Recenze: Země prokletých - Liliana Lazarová

Po staletí obývají jezero zvané Jáma lvová zlý duchové- tzv. moroiové, nebo tomu alespoň obyvatelé vesnice Slobozie věří. Kdysi tu během bitvy zemřelo mnoho Turků a od té doby je to „Země prokletých“...



 
Victor Luca byl vždy zvláštní chlapec, kterému se všichni stranili, proto se toulal po lesích a jako jeden z mála lidí chodil až k jezeru Jáma lvová, kde nacházel útěchu v osamění. Jeho tyranský otec ho neustále mlátil a Victor jednou zachránil rodinu tím, že utopil otce v Jámě lvové, která ho doslova pohltila. Victorova matka zůstala tak na vše sama, ale dělala, co mohla, aby on a jeho sestra byli spokojeni. Jenže Victor jednou uškrtí dívku z vesnice a lidé ho chtějí lynčovat, ale matka ho schová v domě a po zásahu osudu se všichni domnívají, že je vrah mrtvý. Od té doby Victor téměř nevychází z domu v lese a s místním knězem provozuje „protistátní“ činnost, když opisuje staré náboženské texty...
Jak dlouho se může skrývat v lese, než si ho někdo všimne? Zůstane jen u dvou vražd, nebo bude Victor v zabíjení pokračovat? Jak na vesnici dolehne změna režimu kolem roku 1989? Najde Victor odpuštění nebo bude navždy zatracen?
..........

Liliana Lazar (1972) je rumunská spisovatelka pocházející z Moldávie, která své dětství prožila v Iaşi, kde její otec působil jako lesník v oblasti velkých lesů Slobozia. Vystudovala francouzskou literaturu a po pádu režimu Nicolae Ceauşesca odjela do Francie. Kniha sice v originále vyšla ve francouzštině, ale to neznamená, že by byla méně „rumunská“.
„Země prokletých“ je velmi neobvyklý literární počin, kde se kloubí kultura rumunské vesnice s náboženstvím, folklorem i osudy jednotlivých postav, které po spáchání zločinů touží po spáse duše. Může však hříšný člověk nalézt vykoupení?

Autorce se podařilo zachytit myšlení venkovského lidu, kde se stírá hranice mezi křesťanstvím a dávnou vírou ve zlé duchy, magii či prokletí. Snadno se tak může stát, že tamější lidé pojmou podezření, že je zemřelý člověk zlý duch, tedy „moroi“, pak tělo vykopou a spálí jeho srdce. A u toho vypomáhá jak kněz, tak i místní čaroděj.
Není tedy divu, že se tam i v současné době lidé obávají prokletých míst, jako je jezero Jáma lvová, kde v minulosti zemřela spousta lidí a i dnes si občas najde nějakou oběť. Lidé věří, že je místo zahlceno „moroii“ a málokdo se tam odváží. To však místu dodává ještě větší tajemnost.
Victor se Jámy lvové nikdy nebál a jezero ho svou mocí chránilo. Občas se zdálo, jakoby mu vypomohla vyšší síla. Tím je v příběhu obsažen i nádech magičnosti, přestože je hlavně o lidech, jejích hříších a touze po pokání a odpuštění.

Děj plyne svým tempem, který pomalu odkrývá další tajné skuliny povahy člověka, jenž je schopen všeho. Jeho situace však není jednoznačná, protože čtenáři je ponechána možnost volby mezi jeho verzí, kdy neví, proč zabijí, má jen nějaké nutkání, nebo se pokusit prohlédnout jeho masku a odhalit rafinované zakrývání stop, odklízení těl a přetvářku před blízkými, kteří ho ještě hají.
V „civilizovaném“ světě, kde se soudy mohou vláčet celé roky, a každý se může odvolat, by Victor Luca za své činy šel maximálně na léčení do psychiatrického ústavu, protože jeho nutkání ukazuje na psychickou poruchu. V Slobozii však lidé klidně člověka zlynčují, protože je odlišný a žije u prokletého jezera Jámy lvové. Tady by se Victor po první, vlastně druhé, vraždě nikdy procesu nedožil, proto měl velké štěstí, když ho matka skryla. On tak mohl klidně dřímat a čekat na vhodný okamžik, kdy se opět projeví.

V knize je výborně vyobrazeno smýšlení lidu, který byl roky držen krutou rukou komunismu a po převratu osvobozen demokracií, přičemž si mnoho lidí, hlavně na venkově, domnívalo, že vládnou oni (lid) a vykonání spravedlnosti je tedy na nich.
Zobrazuje se tu rumunská kultura, která se sice změnila, ale stále si ponechává zadní dvířka ke své minulosti.

Výborně se zde též ukázala krása jazyka i schopnost autorky vylíčit rumunské lesy a hory s tajemným nádechem. Vše působilo velmi reálně a četba se tak stává úžasným prožitkem, kterého se nemůžete nabažit.

„Země prokletých“ je zajímavý román, který je výjimečný hloubkou příběhu i vykreslením postav, jejich povah i myšlení. Přestože se zabývá různými tématy jako je politika, víra, spáchání zločinu i touha po spáse, tak je čtivý a plně vás pohltí. Je to nádherná kniha, která stojí za přečtení a na čtenáře dolehne její síla. což ve vás zanechá stopu ještě dlouho po otočení posledního listu.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


 

Název: Země prokletých (orig. Terre des affranchis, 2009)
Autor:
Liliana Lazarová
Překlad: Veronika Dufková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 180
Vydal: Jota, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 298 Kč

Komentáře