Recenze: Jestřáb & Rybářka: Zabíječ bohů - Simon R. Green

Další napínavé dobrodružství kapitánů Městské hlídky Jestřába a Rybářky...

Čaroděj Věštba nezákonně vyráběl homunkuly a byl zavražděn, případ dostali kapitáni Městské hlídky Jestřáb a Isobel Rybářka, jenže jsou převeleni do Ulice bohů, aby byli nápomocni Stráži bohů a vyšetřili tři vraždy jsoucen. Brzy se ukáže, případ zavražděného čaroděje Věštby souvisí s tím, co se děje v Ulici bohů, kde se objevují homunkulové a neustále útočí na Jestřába a Rybářku. K tomu vypuknou mezi jsoucny a věřícími nepokoje a Jestřáb s Rybářkou mají plné ruce práce, pomáhá jim čaroděj Hroben, Mystička Jeřabina a bojovník Buchan. Musí rychle vše urovnat a odhalit vraha, jinak hrozí válka bohů a tím by utrpěl celý Haven, pokud vůbec zůstal stát a nebyl zničen.
...
Zabíječ bohů je ve stylu předcházejících dílů, takže nechybí akce a ani humor, jen je tady méně rozražených hlav a zakrvácených zbraní. Jediná velká potyčka je potlačení nepokojů v Ulici bohů.

Tentokrát se nenacházíme v Severním okrsku, ale v nepředvídatelné Ulici bohů, která žije vlastním životem. Tísní se tady nespočet božstev, jsoucen i šarlatánů a rozhodně se tady nevyplácí někoho urazit, protože by to mohlo dopadnout hodně špatně. Jinak je to však stále Haven, tudíž tady bují korupce, politika a všechny podlé lidské vlastnosti. Silní utlačují či využívají slabší a všem je to jedno.
Naštěstí jsou tu kapitáni Městské hlídky Jestřáb a Rybářka, kteří padouchům pořádně nakopají zadky a rozrazí hlavy. Jejich neochvějná pověst je předchází a v Havenu se nenajde příliš lidí, kteří by je neznali.

Kniha se čte velmi lehce, přesto se však nad dějem můžete zamyslet a pátrat po vrahovi jsoucen, který za sebou nechává stopy. Vlastně jsem ho objevila už v polovině knihy, jen jsem si příliš nebyla jistá, protože potencionálních podezřelých bylo více.

Děj je zajímavý, ale víceméně předvídatelný, protože se odehrává podle zaběhnutého schéma - Jestřáb a Rybářka vyšetřují vraždu, ale jsou odvoláni k jinému, většímu případu. Pak se ukáže, že oba případy spolu souvisí, Jestřáb s Rybářkou zabijí pár lidí, aby se dostali ke "šťastnému" konci a odhalí vraha, který to bohužel nepřežije.
Docela se divím, že v Havenu mají plná vězení, protože většin zločinců nepřežije zatýkání, tedy alespoň u Jestřába a Rybářky.

Kniha se mi hodně líbila, bylo to příjemné počtení, jen mi tenhle díl přišel trochu slabší oproti předcházejícím.

Zabíječ bohů je temná městská fantasy s detektivní zápletkou, kde najdete hodně akce, ale i humoru a nudit se rozhodně nebudete.

Hodnocení: 7/10
Název: Jestřáb & Rybářka: Zabíječ bohů (orig. Hawk & Fisher: The God Killer, 1991)
Autor: Simon R. Green
Série: Jestřáb & Rybářka
Díl: 3
Překlad: Tomáš Petružela
Obálka: Luis Royo
Vazba: Měkká
Počet stran: 210
Vydal: Polaris, 1999 (1. vydání)
Doporučená cena: 129 Kč

Komentáře