Recenze: Paranormálové - Zlodějka duší - Kiersten Whiteová

Mladá dívka je postavena před zlo, které zabijí její druhy a ona ho má zastavit. Dokáže to? Zemře snad? Nebo podlehne a připojí se k němu?

Evelyn sice vypadá jako puberťačka, ale ve skutečnosti od svých osmi let chytá paranormály (upíři, vlkodlaci, čarodějnice a jiné potvory), pracuje totiž pro MAZP (Mezinárodní agenturu pro zadržování paranormálů) a k tomu má zvláštní dar vidět paranormály takové, jací jsou (vězte, že upíří nejsou sexy krasavci, ale vysušené mrtvoly!) a poznat je tedy v davu. Tento život jí vyhovuje, protože mezi lidmi dost dobře pobývat nedokáže, protože je prostě odlišná. Pak do ústředí vnikne "vodouch" Lease a Evelyn začne pronásledovat šílená víla Reth. Lease je k Evii přitahován a ona se v jeho společnosti cítí dobře, jenže ostatní ji od něho chtějí držet co nejdál, protože někdo vraždí paranormály a nějak to souvisí s Evelyn.
Kdo je vraždící Vivian? A co chce po Evii? Proč Lease přišel na ústředí MAZP? Po čem prahne Reth? Kolik paranormálů zemře, než bude zlo poraženo?
...
Evia se domnívá, že je člověk s darem vidět paranormály, ale nikdo netuší, co je zač. Nyní se to má změnit, protože nejenže pozná své pravé JÁ, ale i "vodoucha" Lease, s kterým si padne do oka.
Musím přiznat, že tato hlavní hrdinka mi pořádně brnkala na nervy, protože je divná a miluje růžovou barvu. Ta holka nosí růžové tenisky, paralyzér, dýku, a snad i vibrátor. Prostě další náctiletá "růžovka", která se velmi často chová až nesnesitelně, ale zároveň dokáže i kopat a útočníka zlikvidovat.
Lease je "vodouch", dokáže na sebe vzít podobu kohokoliv. Hledá zlo, které vraždí paranormály, ale místo toho narazí na Evelyn a pořádně to mezi nimi zajiskří.
Reth je víla, zda zlá či dobrá, toť otázka, protože u něho nikdy nevíte, na čem jste. Ale je to krasavec a tak je to druhý uchazeč o Evio srdce.

Paranormálové, neboli nadpřirozené bytosti jako upíři, vlkodlaci, víly, mořské panny a další existují. A aby v tom nebyl nepořádek, tak je tu MAZP (Mezinárodní agenturu pro zadržování paranormálů), která chytá a značkuje jedince dřív, než ublíží druhým či sobě. Ale jsou skutečně takový nebo za agenturou skrývá i něco víc?

Děj je vcelku dobře promyšlený a vše se odehrává bez zádrhelů, jen je už od začátku jasné, že Evelyn je postava číslo jedna a o ní se ucházejí hned dva krasavci - jeden hodný a milý klučík, druhý podezřelý týpek. A je na ní, kterého si vybere. Což však není nikterak překvapující a tento fakt může někoho nudit.

Kniha je čtivá a příběh ubývá velmi rychle, jen je trochu škoda, že na úkor akce jsou zdůrazněny vztahy mezi postavami a hlavně pocity nejisté a stále zmatené Evelyn.
Příběh je tím hodně změkčilý a místy je trochu nezáživný. Čtení plyne rychle, ale můžete se přistihnout, jak děj vnímáte jen ze setrvačnosti a vlastně nevíte, o čem kniha je, protože se do ní nedokážete vsunout.

A závěr mi přišel hodně praštěný, i když i ten, stejně jako děj, se dal předvídat a nikoho nepřekvapí. Postrádal napětí i akci, protože se vše točilo jen kolem hlavní hrdinky Evelyn a jejích pocitů. Ona je až neuvěřitelně čistá a naivní, takže to působilo kýčovitě, stejně jako její růžová barva.

Zlodějka duší je jen další nadpřirozenou romancí pro náctileté slečinky, které jistě ocení lehoučký děj a pořádnou dávku citů, snad se i dokážou vcítit do Evelyn, ale já už jsem na to asi stará. Pro ostatní čtenáře je to průměrná oddychovka, nad kterou nemusí vůbec přemýšlet.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladalství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu můžete zakoupit na jejich stránkách.
Název: Zlodějka duší (orig. Paranormalcy, 2010)
Autor: Kiersten Whiteová
Série: Paranormálové
Díl: 1
Překlad: Emílie Harantová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 346
Vydal: Fortuna Libri, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 194 Kč

Komentáře