Nyní dostal nový úkol, má se spřátelit se Sam, starostovou dcerou a zabít jejího otce. Problémy nastanou v okamžiku, kdy se do Sam zamiluje a starosta mu připomíná otce, k tomu ho někdo sleduje.

O co tu jde? Proč dostal časový limit pět dní? Dokáže splnit úkol, nebo bude váhat? Kdo se ho pokouší zabít? A co když je všechno trochu jinak, než se na první pohled zdá?
..........

Akční thriller s psychologickými prvky, který ocení hlavně teenageři, stejně jako je jím hlavní postava. Přestože má výcvik v zabíjení a má se chovat chladnokrevně, tak se objeví situace, kdy se nechává zmítat city jako pravý puberťák, hlavně když je řeč o holkách, ať už jde o Sam nebo o Eriku. Hormony se bouří, kvůli jedné slintá, před druhou zdrhá.

Kniha je napsána z pohledu chlapce - zabijáka, ale o to zabíjení tu zase tolik nejde, proto se do děje snadno ponoříte a díky čtivosti si příběh užijete. Vše odsýpá a zbytečnosti se nikdo nezdržuje, a tak na nudu není čas, jelikož se neustále něco děje.
Objeví se zde docela zajímavý příběh s psychologií, kdy máme možnost nahlédnout do hlavy hlavní postavy. Je to chlapec, který sice zabijí lidi, ale zároveň touží i po normálním životě, což na venek neukazuje. Rozpolcenost se odráží i do děje, který je místy zmatený a akční scény jsou podivné, e tu typický prvek špionů - chlapec všechno dokáže, i přemoci ozbrojenou přesilu několika dobře mířenými ranami.

Děj je z části předvídatelný a jde tak o nenáročnou oddychovku, která má bavit, a nad čtením nemusíte příliš přemýšlet. Zároveň v sobě má i jistou úroveň tajemství, které se rozuzlí až v závěru.
Jak už to u špiónů bývá, málokdo je tím, za koho se vydává. Téměř každý zde má nějaké tajnosti, které mívají ve zvyku se ukázat v nejnevhodnější dobu, a vše se díky nim nečekaně vyhrotí. Náš zabiják tak pozná, že se mýlil a v některých věcech dost razantně.

Postav je tu hned několik a jde o různorodou směsici, najde se tu kráska, šprt, sportovec i vyvrhel školy, prostě obvyklá stavba střední školy. Stačí si jen vybrat a oblíbit si nějakou postavu, které budete fandit. Osoby i vztahy tu jsou pěkně načrtnuté a postupně se rozvíjejí, takže se často postarají o pořádná překvapení, která pobaví.

Sice se tu objeví i láska a vztahy s problémy, ale přesto kniha může zaujmout i chlapce, protože zde jde o akci a promyšlené plánování vražd. Náš zabiják si dopředu naplánuje každý svůj krok a pak udeří, oběť nemá šanci. To se mi líbilo, a bylo zábavné sledovat, pokud mu plán z nějakého důvodu nevyšel a chlapec musel začít improvizovat, další zmatky byly na světě.

Od knihy jsem však čekala něco víc. Nebyla špatná, to ne, ale nebylo tu tolik napětí a akce, jak slibovala anotace, která mě zaujala na první pohled. Přesto jde o dobrou knihu, která má výborný závěr, jenž mi téměř vyrazil dech.

Mise je akční thriller pro mládež se zajímavým příběhem, který není k zahození. Všechny nejspíš nenadchne, ale jako zábavná, lehká oddychovka určitě pobaví.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Mise (orig. Boy Nobody, 2013)
Autor:
Allen Zadoff
Překlad: Kristýna Hrdličková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 352
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.