Recenze: Audiokniha Čarodějův učeň - Otfried Preussler

Dokáže Čarodějův učeň se vzepřít svému Mistrovi a zachránit si tak svou duši?...

Krabat ve snu slyší hlas, který ho volá do služby v mlýně u Černé vody, nedaleko Černého Chlumce. Chlapec nakonec uposlechne a dostaví se až do mlýna, kde už na něho čeká Mistr s jedenácti učedníky. Práce je zprvu těžká a někteří učedníci mu znepříjemňují život, ale na štěstí si mezi nimi najde i přítele Tondu. Po roce služby se konečně dozvídá pravdu o mlýně, a to, že ve skutečnosti jde o školu černé magie, kde se učedníci učí škodit lidem. Krabat je mocí kouzel učarován a zapamatovává si vše, co jim Mistr předčítá z Knihy. Jenže tak nastane noc na Nový rok a Tonda umírá záhadnou smrtí, stejně jako každoročně jeden z učedníků. To Krabatovi otevře oči a uvažuje o pomstě, k tomu vzpomíná na jedno děvče, které znával.
Dokáže Krabat přelstít Mistra, nebo zemře jako další v řadě? A jak se rozhodne, když mu Mistr nabídne nástupnictví a ještě větší moc? Má láska skutečně připisovanou magickou moc, nebo jde jen o klam?
...
Má první audiokniha, na kterou píšu recenzi je Čarodějův učeň (v originále Krabat), jedná se o pohádkový příběh s hororovými prvky, které na nahrávce vyniknou díky skvělému namluvení Lukáše Hlavici. Jeho hlas tomu všemu dodává skvělý nádech napětí až hrůzy, proto bych to doporučila k poslechu mládeži od 12 let.

Krabat do příběhu přichází jako čtrnáctiletý chlapec, který však během tří let dospěje v muže, protože práce i život v mlýně je hodně těžký a tajemný. Proč se k mletí nepoužívá sedmý tzv. Mrtvý chod? Pro koho pracují v noci o novoluní? Proč jich na práci má být vždy dvanáct?
Tyto a další tajemství Krabata zajímá, ale chce to čas, než na ně dostane odpovědi, pokud vůbec. Zároveň se nade všemi učedníky vznáší hrozba smrti, neboť v noci na Nový rok musí jeden z nich zemřít.
Dokáže se Krabat vzepřít Mistrovi? Nebo se stane stejně zlým člověkem jako jen on sám? Mistr se totiž domnívá, že Krabat má velký potenciál a byl by to podle něho vhodný nástupce, proto ho často pokouší a sleduje, protože chce vědět, jak se v různých situacích zachová.

Jednotlivé postavy v poslechu vynikají a odhaluje se jejich charakter, hodně jich dokonce překvapí. Všechny jsou však velmi vypilovány, takže do příběhu přinášejí kousek sebe a tím je všechno obohaceno.

Kniha je postavena na lužickosrbské legendě o boji Mistra a jeho učedníka, která se objevila nejen v Německu, ale i ve staré Indii.
Příběh se legendou nechal jen inspirovat, je velmi dobře propracovaný, protože se autor pokusil i o jistou autentičnost života v mlýně na přelomu 17. a 18. století, takže se tu objevuje přímé názvosloví zařízení, které se v té době v mlýně používalo. Přesto by se to mohlo stát nudné a nezáživné, opak je však pravdou, protože tyto fakta autor zasunul do příběhu, a proto vše působí velmi přirozeně a nijak to odvádí od děje. Jen při poslechu to může být trochu namáhavější.

Mě osobně se poslech líbil, ale raději jsem si nejdříve přečetla knihu, abych věděla, do čeho jdu. A pokud mám srovnat poslech s četbou, tak kniha se mi zdá lepší variantou, proto ji můžete mít vždy po ruce, kdežto audioknihu máte v počítači, a pokud se o něj dělíte s dvěma sourozenci, tak to může být trochu problém.

Audiokniha Čarodějův učeň je pohádkový příběh o kouzlech, zároveň v sobě skrývá i temné hororové prvky. Věřím, že by se kniha mohla líbit i dnešní mládeži, ti si poslech užijí.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji e-shopu Audioteka.cz za poskytnutí "výtisku" k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Audiokniha Čarodějův učeň (orig. Krabat, 1981)
Autor: Otfried Preussler
Nammluvil: Lukáš Hlavica
Délka: 6 hod. 23 min.
Vydal: Tympanum audioknihy
Doporučená cena: 419 Kč

Zdroj obrázku: audioteka.cz

Komentáře