Recenze: Čarodějův učeň - Otfried Preussler

Boj mládí s mocí a zkažeností světa, která může každého změnit k nepoznání. Moc je opíjivá a otupuje smysly, proto to nikdy nemůže dopadnout dobře. Své o tom ví i Čarodějův učeň...


Krabat ve snu slyší hlas, který ho volá do služby v mlýně u Černé vody, nedaleko Černého Chlumce. Chlapac nakonec uposlechne a dostaví se až do mlýna, kde už na něho čeká Mistr s jedenácti učedníky. Práce je zprvu těžká a někteří učedníci mu znepříjemňují život, ale na štěstí si mezi nimi najde i přítele Tondu. Po roce služby se konečně dozvídá pravdu o mlýně, a to, že ve skutečnosti jde o školu černé magie, kde se učedníci učí škodit lidem. Krabat je mocí kouzel učarován a zapamatovává si vše, co jim Mistr předčítá z Knihy. Jenže tak nastane noc na Nový rok a Tonda umírá záhadnou smrtí, stejně jako každoročně jeden z učedníků. To Krabatovi otevře oči a uvažuje o pomstě, k tomu vzpomíná na jedno děvče, které znával.
Dokáže Krabat přelstít Mistra, nebo zemře jako další v řadě? A jak se rozhodne, když mu Mistr nabídne nástupnictví a ještě větší moc? Má láska skutečně připisovanou magickou moc, nebo jde jen o klam?
...
Čarodějův učeň (v originále Krabat) je hororový "pohádkový" (já bych spíše řekla fantasy) příběh, který vás nenechá ani na okamžik vydechnout, protože se v něm neustále něco děje a menší děti by ze čtení mohly mít strach, proto se více hodí pro mládež od 12 let.

Krabat do příběhu přichází jako čtrnáctiletý chlapec, který však během tří let dospěje v muže, protože práce i život v mlýně je těžký a velice tajemný. Proč se k mletí nepoužívá sedmý tzv. Mrtvý chod? Pro koho pracují v noci o novoluní? Proč jich na práci má být vždy dvanáct?
Tyto a další tajemství Krabata zajímá, ale chce to čas, než na ně dostane odpovědi, pokud vůbec. Zároveň se nade všemi učedníky vznáší hrozba smrti, neboť v noci na Nový rok musí jeden z nich zemřít.
Dokáže se Krabat vzepřít Mistrovi? Nebo se stane stejně zlým člověkem jako jen on sám? Mistr se totiž domnívá, že Krabat má velký potenciál a byl by to podle něho vhodný nástupce, proto ho často pokouší a sleduje, protože chce vědět, jak se v různých situacích zachová.

Během čtení mě přepadal pocit, že je to příběh vystavěn na nějaké pověsti a skutečně tomu tak je, jedná se o lužickosrbskou legendu o boji Mistra a jeho učedníka, která se objevila nejen v Německu, ale i ve staré Indii.
Příběh se legendou nechal jen inspirovat, je velmi dobře propracovaný, protože se autor pokusil i o jistou autentičnost života v mlýně na přelomu 17. a 18. století, takže se tu objevuje přímé názvosloví zařízení, které se v té době v mlýně používalo. Přesto by se to mohlo stát nudné a nezáživné, opak je však pravdou, protože tyto fakta autor zasunul do příběhu, a proto vše působí velmi přirozeně a nijak to odvádí od děje.

Na první pohled by se mohlo zdát, že ve mlýně, kde chasa používá kouzla, bude život lehký jako peříčko, ale opak je pravdou, protože Mistr dokáže být přátelský i mstivý, stejně jako všichni obyvatelé mlýna a není radno z nich příliš důvěřovat. Mlýn totiž všechny pokouší a jen ti nejsilnější obstojí, přesto to ještě nemusí znamenat vítězství, protože jaký život vede člověk, který úplně propadl černé magii?

Sám autor neměl také příliš lehký život, jelikož v mládí žil v Liberci, pak po 2. světové válce pobyl pět let za ostnatým drátem v Rusku a nakonec byla jeho rodina "odsunuta" ze Sudet. Přesto se nevzdal a nyní patří mezi nejznámější autory knih pro mládež.

Čarodějův učeň sice obsahuje pohádkový příběh o kouzlech, zároveň v sobě však ukrývá i temné hororové prvky. Věřím, že by se kniha mohla líbit i dnešní mládeži a nejspíš i dospělejším čtenářům.

Hodnocení: 5/5

Název: Čarodějův učeň (orig. Krabat, 1981)
Autor: Otfried Preussler
Překlad: Radovan Charvát
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 264
Vydal: Arcadia a Knižní klub, 1996 (1. vydání)

Komentáře