Recenze: Drákula nesmrtelný - Darce Stoker / Ian Holt

Skutečně znáte hororový příběh Drákuly od Brama Stokera? A co když to bylo trochu jinak a za oponou děje se skrývalo daleko větší zlo, než byl Drákula nesmrtelný?
 

Mína a Jonathan Harkerovi se nikdy úplně nevzpamatovali z jejich setkání s upířím šlechticem Drákulou v roce 1888 a přestože se kdysi vroucně a oddaně milovali, tak je ta událost dost odcizila a nyní v roce 1912 si nemají téměř co říct. Jejich syn Quincey dospěl do pětadvacetiletého mladíka, který šel na studium práva podle otcova přání, vůbec ho to však nebaví a mnohem více ho to táhne k divadlu. Quincey obdivuje fenomenálního herce Basaraba a dokonce utratí své peníze, jen aby mohl shlédnout jeho představení a osobně se s ním setkat. Jenže to dopadne trochu jinak, když jsou v šatně napadeni dvěma ženami a starý dr. Seward umírá pod kopyty kočáru hraběnky Báthory. Následně umírá další člen výpravy do Rumunska z roku 1888, a to Jonathan Harker. Quincey je zdrcen, ale zároveň má nový cíl, jelikož divadlo pro něho pozbylo důležitosti, musí odhalit pravdu, o tom, co se stalo před pětadvaceti lety a jak je možné, že o tom napsal Bram Stoker...
Přežil Drákula svou smrt? A skutečně to byl tenkrát on, kdo vraždil? Nebo snad jen opravdového vraha pronásledoval, stejně jako nyní? Zjistí Quincey pravdu o jeho rodičích? A bude se mu to zamlouvat? Jak s tím vším souvisí hraběnka Alžběta Báthory?
...
Drákula. To je jméno, které je známé po celém světě a má mnoho stoupenců. Jeho příběh byl zpracován již mnohokrát, ať už knižní, na filmovém plátně, divadelních prknech, v muzikálu, nebo i v komixu.
Bohužel všechna tato vylepšení měla za následek pozměnění původního příběhu Brama Stokera, který se slávy svého románu nedožil a zemřel v chudobě na okraji společnosti. V tehdejší době byl Drákula totiž naprostý propadák a nikdo ho nečetl.
Původní verze byla hodně obsáhlá, a tak ji nakladatelé s každým novým vydáním zkrátili, aby byl příběh více přiblížen čtenáři a ten se nemusel nudit s dlouhavými „zbytečnými“ pasážemi. Což je ale škoda.

Po mnoha pokusech o zpracování příběhu se Drákula nesmrtelný snaží, co nejvíce přiblížit k původní verzi a její pokračování. Musím přiznat, že autor to učinil velmi zdařile a dobře vykreslil dobu i společnost přibližně před sto lety. Jen nevím, zda to dnešní mladý čtenář ocení, ten je totiž zhýčkaný lehkými ději knih pro mládež a tohle je jejich pravý opak.

Děj je totiž dosti komplikovaný a raději doporučuji znát alespoň z části příběh Drákuly, protože jinak se vám klidně může stát, že budete mít trochu problémy s pochopením postav, které zestárly o dvacet pět let. Tehdejší události je všechny změnily, a tak z hrdých a udatných bojovníků s mocnostmi pekel jsou trosky holdující alkoholu nebo lékům.
Minulé události předcházející ději tu jsou zrekapitulovány hned z pohledů několika postav, což pro neznalce může působit zmateně, protože se na stránkách prolíná minulost s přítomností.

Autor se snaží o tajemno, což se mu hodně daří a rozhodně se jedná o napínavý horor, jen tu sem tam jsou okamžiky, které se dají vcelku dobře předvídat. Některé informace jsou čtenáři předneseny až v závěru jako nějakou novinku, přitom to bylo jasné téměř od počátku. Stačí si jen spočítat roky a uvědomit si, že Mína před Jonathanem sdílela lože s Drákulou. Tak kdo asi může být otcem Quinseye? To by čtenář musel být úplně tupoň, aby mu to nedošlo.

Jinak je však příběh napínavý a hodně děsivý, hlavně řádění vraha je občas až nechutné. Jen ze začátku se kniha trochu hůř čte, než si zvyknete na autorův styl a děj nabere rychlejší spád. Místy však musíte počítat s tím, že je příběh dost přitažený za vlasy, hlavně když se na scéně objeví hraběnka Báthory a její upíří společnice, k tomu ještě vyjde najevo pravda o Jacku Rozparovači, která je dost kontroverzní i šokující, stejně jako některá místa v této knize.

Drákula totiž končil tak, že hrdinové zabili stvůrného upíra a svět byl zachráněn. V této knize však vyplyne, že vše bylo trochu jinak, ale jen málo postav má možnost to před svou smrtí poznat. Celé to jejich slavné hrdinství a pronásledování Drákuly na jeho hrad bylo k ničemu a oni nic nedokázali, jen jim to všem zničilo život.

Rozhodně nejde o žádnou upíří romanci, což je v dnešní době osvěžující změna, a už jen proto, bych knihu doporučila k přečtení všem, co mají rádi klasické upíry.
I když svým (děsivým) způsobem je Drákula nesmrtelný podobný Stmívání, ale poněkud hororovému. Mína totiž ještě za lidského života porodí dítě zplozené s milovaným i nenáviděným upírem, aby se nakonec připojila ke svému temnému pánovi Drákulovi. Jen toho „happyendu“ se tady nedočkáte, což ale nejspíš nikdo ani nepředpokládá.

Příběh má hodně nahořklý nádech ztráty a beznaděje, kde postavy nejsou už ani odrazem dávné slávy a všichni jsou troskami. Jen Mína je stále dokonalá a krásná, obětovala své sny manželovi a on jí všechno jedině vyčítá, protože pravdu o tom, že sdílela lože s Drákulou má neustále na očích.

Drákula nesmrtelný je horor s tragickým koncem, který se však dá předvídat stejně jako u původního Drákuly od Brama Stokera. Tenhle příběh prostě nikdy nemohl dopadnout dobře a tím se také liší od dnešních upířích romantických slátanin, za což patří autorovi velké díky.

Pokud jste příznivci Drákuly a klasických upírů s charismatickým šarmem, kteří děsí svým vzezřením, tak by se vám tahle kniha mohla líbit.
Já ji četla již několikrát a pokaždé si tento horor náležitě užiji.

Hodnocení: 4/5
 
Název: Drákula nesmrtelný (orig. Dracula The Un-dead, 2009)
Autor:
Darce Stoker / Ian Holt
Překlad: Tomáš Bíla
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 504
Vydal: Plus, 2009
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře