Recenze: Říše temnot - Černá magie - L. J. Smith

Může láska porazit nenávist i zákony Říše temnot? Najde čarodějnice svou spřízněnou duši? A čeho všeho je ochotná se vzdát pro svou lásku?


Thea se sestřenicí Blaise přijíždí k babičce, kde budou chodit do školy, protože je v minulé vyloučily. Obě dívky totiž nejsou obyčejné smrtelnice, ony jsou čarodějnice, poslední v linii Ohnivých žen. Blaise si ráda zahrává s chlapci a ovládá je pomocí kouzel, ale Thea je jiná, nechce ubližovat a provozuje bílou magii. Problém nastane, když Thea první den ve škole zachrání Erika před hadem a on pozná, že je jiná. Dívka se ho od sebe snaží odehnat kouzly, ale oba jsou jako propojeni. Blaise vše ještě zkomplikuje společně s několika místními čarodějnicemi, když se Erika pokusí zabít. Dojde k omylu, a Thea vypustí naštvaného ducha čarodějnice, kterou upálili v 16. století a ona se nyní chystá pomstít lidem.

Je Erik spřízněnou duší pro Theu? Bude duch čarodějnice polapen, nebo pozabíjí studenty na Halloweenské párty? A co udělají ostatní čarodějnice, až zjistí, že se Thea zamilovala do člověka a tím porušila zákony Říše temnot?
..........

Lisa Jane Smith (L. J. Smith) je u nás známá především díky romantické sérii Upíří deníky, podle které vznikl i hodně populární stejnojmenný seriál. Následně pak u nás začala vycházet odnož Upířích deníků, a to Stefanovo deníky. Dále si pak od ní můžete přečíst série Tajný kruh a Temné vize, nyní se k nám dostala i série Říše temnot.

Ve třetím příběhu série Říše temnot se podíváme na zoubek čarodějnickému pokolení. Blíží se Halloween a s tím i velký Sabat kde se do pouště slétne většin čarodějek z rodu Ohnivých žen. Zjistíme, jak to vše začalo a uvidíme i boj s naštvaným duchem, která rozhodně má důvod se mstít za staré křivdy.
Na téhle sérii se mi líbí to, že jednotlivé díly na sebe navazují jen volně a pokaždé jsou jiné hlavní postavy, proto ji jistě ocení i ti, co nečetli předchozí knihy. Pokaždé se všechno vysvětluje nanovo, jen tentokrát se nedozvíme o nic lamiích, upírech, ani o vlkodlacích, ale na řadu přišly čarodějnice.

Říše temnot není žádné geografické místo, ale jedná se o jakýsi spolek nadpřirozených bytostí, jako jsou lamie, přeměnění upíři, vlkodlaci a čarodějnice. Ty se spojili kvůli ohrožení v době středověku, kdy je lidé téměř vyhubili. Většinou se sdružují podle druhu a poznáte je podle symbolu nějaké černé květiny. Hodě tvorů si bez problémů pochutná lidské krvi či mase, nebo je prostě zabíjejí a nikomu to nevadí. Dodržují jen dva zákony a jejich poruše se trestá smrtí. První je o tom, že nikdy nesmí prozradit člověku, kdo jsou, protože Říše temnot musí zůstat v utajení a druhý je o tom, že se nesmí zamilovat do člověka.
Je v celku jasné, že ani tentokrát se nevyhneme porušení obou zákonů, protože nadpřirozené bytosti jsou krásné a lidi hloupí, takže se zase najdou dva, co se do sebe zamilují a půjde o lásku až za hrob.

Děj je velmi jednoduchý a nikterak originální, ale od paranormální romance ani nelze očekávat nic jiného. Hlavní je, že se dobře čte a ještě lépe odsýpá, čtenářky se u něj pobaví a prožívají vypjaté situace, kterých se v závěru taky dočkáme.
Kniha je postavena na vztahu Thei a Erika, kteří se do sebe zamilují (jak překvapivé) na první pohled, ale zprvu si to nechtějí přiznat a pak Thea dělá vše možné, aby ho od sebe odehnala, jelikož je to zakázané a ona nechce přivodit Erikovi smrt. Do toho se plete její sestřenice Blaise, která ho chce nejdřív svést a pak zabít.
Tentokrát není „trpícím typem“ některý z chlapců, ale dívka, která pro svou lásku klidně obětuje i svů život či schopnosti.

Příběh je napsán zábavně, takže nenudí a dialogy jsou často úsměvné. Vše je příjemně zaobaleno, takže ani příliš nevadí, že postavy jsou jen zběžně načrtnuté a děj je bez odboček. Rozhodně nejde o náročnou literaturu, ale jen o lehounkou četbu pro dospívající dívky, které knihu ocení. Dospělejší čtenáři to mohou mít jako nenáročné počtení pro ošklivé odpoledne a na zahnání nudy.

Černá magie je paranormální romance pro náctileté dívčiny, které potěší jako snadná četba. Pokud máte rádi romantiku a obětavé zamilované postavy, tak jste na správném místě a s chutí se pusťte do čtení.

Hodnocení: 2,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Černá magie (orig. Night World - Spellbinder, 1996)
Autor:
L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 3
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 248
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře