Recenze: Krev v jezeře - Leena Lehtolainen

Detektivní román z pera finské autorky Leeny Lehtolainen, který vyniká v řadě „až brutálního“ severského krimi svým vnímavým příběhem, jenž je procítěný, ale zároveň plný zvratů i napínavé nejistoty.


V jezeře nedaleko Helsinek je nalezeno tělo ženy. Jde o novinářku Annuku Hackmanovou, kterou někdo střelil její zbraní do hlavy. Případ má na starosti vrchní komisařka Maria Kallio a stopy hned od počátku ukazují dvěma směry. Annuka totiž psala neautorizovaný životopis automobilového závodníka Saši Smedse, je tedy možné, že vyšťourala nějakého rodinného kostlivce a proto musela být umlčena. A pak je tu její bývalý snoubenec, patolog Kervin, který se nedokázal smířit s tím, že ho Annuka opustila a vzala si jiného. Byla by láska možný motiv k vraždě?
Jak si s tímto komplikovaným případem poradí komisařka Kallio? Je okruh podezřelých dostatečně úzký, aby v něm byl i skutečný vrah? Proč zabíjel? A neleží pravda v dávné minulosti Sovětského svazu?
...................

Krev v jezeře“ je jedna ze čtyř knih o komisařce Marii Kallio, které u nás vyšly v nakladatelství Hejkal a rozhodně stojí za pozornost, hlavně všech příznivců komplikovaných detektivních příběhů, protože tady nic není takové, jaké se zdálo být.

Maria Kallio vždy byla workoholička a práci přizpůsobovala všechno, jenže s dvěma malými dětmi to tak dobře skloubit nejde. Její manžel Antti jí nikdy nic nevyčítal a vždy bez remcání pečoval o dítě i dům, jenže nyní toho už má dost a shání si práci na univerzitě, což by znamenalo, že by někdy nebyl doma...
Navíc komisařku Kallio čekají problémy v práci, protože její podřízenou údajně sexuálně napadl jeden z detektivů, další policista má nemocné malé dítě, takže téměř nespí a hrozí ztráta ostražitosti během výslechů svědků a do třetice je tu jeden, kterému onemocněla manželka, která bude muset na operaci. Marii tedy příliš podřízených, kteří se budou plně soustředit na práci, nezbylo a ona si toho na svá bedra nabírá více než je únosné. Jak tohle všechno dopadne? Neovlivní rodinné problémy vyšetřování vraždy?

Případ je zapeklitý sám o sobě, když k tomu však přidáme trable na policii, tak to detektivové nebudou mít vůbec lehké a není jim co závidět.
Všechny tyhle útržky z běžného života dělají knihu zajímavou a čtivou, tedy hlavně pro ženskou část čtenářstva. Autorka nám ukazuje, že detektivové jsou také jen lidé, což působí velice reálně, proto nám jsou postavy bližší a vy snadno pochopíte jejich uvažování. Možná nakonec budete s vrahem soucítit, protože zabíjel z jeho pohledu pro dobrý důvod a tou zákeřnou v jeho očích byla novinářka Hackmanová.

Policie dlouho pracuje s dvěma scénáři, jenže postupně se ukazuje, že pravda může být zcela jiným směrem. Maria Kallio bude muset použít bystrý úsudek i vynalézavost, aby nakonec málem ztroskotala na chybě (možná úmyslu) někoho jiného. Jenže pak už může být pozdě napravit škody, které se mezitím udály. Může vrchní komisařka věřit svým podřízeným?

Děj plyne příjemným tempem a pomalu se před námi odkrývají nové stopy nebo se ty staré vysvětlují. Můžete si tak užít atmosféru příběhu i pochopit jednotlivé postavy. Jen akce tu příliš není, což může někomu vadit. Policie se raději spoléhá na fakta, důkazy a své deduktivní myšlení, než na přestřelky a honičky za podezřelými.

Závěr hodně překvapí a bude to drsné, protože se konečně vše objasní a všichni se konečně dozvědí, jak to celé ve skutečnosti bylo. Proč musela novinářka Annuka Hackmanová zemřít? Jaké tajnosti mají její blízcí? Co všechno chtěla zveřejnit v tom životopise?

Krev v jezeře je finská detektivka, která je napsána ženou a na příběhu je to patrné, jelikož se tu kromě krimi zápletky probírají témata jako mateřství, oddaná láska i problémy ve vztazích, což však dle mého názoru příběh velmi obohacuje a dělá ho hlubším, přesto pochopím, pokud to někomu nebude zcela vyhovovat. Jinak je to však příjemná detektivka, jejíž čtení si užijete.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji nakladatelství Hejkal za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Krev v jezeře (orig. Veren vimma, 2003)
Autor:
Leena Lehtolainen
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 288
Vydal: Hejkal, 2010 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.