Recenze: Hrobař - Lisa Jackson

Jste zavřeni v nějakém malém uzavřeném prostoru, je tu jen tma a smrad, na své nahé pokožce cítíte hnijící tělo, které leží pod vámi. Vzduch už brzy dojde a vy se snažíte dostat ven... Vítejte v Hrobařově světě...

Děj:
Detektiv Pierce Reed dostává vzkazy s hádankami, není pochyb, že jsou od vraha, co zaživa pohřbívá ženy do rakví s těly. Policie si neví rady, a když je zavražděna Reedova bývalá milenka, tak případ dostává jeho parťačka, detektiv Sylvie Morrisettová. Do případu však strkají nos média a hlavně novinářka Nikki Gillettová, která se snaží proslavit. Jenže "Hrobař", jak vrahovi přezdívají média, pohřbívá další těla a pomocí vzkazů kontaktuje i Nikki.
Přestože Reed nesnáší novináře a Nikki obzvlášť, musí se s ní spojit a společně začnou rozplétat Hrobařovu hru.
Co Hrobařovo oběti spojuje? Proč se vrah zaměřuje právě na Reeda a Nikki? Dokáže ho policie dopadnout?
.
Můj názor:
Musím uznat, že takhle vynikající, doslova nervy drásající, thriller jsem už hodně dlouho nečetla. Nenechá vás ani na okamžik vydechnout a vy se vychutnáváte napětí od začátku až po poslední písenko.
.
Skvěle si zahrává s myšlenkou pohřbívání zaživa. Oběti jsou při vědomí, ale obklopuje jen tma a na holém těle cítí rozkládající se mrtvolu. Nechtějí se smířit s tím, že je konec, a tak si do krve rozdrásají prsty, jak se skrz rakev snaží dostat ven. Nakonec je čeká beznaděj a osamělá smrt, kdy jim dojde vzduch.
Celý tenhle postup umírání je v knize popsán několikrát a pokaždé se oběť chová trochu jinak. Po psychologické stránce je to naprosto fascinující a tak reálné, že soucítíte s umírajícím.
.
Kniha na vás prostě velmi silně zapůsobí a vy začnete přemýšlet, co byste udělali na jejich místě? Snažili se osvobodit nebo se smířili se smrtí?
.
Zajímavé je, že Hrobař na sebe pohlíží jako na Vyvoleného, který má právo na postu, ale zároveň se uspokojoval spodním prádlem obětí, což mi přišlo už hodně ujetý.
.
Kniha působí velmi reálně, hlavně díky přesvědčivému popisování vražd a postav, ale zároveň tu jsou sprostá slova na prosto normální a do děje zapadají. Autorka se nevyhýbá brutálnějším scénám, takže si je čtenář všechny pořádně užije.
"Zatraceně, kdo to mohl udělat? Jakej zvrácenej masturbant nacpe starou paní do už obsazený rakve," naklonila se blíž a zadívala se na prsty mrtvé ženy, "a nechá ji tam živou? Kurva!"
Detektiv Morrisettová se rozčiluje nad bestialitou "Hrobaře", který zaživa pohřbívá lidi. (str. 135)
.
Hrobař je skvělý drsný psychothriller, který nenudí a čtenář si užívá napětí i děsivé scény. Slabší povahám bych knihu asi příliš nedoporučila, ale pokud máte rádi thrillery, tak se s chutí začtěte.
.
O autorce se více dozvíte na Centrum detektivky.
.
Hodnocení: 9/10
Název: Hrobař(orig. The Morning After, 2004)
Autor: Lisa Jackson
Překlad: Petra Pachlová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 387
Vydal: Domino, 2007 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře