Recenze: Pozemšťan! - Mark Fearing

Co se může přihodit, pokud vaše dítko nastoupí do nesprávného autobusu? Klidně se může dostat i do vzdálené galaxie, stejně jako se to přihodilo devítiletému Budovi...


Vědec se se svým synem Budem přestěhoval do observatoře v Novém Mexiku, kde pomocí vysílačového pole poslouchá signály z vesmíru. Devítiletého Buda čeká nástup do nové školy, jenže hned první den omylem nastoupí do špatného školního autobusu a rázem se ocitne v jiné galaxii na Kosmické akademii. Zde se seznámí s Gortem, který se mu snaží pomoct a vysvětluje mu, jak to tam chodí. Jejich jedinými úhlavními nepřáteli jsou Pozemšťané, proto o sobě musí Bud tvrdit, že e Teneřanský student na výměnném pobytu. Jinak by ho ředitel mohl zabít nebo vyhodit do kosmu.

Jak se však dalo očekávat, problémy na sebe nenechají dlouho čekat, hlavně když je ředitel akademie posedlý myšlenkou, že Pozemšťané připravují invazi. Jak se Bud popere s nečekanou situací? Vrátí se ještě někdy domů, nebo navždy zůstane ve vesmíru?
..........

Komix pro děti od 9 let, které si příběh o stejně starém Budovi jistě užijí a najdou si v něm mnoho paralel s jejich každodenním životem a školou.
Bud se totiž musí vypořádat s novou školou, neznámým prostředím i cizími spolužáky, a to vše musí zvládnout, pokud chce zapadnout. Ve škole jsou hodní i zlí lidé (tedy vlastně mimozemšťané), kteří stojí proti němu a je zde i náznak šikany. Bud však má nové kamarády, kteří ho podpoří a v nouzi vypomohou. Chlapec tak není na všechno sám a dílo se mu daří.

Hlavním hrdinou je malý kluk Bud, který se omylem někoho jiného dostane do dalekého vesmíru, kde by ho všichni považovali za nepřítele, kdyby nelhal o svém původu. On však nikomu ubližovat nechce, on se touží jen dostat zpátky domů, ale než se tak stane, bude muset zažít nejedno dobrodružství a nakonec ze sebe vydat všechno, aby zachránil Zemi i své nové přátele.
Na malého chlapce se toho zdá hodně, ale jak už to v příbězích pro děti bývá, nakonec to dopadne dobře, přestože se děj několikrát krapet zdramatizoval.

Kniha mě bavila, i když jsem měla trochu strach z komixu, jenž jsem nikdy nerecenzovala a vlastně tomuto žánru nikdy nepřišla tak úplně na chuť.
Pozemšťan!“ byl však vtipný a četl se skvěle, jen lituji, že mi už není devět let, protože bych si čtení jistě užila ještě více. Malá dítka mohou popustit uzdu fantazii a společně s Budem prožívat jeho dobrodružství.

  
Příběh byl zajímavě nakombinován, ale nepůsobil přeplácaně, takže postavy měly čas se ukázat a udělat pár lumpáren. Komix vás do sebe vtáhne a pokud preferujete pohádky či dětské příběhy, tak si ho užijete, stejně jako já. A ti mimozemšťané vypadají vážně děsivě...šedí, zelení a odporní.
Co se týče kreseb a zpracování komixu, nemohu příliš posuzovat, jelikož jsem jich moc nepřečetla. Mě osobně se zdál velmi pěkný a postavičky do příběhu zapadly, stejně jako text či zvuky, až působil velmi živě.

Ty mimozemšťanské vynálezy stojí za to, jen kdyby fungovaly tak jak mají, ale to by s nimi přece nebyla taková legrace. Třeba „atomový destabilizátor“, který má určit genetickou skladbu organismu. Myslíte, že opravdu funguje? No, raději si o to přečtěte.
A ještě se musím zmínit o míčové hře „beztížené“, která je podle Buda velmi podobná basketballu, jen se hraje ve stavu beztíže a koš se objevuje, kdy a kde se mu zlíbí. Hráči si tak hru o to více užijí.

Pozemšťan! je komix se zajímavým příběhem, určený pro děti od 9 let, ale klidně si ho, jako lehkou oddychovku, mohou přečíst všichni.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji Knihcentrum za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Pozemšťan! (orig. Earthling!, 2012)
Autor:
Mark Fearing
Překlad: Jana Hejná
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 248
Vydal: Mladá fronta, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře

  1. Kniha/komix nevypadá špatně.. je jasné že je pro mladší čtenáře.. klidně bych si ho přečetla (komixi a mangy to já můžu) bohužel není čas.. Každopádně za to ohýbání knih tě jednou někdo zažaluje..:D Čas od času si čtu tvé recenze (ano vím, sem hrozná že nekomentuju..) a pokaždé když vidím fotku s ohnutou (rozevřenou na doraz) knihou, tak mi vstavaj pomale vlasy na hlavě.. Já jsem na knižky hroznej cíŤa.. a tohle je jako týrání.. ..
    Já vím..asi jsem trochu máklá..:D Ale co naplat.. Jinak ještě jednou moc děkuju za záložky..:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.